Search here...
TOP
Mindfulness

Mindfulness meditacija kao stil života i osobni coach

mindfulness-meditacija-kao-stil-zivota-i-osobni-coach

Prva veća nedaća koja me zadesila u životu uvela me u svijet aromaterapije i eteričnih ulja. Meni jedno potpuno nepoznato polje. Puno mi je pomoglo da se “dobijem” i krenem od onog osjećaja na podu sam i ne mogu se pomaknuti, do toga podigla sam glavu i mogu disati.

Vjerujem da vam je poznato kada vam nešto bar malo pomogne krenete dalje, jer ne možete sami i potom još jedna situacija u meni je probudila osjećaj i onaj glas promijeni nešto mala, ‘Ovako ne možeš dalje’. Taj glas i osjećaj nošen vjetrom pored drveta i danas se sjećam i osjećam to je bio trenutak prije 10 godina koji me uveo u svijet osobnog razvoja.

Edukacija, treninzi, terapije savjetovanja, redale su se jedna za drugom. Gadna znanja i željna sve brzo upiti i rješavati bacila sam se naglavačke, onako kako ja to inače činim kada ulazim u more. Nema polako i postepeno, već na glavu i potom izron, gdje osvježena udahnem zrak i pogledam svijet potpuno novim očima. Tako mi je bilo sa svakom novom edukacijom. Neka je mi je odgovarala, neku nisam razumjela, a neka je u meni stvarala otpor.

Ono što me skroz obuzelo i uspjelo harmonizirati onu želju za brzinom, odmah i sada mora da se dogodi je mindfulness meditacija. Trening uma. Wellness za misli. Sjedni, diši, promatraj, primijeti, budi nježan prema sebi, diši, promatraj. Tako, otprilike, ide proces mindfulness meditacije. Jednostavno i protočno. Za mene je to bilo poput bljeska, “AHA” trenutak.

Ja zaista mogu sjediti u miru, promatrati i primijetiti koje misli stalno, iznova, vrtim po glavi. Koje navike vežem uz njih. Primjećujemo one fine senzacije svog tijela i što mi odgovara, a što ne. Fokus mi postaje oštriji. Dosljednija sam. Produktivnija. Ne skačem s jedne obaveze na drugu obavezu. Sporije i dublje dišem. Vježbanje mi daje bolje rezultate. Hrana mi ima bolji okus. Ne dovedem se više do stanja totalnog umora kada mi misli toliko rade da se ne mogu opustiti.

Pročitajte i...  STOP Mindfulness tehnika  - Kako bolje upoznati sebe i reagirati svjesnije

Po prirodi sam brza osoba, odmah krećem u akciju, ne gubim vrijeme, nisam mogla biti na jednom mjestu. Stalno sam nešto morala raditi da bi se osjećala korisno. Sjediti i ne raditi naizgled ništa u mom sustavu vrijednosti se činilo kao totalno gubljenje vremena i za mene neizvedivo.

Sjećam se svoje borbe u prvim meditacijama i kako je to izgledalo koliko sam se vrpoljila i što je onaj unutarnji glas u meni govorio: ‘Ovo je glupo’, ‘Što će ti ovo?’, ‘Vidi onog tamo kao nešto kuži?’, ‘Ma di da ja primijetim svoj dah?’. Dišem i to je to. Vidi one cipele.

Taj unutarnji monolog i misli koje sam imala kada sam sjela i pogledala, vidjela sam svijet u kojem ja zapravo živim i kako sam veliki dio svoga dana na autopilotu i u velikim mislima. Nisam prisutna tu. Svugdje sam, samo ne ondje gdje bi trebala biti – aktivni sudionik u razgovoru, obavljanju posla, tuširanju, ispijanju kave, ili primjećivanju zvukova iz svoje okoline.

Mindfulness meditacija meni je donijela mnoge dobrobiti. Pomogla mi je smiriti onaj moj unutarnji nemir, onu vatru u meni. Za prakticirati mindfulness nije puno potrebno. Malo vremena, volje i dobar trener koji će vam pojasniti temelje i strukturu. Nakon toga cijeli jedan novi svije otvara se pred vašim očima.

Podijelila bih s vama jednu osnovnu meditaciju. Meditaciju kojem trenirate svoju prisutnost u sadašnjem trenutku. Kada se odlučimo prakticirati mindfulness meditaciju počet ćemo primjećivati koje se priče vrte u našim mislima. Koliko su nam misli aktivne i kako stvaraju buku. Ponekad ih je toliko da ih ne možemo raspoznati i u nama se pojavi osjećaj nemoći, težine, stresa. Tijelo nam je teško.

Mi možemo istrenirati naš um da primjećuje naše misli. Naše navike. Otvaraju nam se izbori. Mi biramo kako se želimo ponašati. Ova meditacija traje 5 minuta i pruža svijest o našim mislima i navikama na jedan prisutan i ne osuđujući način. Postavite si alarm na 5 minuta.

Pročitajte i...  Kako prakticirati suosjećanje prema sebi pomoću Mindfulness-a
1. Udobno se smjestite na stolcu

Noge raširite u širini kukova. Dlanovi neka su vam položeni na bedra. Leđa neka su ravna, opuštena. Ramena zabacite prema iza. Pogled usmjerite u pod u jednu točku. Oči mogu biti zatvorene ili pogled kroz trepavice.

2. Udahnite duboko nekoliko puta

Dok dišete osjetite svoje kako sjedite na stolici, osjetite svoje tijelo i primijetite kako se osjećate fizički, emocionalni, mentalno. U ovom trenutku u danu kako se osjećate fizički. Ima li prisutnih emocija?

3. Primijetite svoj dah i udahnite

Primijetite svoj dah kada udišete. Primijetite ga otvorena i radoznala uma. Kao da se po prvi put susrećete sa svojim dahom. Kada izdišete također budite prisutni sa svojim dahom istim otvorenim i radoznalim stavom. Svoju pažnju usmjerite na izdah. Dišite prisutni pažnjom sa svojim udahom i izdahom par trenutaka.

4. Primijetite svoje tijelo

Primijetite svoje cijelo tijelo kako je prisutno ovdje s vama u trenutku. Provedite par trenutaka u svome tijelu primjećujući senzacije koje se pojavljuju. Otkucaji srca, napetost, trnci, zrak kako struji po koži. Tijelo proizvodi toliko divnih senzacija koje u ovom trenutku želimo samo primijetiti. Otvorena uma i nježno. Bez osuđivanja i kritike.

5. Kada um odluta

Um voli biti zaposlen i u brzo ćemo prijetiti da smo odlutali za nekom misli, jednostavno primijetimo tu misao. Dodirnimo ju svojom pažnjom i nježno ponovo usmjerimo svoju pažnju na senzacije u tijelu. Svaki put kada primijetite da je um odlutao vratite se na senzacije u tijelu

Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment