Search here...
TOP
Mindfulness

5 znakova da ne njegujete dovoljno ljubav prema sebi i 10 pitanja koja vam u tome mogu pomoći

ljubav prema sebi

Ljubav pokreće svijet. Ljubav stvara, spaja, transformira. Ljubav je eterična ekstatična, snažna. osjećaj koji nas vodi I pokreće i zaustavlja. Kada kažemo ljubav, misli nam odu na ljubav prema djeci, romantičnu ljubav prema bližnjima, životinjama. Rijetko, možda neki od vas pomisle na ljubav prema sebi. Meni je trebalo 42 godine da je osvijestim, prihvatim, prigrlim kao svoju, za sebe. Bez onog osjećaja krivnje grižnje savjesti jer sam odabrala sebe, stavila sebe na prvo mjesto, ili za sebe uzela zadnji paradajz iz frižidera. Samo sam zagrebala po površini prekrasnih slojeva ljubavi prema koji se poput latica ruže otvaraju prema meni. I zaljubila se u sebe. Divan je to osjećaj. Onaj koji nas vodi u tijelo. U srce. Ulaskom u srce ulazimo u drugu dimenziju svjesnosti o sebi, kako doživljavamo svijet u kojem živimo kako ga vidimo, kako živimo, koje vrijednosti biramo i dišemo.

Ljubav prema sebi pomaže nam u razvijanju samopoštovanja i samopouzdanja. Kada imamo pozitivnu sliku o sebi, osjećamo se bolje u vlastitoj koži i imamo više samopouzdanja u svom životu. To nam pomaže da se suočavamo sa stresom i izazovima života, i da ostvarimo svoje ciljeve. Ljubav prema sebi nam omogućava da budemo autentični i da živimo svoj život prema vlastitim vrijednostima i potrebama. Kada volimo sebe, znamo što nas čini sretnima i ispunjenima, i tražimo načine da to postignemo. To može uključivati postavljanje granica u odnosima s drugima, ili odabir posla koji nas ispunjava.

Kada volimo sebe, pazimo na svoje tijelo, um i emocije, što nam pomaže da budemo zdraviji i sretniji. Ljubav prema sebi ključna je za naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, samopoštovanje, samopouzdanje i autentičnost. To je važna vještina koju svi možemo naučiti i koju bismo trebali njegovati tijekom cijelog života.

Ljubav nam daje krila, ona nas i stavlja u okove. Ponekad se smijemo od suza radionica koliko nas je ljubav omilila. Ponekad plačemo do jecaja, koliko nas je opekla. Sve je to ljubav. Sve njene nijanse. Ona nam pokazuje svoju snagu, i moć. Kada smo dovoljno hrabre/hrabri, dopuštamo sebi da je osjetimo. Proživimo i ne vežemo se za subjektivni dojam ili vrijednost kojoj joj dajemo. Jednostavno je živimo. I znamo da sve će proći. I ona tuga i ona radost i da će se ponovo vratiti. Mi je možemo s radosti dočekati, jer znamo da nam svaki put donese nešto na poklon. Jedan novi dio nas. Jednu novu dubinu svjesnosti i prisutnosti nje – ljubavi u nama. Prema sebi i prema drugom biću.

Pročitajte i...  4 vrste brige o sebi - tjelesna, duhovna, psihološka i emocionalna

Kako prepoznati da ne njegujete dovoljno ljubav prema sebi?

Ponekad može biti teško prepoznati da ne njegujemo ljubav prema sebi, jer to može biti dugotrajno stanje u kojem živimo. Postoje neki znakovi koji ukazuju na to da se ne brinemo dovoljno o sebi i da ne njegujemo ljubav prema sebi:

 • Konstantno samokritiziranje – Ako stalno kritiziramo sebe, uspoređujemo se s drugima i ne priznajemo svoje uspjehe i vrijednost, to može ukazivati na nedostatak ljubavi prema sebi.
 • Nepoštovanje prema vlastitom tijelu – Ako ne brinemo o svom tijelu, ne vježbamo, ne pazimo na prehranu ili zanemarujemo svoje zdravlje, to može ukazivati na nedostatak ljubavi prema sebi.
 • Preuzimanje previše obaveza – Ako se prečesto preuzimamo više nego što možemo podnijeti i zanemarujemo vlastite potrebe, to može ukazivati na to da ne volimo dovoljno sebe i da ne stavljamo svoje potrebe na prvo mjesto.
 • Nepostavljanje granica u odnosima s drugima – Ako ne postavljamo granice u odnosima s drugima i dopuštamo drugima da nas tretiraju loše, to može ukazivati na nedostatak ljubavi prema sebi.
 • Osjećaj praznine ili nedostatka smisla – Ako se osjećamo neispunjeni i prazni, iako imamo sve što nam je potrebno, to može ukazivati na nedostatak ljubavi prema sebi i nedostatak autentičnosti u životu.

Ako ste se prepoznale u gore navedenom potražite načine da se više brinete o sebi, osvijestite svoju vrijednost i postavljate granice kako biste živjeli ispunjenije.

Ovih 10 pitanja biste mogli postaviti sebi kada želite potaknuti ljubav prema sebi:

 1. Koje su moje vrijednosti i kako ih mogu utjeloviti u svom svakodnevnom životu?
 2. Koje su moje snage i kako ih mogu koristiti za postizanje svojih ciljeva?
 3. Što me čini sretnom i ispunjenom i kako to mogu uključiti u svoj život?
 4. Kako se brinem o svom fizičkom i emocionalnom zdravlju?
 5. Koje su moje potrebe i kako se brinem o njima?
 6. Kako mogu postavljati granice u odnosima s drugima i kako mogu izraziti svoje potrebe i želje?
 7. Kako mogu razvijati svoje samopoštovanje i samopouzdanje?
 8. Koje sam navike i obrasce ponašanja razvio/la i kako mogu promijeniti one koje mi ne služe?
 9. Kako mogu biti ljubazniji/a prema sebi i prihvatiti svoje mane i nedostatke?
 10. Kako mogu razvijati pozitivne misli i stavove prema sebi?
Pročitajte i...  Šta žene koje vole sebe rade drugačije

Ova pitanja mogu vam pomoći da se bolje upoznate, prepoznate svoje potrebe i vrijednosti te pronađete načine kako se brinuti o sebi i razvijati ljubav prema sebi.

Meditacija Metta Bhavana

Ovo je proces razvijanja ljubavi i dobrote koji su razvili budisti. Metta znači (ne-romantična) “ljubav”, to je emocija koju osjećate u svom srcu. Bhavana znači razvoj ili uzgoj.

Postoji pet faza. U prvoj fazi osjećate mettu prema sebi. Postanete svjesni sebe i osjećaja mira, smirenosti i tišine. Ti osjećaji mogu prerasti u osjećaje snage i samopouzdanja. Ako trenutno ne osjećate te osjećaje, razmislite o vremenu kada ste ih osjećali i usredotočite se na ono što ste vidjeli, čuli i osjećali tada kada ste se osjećali snažno ili samopouzdano. Možete također naglas izgovoriti “neka sam dobro, neka sam sretan, neka budem oslobođen patnje”.

U drugoj fazi, razmišljajte o dobrom prijatelju. Zamislite ih što živopisnije možete, usredotočite se na to kako izgledaju, zvuče i kako se osjećate u njihovom društvu. Koncentrirajte se na njihove dobre osobine. Osjetite povezanost koju imate i poželite im dobro.

U trećoj fazi, razmišljajte o osobi prema kojoj osjećate neutralno. To može biti osoba koju srećete na ulici ili o kojoj čujete na televiziji ili radiju. Proširite svoje osjećaje mette prema njima.

U četvrtoj fazi, razmislite o osobi koju zapravo ne volite – “neprijatelju”, tradicionalno – nekome s kim imate teškoće. Sjetite se da sva bića imaju iste potrebe za ljubavlju i suosjećanjem i pozitivno pošaljite svoju mettu prema njima.

Posljednja faza je osjećati mettu prema svim bićima na planeti.

Ova meditacija potiče samoosnaženje. Smanjuje stres i poboljšava odnos sa vama i s drugima. I za kraj:

Nije istina da ne možemo voljeti drugoga dok ne volimo sebe.

Pročitajte i...  Vođena meditacija za razvijanje suosjećanja prema sebi

Kada nas netko drugi voli, to je početak našeg učenja kako da volimo sebe.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X