Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Šta su Bahove kapi (cvjetne esencije) i kako se primjenjuju

Bachovo cvijeće je primjer kako “jednostavnost” prirode može riješiti probleme koje imamo sa zdravljem. Mi jesmo priroda, u uskoj smo i neraskidivoj vezi s Majkom PRIRODOM . Cvjetna terapija Bachovim kapima holistička je metoda čiji je otac engleski doktor i homeopat Edward Bach (1886-1936 ). Njegova poznata izreka je: “Možemo procijeniti svoje zdravlje prema tome koliko smo sretni”. 

Bach je vjerovao kako su biljke s razlogom na našem svijetu, ali da osim ljekovitog djelovanja na tijelo, mogu imati izuzetan utjecaj na naše psihičko zdravlje i emocije.  Dr. Bach je u svojim radovima još 30.-ih godina prošlog stoljeća utvrdio 7 glavnih negativnih emocija: strah, nesigurnost, usamljenost, obeshrabrenost, nezainteresiranost, pretjerana briga za druge, preosjetljivost na utjecaje I ideje.

Terapija Bachovim kapima je metoda koja nam daje mogućnost dominacije negativnih stanja duha kao što su : nesigurnost, ljubomora, strah, sramežljivost,ogorčenost, osjećaj krivice itd. Ono što se želi postići je duhovno pročišćavanje i harmonični razvoj naše osobnosti kako bi se postigla njihova maksimalna ravnoteža a samim time i bolji otpor psihosomatskim poremećajima. Bach je izdvojio biljke koje imaju dar duhovnog iscjeljenja. 38 biljaka koje se koriste obuhvaća negativna stanja duha tj.negativna stanja osobnosti koja mogu biti uzrok fizičkih tegoba i bolesti.

”Bolest nije okrutnost niti kazna nego samo korektor, instrument kojim se služi naša duša da bi nas uputila na naše greške i da bi nas spriječila od još većih grešaka i sijena kako bi nas izvela na put istine i svjetlosti od koje se nikad nismo trebali odvojiti” ( Edward Bach)

U simptomima čovjek projicira ono što mu nedostaje u svijesti i kada čovjek to ne elaborira svjesno, psihički problem može se manifestirati na fizičkom nivou. Bachovo cvijeće potiče širenje svijesti i time sam proces ozdravljenja. Bolest ima samo jedan cilj, a to je da nas izliječi. Bachov sistem djeluje na nivou nježnih energijskih vibracija direktno na energijski sustav čovjeka (astralno-emocionalno tijelo).

Cvijeće nas može iscijeliti ne zato što djeluje direktno na bolest nego zato što oplahuje naš organizam s pozitivnim vibracijama našeg Višeg Ja. Činjenica da cvjetne esence dolaze direktno u kontakt s Višim Ja objašnjava zašto su kompatibilne sa bilo kojim lijekom ili terapijom koji djeluju samo na jednom ograničenom nivou prije svega fizičkom. Cvjetne esence mogu koristiti bebe, trudnice i dojilje te se mogu primijeniti na životinje i biljke.

Pročitajte i...  Kako prakticirati svjesno vrtlarstvo i pomoći rastu biljaka Bahovim kapima

Trajanje same terapije je individualno. Ako se koriste radi osobnog rasta i samospoznaje uzimaju se u intervalima po osjećaju. U pravilu se zajedno ne uzima više od sedam esenci. Dobro je i spavati neko vrijeme sa cvjetnim esencama kako bi nas tijekom noći oplahivale pozitivne vibracije cvijeća.

Uspjeh terapije prije svega ovisi o otvorenosti osobe i spremnosti da se promijeni te započne proces samospoznaje. ”Sa Bachovim cvijećem ne može se umjetno provocirati kriza ozdravljenje jer energija cvijeća sadrži samo vibracije Višeg ja tj. unutarnjeg iscjelitelja koji najbolje vodi sam proces terapije” ( Edward Bach)

Svaki cvijet od kojeg se prave Bach-ove kapi odgovara određenom unutarnjem ponašanju/stavu i ako jedna vrsta katalizatora uspostavlja prekinutu vezu između duše i osobnosti. 

Ovih 38 cvjetnih esencija korespondiraju sa negativnim stanjima duha / emocijama na koje oni imaju blagotvoran učinak:

AGRIMONY – skrivena patnja
ASPEN – nedefinirani strahovi
BEECH – kritiziranje i neuvažavanje drugih
CENTAURY – slabost volje, osobu izrabljuju i gnjave drugi
CERATO – sumnja u sebe i vlastiti sud
CHERYY PLUM – nekontrolirane, iracionalne misli
CHESNUT BUD – osoba odbija učiti putem iskustva, ponavljanje istih grešaka
CHICORY – pretjerana posesivnost, manipuliranje drugih
CHLEMATIS – odsutnost duha, neusredotočenost, snenost
CRAB APPLE – gađenje i preziranje samog sebe, osjećaj unutarnje nečistoće
ELM – preopterećenost i nesigurnost u vlastite sposobnosti zbog iscrpljenosti
GENTIAN – tuga 100 %, pesimizam, depresija za koju se zna razlog
GORS – krajnji očaj, izgubljena nada, tuga 50%, obeshrabrenost 50%
HEATER – brbljavost, strah od samoće
HOLLY – mržnja, zavist, ljubomora, sumnjičavost, iskazana ljutnja
HONEYSUCKLE – osoba živi u prošlosti, nostalgija
HORNBEAM – mentalni umor, odgađanje, ”može to i sutra”
IMPATIENS – nestrpljivost, razdražljivost
LARCH – nedostatak samopouzdanja, strah od neuspjeha
MIMULUS – strah od poznatog, stidljivost, plahost
MUSTARD – duboka melankonija bez poznatog razloga, ”crni oblak”
OAK – preveliki osjećaj da se mora, ne dopušta sebi odmor
OLIVE – psiho – fizička iscrpljenost
PINE – osjećaj krivice, samooptuživanje, opravdavanje
RED CHESTNUT – opsjednutost brigom i pažnjom za druge
ROCK ROSE – iznenadna uznemirenost, strah , panika
ROCK WATER – mentalna krutost, ozbiljnost , nefleksibilnost prema samom sebi
SCLERANTUS – neodlučnost, nesigurnost, oklijevanje
STAR OF BETHLEHEM – utjeha za dušu i uklanja bol, sve psiho-fizičke traume svježe ili stare
SWEET CHESTNUT – duboki očaj i depresija, osjećaj praznine
VERVIAN – pretjeran entuzijazam, fanatizam
VINE- pretjerana ambicija, glad za moći,” tiranin”
WALNUT – nesigurnost, neodlučnost, hiperosjetljivost kod bitnih faza promjena u životu
WATER VIOLET – ponos, suzdržanost, potreba za osamljenošću
WHITE CHESTNUT – pojačan umni rad, kontuinirane misli i slike
WHILD OAT – nesigurnost u životni put, nezadovoljstvo, depresija
WHILD ROSE – apatija, pomirenost sa sudbinom, ‘slomljenost’ iznutra
WILLOW – ogorčenost, žrtvovanje, kivnost, potisnuta ljutnja,

Pročitajte i...  Kako prakticirati svjesno vrtlarstvo i pomoći rastu biljaka Bahovim kapima

RESCUE REMEDY (HITNA POMOĆ)Rescue Remedy je gotova kombinacija 5 Bachovih cvjetova za sve slučajeve energetskog šoka, dakle za sve situacije koje će iritirati i dezintegrirati naš energetski sustav.
 Hitna pomoć je u tome da se spriječi dezintegracija energetskog sustava kako bi se on brzo vratio u ravnotežu. Svaki cvijet odgovara određenim emocijama, tj. negativnim duhovnim stanjima.:

*STAR OF BETHLEHEM – prestrašenost, utjeha za dušu
   
*ROCK ROSE – panika 
   
*IMPATIENS – uzbuđenje i mentalna napetost
   
*CLEMATIS – osjećaj propadanja i gubljenja
   
*CHERRY PLUM – strah od gubitka kontrole


Ova gotova kombinacija Bachovih cvjetova postoji u kapima i kremi, a koristi se kao prevencija ili neposredno nakon stresnih situacija (što prije to bolje) kao što su: neka loša vijest, odlazak zubaru, liječniku, operacija, kolokvij, ispit, javni nastup, ozlijede, ugriz životinja, pretrpjeli strah, nesreće, gubitak bližnjeg, prije i nakon poroda.

STAR OF BETHLEHEM – PTIČJE MLIJEKO 

(“Lijek koji tješi dušu i ublažava bol.” E.Bach). Koristi se za sve traume naše duše, za vanjske energetske utjecaje koje tijelo nije u stanju otpustiti (fizičke, mentalne i duhovne šokove), stare ili nove. Na energetskom nivou traume se ne “rastapaju” i uzrokuju energetsku blokadu. Svi tijekom života prolazimo psihičke traume koje ne možemo otpustiti. Neke od njih se odmah manifestiraju u tijelu a neke nakon nekoliko mjeseci ili godina. Ovaj Bachov cvijet budi osobu iz stanja mentalne uspavanosti i povezuje je sa njenim višim Ja. Vitalizira energetske meridijane živčanog sustava. Osoba se integrira na svim razinama, postaje vitalnija te može podnijeti veća energetska opterećenja, ima veću unutarnju snagu.

O Autoru

«

»

X