Search here...
TOP
Brainspotting Mindfulness

Upoznajte Brainspotting – Terapija pogleda u jednu točku

brainspotting terapija

Život nam se događa Ili smo aktivni sudionik u njemu ili nesvjesno se krećemo kroz njega. Poneki od nas od malih nogu znaju što žele i krenu u tom pravcu uz podršku roditelja. Poneke roditelji usmjere. Neki od nas prvo steknu znanje a potom iskustvo dok druge iskustvo koje steknu kroz život dovede do znanja. Učimo razvijamo se i što više alata imamo u svojoj košarici imamo veće mogućnosti i osjećaj za ono što nam paše i odgovara. Imamo ono nešto što nam legne i krenemo raditi i otvori nam se jedan novi prostor onaj dio puzle koji nedostaje i pren nam se stvori još jedan mali djelić slike zovem je životni put.

Ja sam od svega gore napisanog imala po malo. Osim onog djela da sam od malih nogu znala što želim biti. Malo usmjeravanja od roditelja, puno životnog iskustva i edukacije i – voila eto me, bila sam spreman za osvojiti svijet ili nisam. Košarica puna tehnika, alata…, a ja puna nesigurnosti. Tehnike i alati su bile u mojoj glavi i na papiru, ne u meni. Ne u mome tijelu. Nisam ih u potpunosti prihvatila kao svoje. #walkyourtalk ili u prevodu živi ono što pričaš. Našla sam se u neobranom grožđu. Imam brdo dijelova puzli ispred sebe, a samo neki dijelovi su mi dostupni. Oni dostupni ne daju mi ni najmanji djelić kako će ta puzla izgledati.

Da Dubravka, to je život. Iako mi želimo vjerovati da imamo kontrolu i da slažemo kockice, on ima svoj život i svoj plan za nas. Kada pratimo svoj poziv, onaj mali glas koji nas vodi di određenih ljudi, mjesta informacija. Nemamo cijelu sliku, imamo ludu vjeru u sebe i želju za promjenom. Uvod je malo duži, poput razbacanih puzli da bih vas dovela u ovoj kolumni do onoga što se u meni preslagivalo neko vrijeme. Preispitivala sam se i preslagivala i kao osoba, kao terapeut, kao autor. Što to u budućnosti želim vam staviti u prostor na raspolaganje i kao alat za pomoć.

Pročitajte i...  Kako nam Brainspotting terapija može pomoći u iscjeljenju traumatskih iskustava

Za moju ljubav i strast prema mindfulnessu, mindfulness meditaciji i svjesnom životu mislim da već i ptice na grani znaju. Sada bih vas upoznala s novom strasti koja me zaokuplja jer strast je ono što mene vodi kroz život. Generalizirat ću, pa ću odvažno reći da svakoga od nas vodi, kakva god ona bila.

Što je to brainspotting?

Braispotting – terapija pogleda u jednu točku. Zvuči neobično. Vjerujem da su se mnogi od vas našli u situaciju kada ste se bezrazložno zagledali u jednu točku u prostoru i gledali ste neko vrijeme i samo odjedanput pomakli pogled. I osjećali smo se drugačije, opuštenije. To je prirodan način našeg tijela da se umiruje. Upravo na ovim temeljima leži i brainspotting terapija. Tehnika uz koju se oslobađamo potisnutih i pohranjenih emocija.

Brainspotting se temelji na stavu da traume mogu da se „zaglave” u tijelu, preciznije, u subkortikalnom dijelu mozga − u području odgovornom za kretanje, svjesnost, emocije i učenje – što može da dovede do fizičkih i mentalnih bolesti. Vjeruje se da se sjećanje na određeni traumatični događaj „resetira” u tijelu i mozgu, korištenjem određene točke u prostoru koja aktivira sjećanje. Metoda koristi našu prirodnu sposobnost samoskeniranja i samoiscjeljenja tijela.

Brainspotting je terapijska metoda koja promiče brzo i duboko iscjeljenje mozga i tijela. Ona predstavlja precizan alat pomoću kojeg osoba može učinkovito locirati, procesuirati i otpustiti sjećanja na traumatske događaje. Ulaskom u duboki dio subkortikalnog mozga i aktivacijom struktura uključenih u samoregulaciju BSP (Brainspotting) može brzo osloboditi simptome trauma i donijeti olakšanje kod psihičkog često i fizičkog doživljaja.

U Brainspottingu svjesnost o senzacijama, osjećajima, prisustvo s njima bez da ih osuđujemo ili reagiramo na njih ( čitaj Mindfulness) u potpunosti dolazi do izražaja i još jednom nam se pokazuje kako je Mindfulness urođena nam vještina samoregulacije. Snažna kombinacija Brainspoting-a, Mindfulness-a, i NLP-a pomaže osobi s kojom radim prekinuti nesvjesne obrasce na podsvjesnoj i svjesnoj razini. Pomaže u integraciji novog sustava vjerovanja i uvjerenja. Ono što čujem najčešće nakon što završimo s radom je osjećaj olakšanja u tijelu. “Tijelo mi više nije tako ukočeno. Misli su mi mirnije i sama aktivacija prilikom prisjećanja na temu s kojom smo radili je smanjena ili nema trenutni prisutnog osjećaja (ovisi o početnoj točki intenziteta).” 

Pročitajte i...  Kako nam Brainspotting terapija može pomoći u iscjeljenju traumatskih iskustava

BSP je jedan nježan i prirodni put na koji da omogućimo tijelu priliku da se samo, na siguran način oslobodi zaglavljenih stanja. Stres je bilo što naš organizam izbacuje iz ravnoteže, a trauma je nagao, nenadan i preintenzivan događaj da bi ga u tom trenutku mogli procesuirati. Naše tijelo pamti sve. Naše emocije žive u tijelu i svaka emocija ima svoju kemijsku reakciju. Svaka emocije ima i svoju fizičku realnost u tijelu.

Brainspotting i simptomi

Brainspotting je učinkovit za širok spektar emocionalnih i somatskih stanja – simptoma poput glavobolje, migrene, nesanice, post-COVID sindroma. Također se može koristiti za poboljšanje performansi i kreativnosti, u traženju rješenja. Brainspotting daje terapeutu pristup procesima mozga i tijela. Njegov cilj je zaobići svjesno, neokortikalno razmišljanje kako bi se pristupilo dubljim, subkortikalnim emocionalnim i tjelesnim dijelovima mozga.

Brainspotting radi izravno na živčanom sustavu i klijentovoj fiziologiji, rješavajući problem s kojim je klijent došao. Pozicija oka usklađena je s aktivacijom u klijentovom tijelu dok se prisjeća traumatskog iskustva. Puzla po puzla i složila se moja slika. Ta slika će se mijenjati rasti. Ona se mijenja sa svakom novom spoznajom, zaključkom. Jer ja vjerujem u cjeloživotno učenje. Popularno zvan rad na sebe za mene i moje klijente je upoznavanje sebe i transformiranje. Kada se vratim malo u prošlost i prisjetim Brainspotting je stalno bio prisutan u radu samo tada alat nije imao to ime i nije imao tu pozornost. Sada kada i biram ne raditi Braispotting u sam radu klijen samostalno ulazi u “točku olakšanja”. Iskusite i vi dobrobiti mindfulness-a i brainspottingasa ovom kratkom vježbom:

Radujem se još jednoj sezoni druženja s vama i dijeljenja svojih iskustava kako onih u radu s klijentima tako i mojih vlastitih spoznaja o uvjerenjima i ograničenjima kojih nisam bila svjesna. Svi smo ljudi i svi dijelimo ista iskustva, okolnosti nam se razlikuju – zajednička humanost kako je nazivamo u Mindfulnessu. Za sva pitanja ili sugestije pišite mi na: dubravka@dubravkafazlic.com. Želim vam puno trenutaka svjesnosti u danu. 

Pročitajte i...  Kako nam Brainspotting terapija može pomoći u iscjeljenju traumatskih iskustava

O Autoru

«

»

Leave a Comment