Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako da otkrijete snagu žene lavice u sebi

kako-da-otkrijete-snagu-zene-lavice-u-sebi

U prošlu nedjelju sam završila posljednju emisiju za ovu sezonu mog talk-show-a “Priče Za Stolom.” Gošća mi je bila jedna divna žena, novinar i pisac. Usput mi je rekla da joj je 70 godina, ali način na koji priča je kao da joj je 30. Još uvijek je puna života i životne znatiželje.

Prije programa svaki puta prvo obavim intervju sa svojim gostima, pa iz toga izvučem ono što mislim da je karakteristično sa tu osobu i o tome govorimo u programu. Ovu svoju gošću sam poznavala samo kao novinara dnevnih roterdamskih novina. Kada je sretnem na ulici uvijek se ističe svojim ekstravagantnim šeširićima i garderobom koja je na izgled jednostavna, ali kad se malo bolje zagledam svaki detalj ima svoje mjesto i svoj razlog, sa uvijek unikatnim nakitom. I uvijek joj je na licu jedan blagi osmjeh.

Pošto sam s njom obavila prvi intervju ostala sam zaprepaštena kako je težak život imala i da se iza tog blagog osmjeha krije tuga, razočarenja i ogromna borba za sebe i svoj život. Odrasla je u porodici koja je pripadala strogoj Hrišćanskoj religiji. Ta religija je još uvijek prisutna ovdje u Holandiji i u ovom mjestu gdje živimo i ona i ja. Toliko su strogi, da iz religijskih razloga kod kuće nemaju televizore i kompjutere, a u njenom djetinjstvu nikada nisu smjela imati božićno drvo, jer to su ‘đavolja posla’.

Jedino što je bilo lijepo je da su svi puno čitali i obožavali prirodu. Kao prilično mlada se udala i dobili su sina. Ipak, taj brak iz razloga koje ona ne želi da pominjem i napišem nije opstao zbog njenog tadašnjeg muža. Razvela se. što je bilo za sve u familiji i okruženju i pogotovo crkvi – katastrofa. Preko noći nije više imala muža, a i dijete su joj uzeli, jer kao razvedena po mišljenju crkve nije bila sposobna da odgaja dijete. Godinama se borila za svoje dijete i na kraju je dobila pravo da ga viđa svake druge sedmice.

Pročitajte i...  Kako se riješiti negativnih emocija prihvatanjem realnosti

Poslije nekoliko godina je upoznala jednog zgodnog čovjeka. Dijelili su istu sudbinu. I on je bio razveden i imao iz tog braka dvije kćerke. Svoju ljubav su krunisali brakom i rođenjem još jednog sina. Taj brak je trajao 15 godina. Bili su sretni, dok se jedan dan njen muž nije vratio s posla kući. Umro je iznenada na svom radnom mjestu.

Ostala je sama sa svojim sinom. Posvetila se pisanju o prirodi i uzgajanjem svog voća i povrća i pravljenju svojih džemova. Te džemove je prodavala, a novcima koje je od toga zarađivala pomagala je jednoj školi u Etiopiji.

Kroz neko vrijeme, opet je na njen životni put došao jedan zgodan čovjek. Uslijedio je i treći brak. I, kako mi je ona ispričala, na tom vjenčanju su bili svi – i njen prvi muž, i njeni sinovi, i kćeri njenog drugog muža, kao i djeca njenog trećeg muža. Bilo je predivno i nezaboravno. Bili su jedna velika familija.

Onda sam ja izvukla da iz cijele njene priče zrači jedna velika ljubav žene i majke i ogromna snaga jedne žene lavice! Ta lavica, moja gošća, je još uvijek skromna i pored toga što je dobila odlikovanje od holandskog Kralja za njen rad i pisanje! Na obostrano mišljenje kroz ovo druženje za moje “Priče Za Stolom”, bogatije smo za jedno novo prijateljstvo. Tokom ovog kratkog druženja s njom puno sam naučila.

Rekla mi je bez obzira koliko talenta i kvaliteta žene imaju one ne vide uvijek sebe. Skrivaju se, prave se malima i to nije dobro. Na kraju programa nam je svima dala ovih pet savjeta kako otkriti ono najbolje u sebi.

Pet savjeta kako otkriti najbolje u sebi:

1. Sastavite pakt sa sobom

Samo vi svoj život možete organizirati onako kako želite da ga vodite. Bez obzira koliko sjajnih duša dođe na vaš put to je i ostaje vaše putovanje. Odredite sebi da ćete uvijek stajati iza sebe – ti si svoj najbolji prijatelj.

Pročitajte i...  Kako se nositi sa svojom emotivnom boli
2. Nikada ne prestanite maštati

Kako izgleda savršen život za vas? Šta je san za koji mislite da je toliko fantastičan? Nemojte da ga jednostavno negirate, jer je previše nerealan, previše neozbiljan, ili apsurdan. Prvi korak ka tom životu su slike koje imate u svom umu u svojoj mašti

3. Prepustite se zadivljenosti

Uradite stvari zbog kojih adrenalin prolazi kroz vaše tijelo. Postavite sebi pitanje: “Šta je radnja koja bi me zadivila?” Vaš unutarnji kritičar odmah će početi da negoduje, ali ne zaboravite da vas želi samo zaštititi od stvarnih i nerealnih rizika. Otkrijte kako možete prevladati strahove i da se vaš unutarnji kritičar ponekad griješi.

4. Dolijevajte gorivo na vrijeme

Ako živite po ovim pravilima, izađite iz svoje zone komfora – i to često. Pratite pažljivo koliko energije imate. Ako se iscrpite, stanite i napunite se “gorivom”, radeći stvari sa kojima se dobro osjećate i napunite se pozitivnom energijom.

5. Ne čekajte Oscara

Ne čekajte pohvale, potvrde, ili poziv da date svoje mišljenje. Niko vas neće vidjeti ili čuti, osim ako se sami ne stavite u centar pažnje i otvorite usta! Pokažite vođstvo i radite one stvari koje vas usrećuju!

I ja ću još dodati još nešto: tražite osobe koje vas inspirišu!

Otkrijte zašto vas baš to inspiriše! Mene je moja gošća toliko inspirisala da bukvalno imam osjećaj da imam krila i da kao žena moram da pokažem sve svoje kvalitete. Budite to što jeste, jer samo takve trebate ovom svijetu!!!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X