Search here...
TOP
NLP

Uradite ovu NLP vježbu kada se osjećate zaglavljeno u životu

NLP tehnika kada se osjećate zaglavljeno u životu

Naiđu nam periodi u životu kada nam ništa nekako ne ide. Posao koliko god truda ulagali, ne dovijamo rezultate. Ne ide u privatnom životu. Ljubav stoji.  Kao da čega god se dotaknemo ne ide..neće nas. Kao da smo zacoprani. 

Meni se dogodio takav period. Ne jedanput.  Što ja radim tada. Guram dalje, preskačem prepreke, vodim razgovore sa sobom. Pitaju me kako sam, kako mi ide?  Odgovaram dobro, kažu tako mi i djeluješ, a u meni i moj doživljaj stvarnosti kaos. Ništa se ne pomiče. Ja se osjećam poput Sizifa. Zapitam se tada: ‘Jesam li nerealna, optimistična ili pomalo luda?’ 

Postoje periodi u životu koji su ovakvi. Kako se nositi s njima. Ovisi o tome kakva se osoba i što vas pokreće. Ja vjerujem da poslije kiše uvijek dođe sunce i da taj kišni period njegovo trajanje  nije kod svakoga istog vijeka. 

Osim uvjerenja koja nas nose kroz život unutar nas postoji jedan cijeli unutarnji tim. Dijelovi nas. Promišljala sam kako oni djeluju na mene kada se nađem u ovim periodima života. Naš unutarnji tim sastoji se od mnogih dijelova. Kada se nalazimo u dobrom periodu oni divno surađuju. U lošim periodima u životu dolazi do sukoba između dva ili više važnih članova i nastaje neravnoteža u suradnji. 

Ako ne uravnotežimo unutarnji tim, posljedice mogu biti nepovoljne po nas. Najbolji dijelovi tima neće imati šanse pokazati svoje potencijale u periodima u kojima u kojima vlada neravnoteža, mogu čak i nestati. Najvažniji dio našeg unutarnjeg tima je Promatrač i njega razvijamo nakon navršene 11 godine života. On je taj koji vodi brigu o našem tijelu, osjećajima, okruženju u kojem živimo i iskustvima koje stječemo u životu. 

Pročitajte i...  Kako osvijestiti suptilne samosabotaže i podsvjesne 'skripte' našeg ponašanja

Kada njega upoznate i postanete ga svjesni možete mu dati poseban posao da je svjestan prisutnosti ostalih članova našeg unutarnjeg tima i da skuplja informacije od njih. Kada se pojavljuju, koje su njihove namjere, što rade…. s tim informacijama možete sam sebi raditi coaching. 

Unutarnji Kritičar. Vjerujem da vam je svima ovaj dio jako poznat. U naš život ulazi u djetinjstvu. Prvo kao stvarna vanjska osoba, potom je introjekt (dio unutar nas) i danas je prisutan tu. On može biti onaj koji nas tjera, perfekcionista…..

Koliko god ga možda ne voljeli, moramo znati da u njemu postoji pozitivna namjera ako želimo uspostaviti odnos s ovim dijelom nas i promijeniti našu komunikaciju i odnos s njim. Mindful pristup našem unutarnjem kritičaru je taj da ga pozovemo na čaj umjesto da ga odbacujemo, osuđujemo, negiramo, ignoriramo. Kako se zove vaš unutarnji kritičar? Koja je njegova poruka vama? 

Požuri! Budi savršen/ savršena?”

Dijete u nama. Brat blizanac  djeteta u nama je Unutarnji Kritičar. Kada ste se kao dijete osjećali posramljeno, glupo, debelo, ružno ili kada vam je odrasla osoba ( majka otac) rekli nešto što vas je učinilo nesigurnim. To je hranilo naše unutarnje dijete i snažilo ga. Dodajmo tu još i sve one neverbalne signale koje smo primali. Razmislite o svom unutarnjem djetetu i što je to da vas tjera unazad, da se osjećate poput djeteta iza rešetaka.  Tjera vas zaboravite svoje kompetencije i niste ovdje u sadašnjosti. 

Unutarnji Zaštitnik pomaže unutarnjem djetetu da izbjegne bol, usamljenost, napuštenost…Ponekad on poseže za ovisnostima, ili psihosomatskim bolestima. Ovo su neki od psihičkih obrambenih mehanizama, koji su obično nesvjesni, automatski i  jako snažni. Razmislite o svom unutarnjem zaštitniku: 

  • Kada se on pojavljuje? Što on proizvede?
  • Koju radnju napravite? Za što je simptom koristan i neophodan?
  • Što ova interakcija znači za vaše resursne dijelove tima? 

Unutarnji Čuvar Blaga – on se često osjeća kao alfa – glavni u našem unutarnjem timu i suprotnost je našem unutarnjem kritičaru. On ima znanje kako se nositi s našim unutarnjim kritičarem kako razgovarati s njim ako nas je doveo u stanje da se osjećamo poput djeteta. Upoznajte ga. On se na početku može pojavljivati u snovima, kroz emocije, osjećaje, nove interese. Znači, pojavljuje nam se neverbalno. Kako biste mogli razgovarati s njim o vašim resursima, vašim snagama i ciljevima sprijateljite se s njim prvo.

Pročitajte i...  Kako negativne riječi štete našem tijelu i životnom iskustvu - Rezultati naučnih istraživanja o žaljenju

Ovo je unutarnji tim po B. Barder i često ga koristim kada radim samo coaching. Korisnim ga i u radu s klijentima. Igrajte se. Uzmite papir i napravite popis svog unutarnjeg tima. Na ovaj način upoznajete sebe. 

Kada sam razmišljala o temi koju sam napisala u uvodu naišla sam na sličnu temu kod kolegice na FB. Napisala sam joj da se bavim ovih dana razmišljanjima na tu temu i ono što je ona napisala navelo me da napišem  blog na temu našeg unutarnjeg tima. Koja može biti naša snaga kada ga poznajemo?

Poznajem svoje unutarnje dijelove i način na koji se oni javljaju, kako i u kojim situacijama. Upravo to poznavanje i balansiranje dijelova daje mi mogućnost da sebe sama svrstam u onu grupu optimista, a u životu se nalazim u periodu kaosa. Upoznajte svoj unutarnji tim – time osnažujete sebe i resurse s kojima raspolažete. To možete učiniti sami ili uz pomoć terapeuta. Odluka je na vama. Poznavanjem sebe podižete kvalitetu svoga života.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X