Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako ojačati svoju ličnu moć i unutarnju snagu

kako ojacati licnu moc mentalnu snagu

‘Kako ojačati svoju ličnu moć’. Ovu temu smo Danijela Jokić Vaislay i ja obradile na našoj radionicu u Lukavcu, u Bosni i Hercegovini, koja je bila održana 11. septembra ove godine. Ovo je bila naša treća radionica uživo i vjerujem da će ih biti još puno, iako nam životne okolnosti i nisu baš naklonjene. Danijela živi u Indiji, a ja živim u Holandiji. Radimo internacionalno online i koristimo svaku priliku kada možemo i uživo da se nađemo, radimo i družimo. Univerzumu puštamo da nam daje mogućnosti rada bez granica.

Obadvije smo ponosne na sebe i na naš zajednički rad. Od toga ne bi ništa bilo da nas dvije same ne radimo svakodnevno na jačanju svoje lične moći i ličnog prosperiteta. Naša najveća snaga je da znamo da se prilagodimo situacijama u kojima smo se našle, što individualno, što zajednički. Naša najveća moć je da se uvijek držimo našeg cilja i gledamo uvijek u naprijed. O načinu kako mi to radimo smo podijelile nedavno na radionici u Lukavcu, gdje su bile prisutne mlade poslovne žene.

Danijeli i meni je bila čast i dar da su došle da nas slušaju i da i one same podjele svoja iskustva. Na radionici je bila predivna atmosfera i pozitivna energija, koja ostavlja traga… Ovdje pišem kratku poruku koju Danijela i ja želimo i dalje da dijelimo:

U današnja vremena svi imaju potrebu za jačanje lične moći. Korisni savjeti su vrijedan dar, posebno kada se daju u teškim trenucima.

Puno nas je prošlo kroz teške trenutke u životu! Trenutke kada nam se činilo da nema rješenja? U ovakvim situacijama gotovo je neizbježno da vodimo manje računa o sebi i prepustimo se pesimizmu. Zato su u ovakvim trenucima, dobri savjeti zaista mogu biti od koristi. Bez obzira koliko ste pametni i inteligentni, uvijek ćete doći do tačke u kojoj ne znate kojim putem da krenete. Da bismo vam malo rasvijetlili mračne trenutke kada vam dođu, u ovom članku dijelimo s vama pet savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Pročitajte i...  Kako da otkrijete snagu žene lavice u sebi

1. Prihvatite teška vremena, ne opirite im se

Često smo skloni pomisliti da ako stvari ne idu baš onako kako bismo željeli, onda sve ide potpuno po zlu. Nije lako prihvatiti stvarnost onakvom kakva jeste i učiniti je u skladu sa našim očekivanjima i željama. Međutim, to će na kraju izazvati samo bol. Koliko god čudno zvučalo, ali teška vremena nastaju – jer moraju biti. Način da se ova vremena prevaziđu nije bježanje od njih, već prihvatanje! Loša vremena vam omogućavaju da naučite nove stvari. Ovo su nenadmašne prilike za rast! Što se više tome odupirete, duže će vam trebati da dođete do rješenja i proces ličnog rasta će biti teži.

2. Ne pokušavajte da budete žrtva ili da se tako osjećate

Kada prolazite kroz težak period, iskušenje da sažalijevate sebe je veliko, ono vam uvijek vreba iza ćoška. Ovo je pravo ljudsko iskušenje, ali u isto vrijeme i veoma štetno. Koja je svrha sažalijevanja sebe? To vas samo tjera da odgađate trenutak kada ćete ponovo preuzeti odgovornost za svoj život? Svako je u određenoj mjeri odgovoran za stvari koje mu se dešavaju. Problemi se ne pojavljuju iz vedra neba. Uradili ste nešto, ili niste uradili nešto, što vas je dovelo u ovu situaciju. Ako se osjećate žrtvom, tada se pojačava osjećaj bespomoćnosti, i jača vam se ideja da ne možete učiniti ništa da zaustavite loše stvari koje vam se dešavaju.

3. Pogledajte u sebe

Kada vam je život pun problema, normalno je da skrenete pogled na vanjski svijet. Tada pokušavate da utičete na svoju okolinu, nadajući se da ćete okolinu promijeniti i tako se osloboditi svojih problema. Međutim, ovaj stav je sve samo ne produktivan, posebno zato što je stvarnost sastavljena od raznih sila koje su izvan vaše kontrole. U teškim trenucima najbolje je pogledati u sebe.

Pročitajte i...  Savjeti kako postati mentalno jači

Vi ste ono što se treba promijeniti. Kada sebe promijenite dešava se i slična promjenu u vašim vanjskim okolnostima.

4. Budite zahvalni univerzumu kao i životu

Ovo je odličan savjet za prevazilaženje tužnih ili depresivnih trenutaka. Jednostavno zatvorite oči, duboko udahnite i recite ‘hvala’. Imajte vjere u duboku mudrost života.
Ako prolazite kroz težak period, to je zato što vam je ovo potrebno. Međutim, možete odabrati i da na ove poteškoće gledate kao na izazove za rast, kao priliku da naučite više o sebi i razvijete strpljenje. Vi ste kreator svojih misli i vi određujete kako ćete gledati na svijet. Zavisi od toga kako se suočavate s problemom, ili čitavom gomilom problema.

5. Prihvatite da je sve moguće

U teškim vremenima pesimizam se često dočekuje raširenih ruku. Čak počinjete da mislite da će nada biti samo izvor još većeg razočarenja. Važno je vidjeti razliku između nade u najbolje i stvaranja iluzije. Jedno će vam otvoriti oči za mogućnost da se stvari preokrenu u vašu korist. Drugi je izvor neosnovane, opsesivne fantazije. Nikada nemojte zaboraviti da čuda još nisu gotova, ili da ste u stanju da savladate sve vrste nedaća. 

U sebi nosite sposobnost da kreirate neočekivano. Ponekad vas upravo te životne poteškoće natjeraju da se izdignete iznad sebe i da vam pokažu da je rast moguć u bilo kojoj dobi. Danijeli i meni se to svakodnevno pokazuje! Razvijajte i vi svoju ličnu moć. Život je pun lijepih iznenađenja!

O Autoru

«

»

Leave a Comment