Search here...
TOP
Feng Shui

Kako napraviti energetsko čišćenje doma u proljeće po Feng Shui

energetsko čišćenje doma u proljeće po Feng Shui

U mjestu gdje živim su u lokalnim novinama objavili reklamu ”dani čišćenja”. Do sada to još nisam vidjela. Tako da nisam tačno ni znala o čemu se radi, dok nam se na vratima nije pojavio čovjek iz komunalnog i ponudio nam besplatne metle. Dobili su ih svi u našoj ulici, pa i u cijelom mjestu. Namjera je bila da svi izađemo napolje i da čistimo i uređujemo okolinu gdje živimo. Na kraju je bilo opšte druženje i veselje, a mjesto je odisalo pozitivnom energijom.

U Feng Shui life coaching-u možemo naučiti razumjeti kako energije iz atmosfere i našeg okruženja mogu da utiču na nas što se tiče godišnjeg doba, mjeseca i dijela dana. Princip je da nam Sunce daje energiju od izlaska do zalaska u različitim pravcima. U Feng Shui se vrste  vanjskih energija nazivaju po pravcu Sunca: Energije sjevera, sjeveroistoka, istoka, jugoistoka, juga, jugozapada, zapada i sjeverozapada. Sada, tokom proljeća okružuje nas  energija istoka.

Psihološki utjecaj  “energije istoka”

Energija koju osjetimo pri izlasku sunca zove se “istočna energija”, pošto je sunce na istoku u tom momentu. Energija istočnog djela naše kuće liči na energiju izlazećeg sunca. Tu istu energiju ima i proljeće. U prirodi  i oko nas je istočna energija i ona se mješa sa našim ličnim emocijama, mislima, duševnim stanjem i ponašanjem.

Svako ima svoje lično iskustvo. Svako od nas različito reaguje na situacije, ali i reakcija nas samih u jednom prostoru može puno da se razlikuje iz dana u dan. Naučili smo prepoznati energije u sebi pa možemo prepoznati i doživjeti i “istočnu energiju”. Potrebno je samo izaći vani. Vjerujem da ćemo svi prepoznati emocije koje nam izaziva ta “istočna energija”:

  •  Ambicioznost
  • Aktivnost
  • Entuzijazam
  • Željeti nešto početi
  • Puno samopouzdanja
  • Nestrpljivost
  • Razdrazljivost
  • Ljutnja

Istočna energija je svježa energija koja nam podržava ambiciju. To je mladalačka energija, koja daje osjećaj pobjede. Kroz nju nam se rađaju novi planovi kao što se i sve u prirodi ponovo rađa. Istočna energija može u nama da izazove osjećaj avanture i da se usudimo  probati nešto novo.

Kako na nas djeluje energija proljeća

Ako se osjećamo iscrpljeno, nezainteresovano i lijeno, izađimo vani i prošetajmo. Istočna energija sadrži u sebi vitalnost proljeća i jako nam može koristiti ako želimo da napredujemo u svom životu.

Ova energija je istinska, vitalna, energetska i pomaže nam još bolje razviti entuzijazam. Pošto nas ova istočna energija asocira na početak, razvijaju se u nama emocije koje nam pomažu da počnemo neke projekte. Ovo nam može pomoći ako želimo da počnemo svoj biznis, ili drugi posao. 

Pročitajte i...  Feng Shui savjeti kako da budete sretniji u Novoj godini

Ako se potrudimo da puno istočne energije prodre u naše lično energetsko polje, razvija nam se više samopouzdanja i sigurnosti u sebe  i dobićemo osjećaj da možemo puno stvari uraditi. Međutim, poznata nam je svima izreka da “svaka medalja ima dvije strane”, pa tako i istočna energija ima  pored divne pokretačke strane i drugu manje prijatnu.

Ova brza i živahna energija nam može prouzrokovati i nestrpljivost. Osjećamo da bismo željeli da se stvari brže odvijaju nego što se odvijaju. Ili nam se čini da su drugi  oko nas prespori. Previše ove energije u nama može prouzrokovati razdražljivost i čak izazvati svađu sa drugima.

Ova istočna energija je po prirodi takođe dramatična, pa može dovesti do ispada bijesa. Ali, sreća, kao što ni oluja ne traje dugo i ovaj osjećaj je kratkotrajan. Feng Shui nam objašnjava šta su energije i kako utiču na nas. Sa principima life coaching-a možemo naučiti kako koristiti te energije i kako biti u balansu. Sada smo upoznali kako na nas djeluje istočna energija prirode. Da bismo je što bolje iskoristili  i bili u balansu sa sobom i prirodom, potrebno je postaviti ciljeve:

Početi nešto novo

Iskoristimo proljeće i ugledajmo se na prirodu. Pokrenimo nešto što će nam biti izazov i što će nas, u prvoj mjeri, usrećiti.

Ranije ustajati

Priroda se takođe budi sa izlaskom Sunca. Prepustimo se prirodi. Pokušajmo  ujutro bar pola sata  ranije ustati i napraviti vrijeme za sebe. Na miru popiti kafu, doručkovati. Pokrenuti metabolizam i sa dobrom energijom početi dan.

Odvojiti 20 minuta dnevno za svoju fizičku kondiciju

Izlazak u prirodu, šetnje u parku, sport… Možemo svi sebi izabrati po mogućnosti vrijeme, kada nam to najviše odgovara.

Budimo svjesni što jedemo!

Jako je bitno uzimati svježe sezonsko voće i povrće. Budimo svjesni što jedemo! Svježe namirnice nam daju puno potrebnih vitamina.

Kako napraviti energetsko čišćenje doma po Feng Shui

Ako ste odlučili da se svjesno bavite Zakonom Privlačenja, potrebna vam je čista i pozitivna energija oko vas, jer ta energija rezonira sa energijom u vama. Po principima Feng Shui-ja možete svoju kuću drastično energetski da očistite. To vam pomaže da energija u vašem domu i okruženju bude u balansu. Sa ovim jednostavnim tehnikama čišćenja energija po Feng Shui sigurno će vam se manifestirati ono što želite brže.

Pročitajte i Feng Shui – Ako energija stagnira u domu stagniraće vam i život

Otvorite sva vrata i prozore

Znate kako  divno se svi osjećamo vani u prirodi. Zrak je svjež i ispunjen vitalnom snagom, pa mi osjetimo novu snagu i ideje. Kada otvorimo sve prozore i vrata doživaljavamo i puštamo istu prirodnu snagu iz vani. Pitajte vjetar da prođe kroz sobe i da odnese sa sobom prljavu energiju. Kuća će vam imati na taj način duboko vibracijsko čišćenje. Uradite to svaki dan, barem nekoliko minuta.

Pročitajte i...  Zakon Privlačenja i Feng Shui - Uvećajte pozitivnu energiju u domu
Upalite malu vatricu

Vatra je jako sredstvo za ćišćenje. Mirišljavi stapići imaju magičnu snagu pošto mogu energiju i vibraciju odmah da transformišu. Ako upalimo mirišljavi štapić odmah poslije nekog neugodnog razgovora, ili svađe oni odmah  obnavljaju energetski balans u našem okruženju.

Ja uvijek kada radim sa grupama kao Lie Coach upalim svijeću da bih balansirala energije prisutih. A obavezno koristim i mirisne štapiće, ili suhu žalfiju (engl. sage ili kadulja). Isti efekat imaju i suho začinsko bilje poput ruzmarina, ili lavanda. Da bi  Zakon Privlačenja imao još bolji efekat, idite sa dimom od zapaljene žalfije od prednjih vrata u ostale prostorije u pravcu kazaljki na satu. Ovo neutralizuje negativnu energiju i negativne vibracije i zamjenjuje ih sa vibracijama svjetlosti i ljubavi (otvorite prozore tokom ovog rituala!).

Pročitajte i Zakon Privlačenja i Feng Shui – Uvećajte pozitivnu energiju u domu

Čišćenje solju

So je također dorbor sredstvo za pročišćavanje. Prođite iz jednog ćoška prostorija u kući do drugog i zaspite ćoškove sa malo soli. Preporučuje se morska so u granulicama, ili ako u kojoj specijalizovanoj trgovini možete nabaviti so sa Himalaja.  Ako ste se ljutili ili svađali s nekim, možete ostaviti zdjelicu soli u toj prostoriji potopljenu u malo vode, a nakon tri dana je prusuti vani.

So upija negativnu energiju

Poslije nekoliko sati, pošto je so tako “odležala” u ćoškovima u hrpici ili u zdjelici, pokupite je metlicom u lopaticu i izbacite vani u kontejner. Efekte rituala sa solju osjetit ćete u vašem ličnom energetskom, vibrirajućem polju. Prije nego se odlučite da Zakonom Privlačenja vizualizirate, napravite si kupku sa nekoliko kašika soli rastopljenoj u vodi sa svojim omiljenim esencijalnim uljem, ili  sa korom od naradže.

Pometite i očistite put 

Ako je kuća pospremljena i očišćena, svo energetsko čišćenje ima jako puno efekta u kućama. Zašto? Zato što se negativne energije  “lijepe” na prašinu i nečistoću. Znači, prije nego krenete da privlačite mislima što hoćete, po Zakonu privlačenja, najprije pospremite svoje okruženje. Pometite sve negativne energije bukvalno. Pored toga što trebate da “izmetete” negativne energije, morate napraviti prostora da pozitivna energija uđe u vašu kuću. Ne zatrpavajte vrata stvarima i hodnike cipelama i jaknama. Neka vam prednja vrata budu ukrašena, da izvana odišu dobrodošlicom.

Pozitvnu energiju u domu kreirajte afirmacijama

Idite kroz svoju kuću i govorite: “Ja volim svoju kuću i svoj život”. Kada počnete sa ovim riječima da ispunjavate svoju kuću, počet će se i svijet okretati u vašu korist! Riječi imaju svoju vibraciju i frekvenciju, pa tako privlačimo te iste u svoj život. Posmatrajte kada izgovarate koje riječi u vašim prostorijama i kako se vi i ko se tu nalazi osjeća?

Pročitajte i...  Feng Shui - Ako energija stagnira u domu stagniraće vam i život

Poznato vam je možda istraživanje gdje su posmatrane dvije biljke. Na jednu su konstantno galamili, a drugoj su se obraćali lijepo, sa umiljatim riječima. Te dvije biljke su dobivale istovremeno jednaku količinu vode, đubriva i Sunca. Poslije tri mjeseca se biljka na koju se galamilo osušila, a ova druga je rasla i imala prekrasnu boju. U svakom slučaju je bolje živjeti i raditi u prostoru koji je energetski čist i pozitivan. Vaše tijelo i duša postaju tada sami po sebi pozitivniji i energetski spremniji za vizualiziranje i privlačenje svega što želite.

Pročitajte više Feng Shui savjeta u pdf-vodiču Feng Shui I Zakon Privlačenja – Kako Manifestovati Više Obilja, Ljubavi, Harmonije I Uspjeha Sa Malim Promjenama U Vašem Domu’

O Autoru

«

»

Leave a Comment