Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

5 znakova hroničnog umora i da trebate uzeti vrijeme za sebe

vrijeme za sebe

Evo nas na početku jeseni. To znači da su ljetni odmori uglavnom završeni i svi opet idu u ustaljeni ritam. Često mi u ovom periodu dolaze klijenti koji se žale da se nisu na odmoru uopšte odmorili i da nisu imali vrijeme za sebe. Je li vam poznata ova situacija?

Uglavnom, svi znate da vam je potrebno vrijeme za sebe. Ali i dalje provodite te dragocjene trenutke brinući o drugima. Odjednom se upuštate u mnoge situacije koje samo povećavaju vaš osjećaj umora i stresa. Kada vam treba vremena za sebe, to ne znači da rezervišete odmor ili bijeg svaki put kada se osjećate preplavljeni stresom. Čak ni brzi izlazak napolje i šetnja nisu dovoljni da se na neko vrijeme otresete umora.

Ulaganje vremena za sebe znači otkriti kako ukloniti mentalni teret iscrpljujućih situacija oko sebe. Tada možete tražiti šta su vaše potrebe. Osim toga, treba odvojiti vrijeme da pregledate svoje misli, strahove i želje. Na taj način naučite razmišljati o sebi i uvijek donositi prave odluke u svom životu. Ovdje navodim nekoliko unutarnjim neugodnosti koje se doživljavaju kada sebi ne dajete dovoljno pažnje. Koristite ih kao pokazivače pravca. Oni vam pokazuju da morate nakratko zakočiti i da vam treba više vremena za sebe, još malo kvalitetnijeg vremena!

Pet znakova koji pokazuju da vam je potrebno vrijeme za sebe

Da li vam se ikada dogodilo da kada dođe sezona godišnjih odmora, budete uvjereni da će dugo putovanje ili malo putovanje učiniti da napetosti protekle godine nestanu kao snijeg na suncu? Ali da odjednom primijetite da se uopšte ne osjećate opušteno? Putovanja, rekreativne aktivnosti ili nove avanture ne čine da se uvijek osjećate dobro. Bježanje od svakodnevne rutine može još više povećati stres koji već doživljavate. Priprema za dugo putovanje, porodično okupljanje, čak i kratko putovanje… 

Planiranje stresa može vam izazvati mnogo više stresa i naprezanja. Svi volimo da provodimo vrijeme sa svojom djecom, partnerom, porodicom i prijateljima. Međutim, da biste izašli iz začaranog kruga planiranja i napetosti, potreban vam je kratak period svakog dana koji ćete provesti sami sa sobom. Jeste li znali da je potrošiti dva sata dnevno na sebe čak bolje i od najmoćnijih vitamina?

Pročitajte i...  Kako voljeti sebe da bismo više voljeli druge

Koji znakovi ukazuju na to da vam je hitno potrebno više vremena za sebe?

1. Loše raspoloženje i osjećaj apatije

Naravno, svako ima trenutaka kada se osjećate loše. Također vam se čini da ništa ne može izazvati vaše interesovanje. Ovo se može dogoditi u određenim periodima u mjesecu. Ili ponekad ako vam je teško ustati ujutro. Obično ovo loše raspoloženje brzo prođe i nakon toga nema razloga za brigu. Međutim, situacija se mijenja ako ove osjećaje počnete doživljavati hronično. To je često prvi signal da malo usporite. Onda je vrijeme da razmislite o sebi. Svaki dan se budite s osjećajem da nemate energije da preživite dan. To je kao plivanje protiv moćne struje. Ne zaboravite da svi oko vas misle da su različite stvari važne. Ovi neugodni osjećaji se gomilaju i nesumnjivo dovode do osjećaja nelagode koji postaje sve veći i veći. Vaše loše raspoloženje postaje hronično i snažan je znak da je vrijeme da odvojite vrijeme za sebe i svoj život.

2. Osjećaj da nemate vremena ni za što

Ovaj dobro poznati fenomen „izgubljenog vremena“ često je praćen osjećajem straha i panike. Ne radi se samo o stalnom osjećaju da nigdje ne stižete, već se zaista može odnositi na “gubljenje” sata, pola sata, gdje se ne možete sjetiti tačno gdje su ti sati nestali i šta ste radili. Ova pojava se često javlja u periodima kada doživljavate mnogo stresa i anksioznosti. To jasno pokazuje da morate malo usporiti i uzeti trenutak da razmislite o svojim izborima i načinu na koji provodite svoje vrijeme.

3. Stalni osjećaj neuspjeha

Šta god da uradite, uvjereni ste da će se loše završiti. Da niste prava osoba za taj posao. Gubitak samopouzdanja čini da se osjećate kao da nemate ništa pod kontrolom i da bez obzira šta radite, svaki posao će propasti. Ova osjećanja jasno ukazuju da je vrijeme da odredite svoje prioritete, vidite šta vam je važno i naučite se kretati korak po korak u smjeru koji ste odabrali.

Pročitajte i...  Kako njegovati mentalno zdravlje na radnom mjestu
4. Osjećate se necijenjeno

Sva gore opisana osjećanja dovode do uvjerenja da je cijeli svijet protiv vas. Da svako stavlja svoje prioritete na prvo mesto i koristi vas kao sredstvo za postizanje sopstvenih ciljeva. Navikli su na činjenicu da ste uvijek tu za njih. Ako im treba dah, dajte im svoj dah. Ako žele da preduzmu korake, vi im otvorite put. Ovo jasno ukazuje da ne trebate da dopustite da vas neko ovoliko iscrpljuje. Jednostavno stanite s ovim i okrenite se sebi. Oni će svi preživjeti i bez vas.

5. Psihosomatske tegobe

Posljednja kategorija signala, ali ne manje važna, su psihosomatske tegobe koje možete doživjeti. Oni su snažni signali koji vam govore da ne odvajate dovoljno vremena za sebe, da ne planirate vrijeme da se opustite, razmislite o tome šta želite i planirate potrebno vrijeme za to. Vaše tijelo može vam poslati sljedeće signale:

  • jak umor
  • glavobolja
  • loša probava
  • problemi sa želucem
  • nesanica

Kako početi odvajati više vremena za sebe?

  • Planiranje nekoliko dana godišnjeg odmora svakako nije dovoljno.
  • Nemojte da čekate petak da odvojite sat vremena za opuštanje.
  • Ne čekajte vikend ili praznike da budete svoji, jer vaš trenutak je sada!

Odvojiti vrijeme za sebe znači uložiti u svoje zdravlje. Odvojiti vrijeme za sebe jednako je važno kao i vazduh koji udišete i odjeća koju oblačite ujutru. Prihvatite izazov i od sada rezervišite za sebe sat ili dva dnevno. Pobrinite se da ovi trenuci budu kvalitetno vrijeme. Možete odabrati odlazak na jogu ili meditaciju, ali i opuštanje na kauču ispred prozora i duboko udisanje može vam pružiti neophodan odmor. 

To su trenuci koje rezervišete za sebe i u kojima razmišljate o tome šta radite, a šta ne želite u svom životu. Vremenom ćete u tišini donositi odluke koje vam odgovaraju. Da biste bili srećni, morate biti u stanju da donosite odluke i hrabro koračate putem koji ste izabrali. Svoj život imate svi u svojim rukama! Samo hrabro naprijed!

Pročitajte i...  Vođena meditacija za razvijanje suosjećanja prema sebi

O Autoru

«

»

Leave a Comment