Search here...
TOP
Zakon Privlačenja Ženska Energija

Ženski princip manifestacije – Rad sa arhetipovima Boginja i sinhronizacija sa fazama Meseca

Literatura o Zakonu Privlačenja, postavljanju ciljeva i manifestaciji želja i vizija, koju smo čitali, uglavnom počiva na paradigmi linearnog vremena, koja se etablirala u kolektivnoj svesti početkom ere patrijarhata i monoteističkih religija. Koliko god da ovaj način razmišljanja i kreiranja sopstvene realnosti možda i odgovarao muškarcima, ženama donosi manje uspeha i zadovoljstva, jer je u neskladu s cikličnošću, koja je upadljlivi i nazaobilazni deo ženske energije i telesnosti. 

Ni moderni način života i prilagođavanje pravilima patrijarhata nisu uspeli da u potpunosti potisnu naše celularno znanje o godišnjim i lunarnim ciklusima. Oni utiču na naš nivo energije, raspoloženje, misli, stanje našeg tela i hormona. Kada se uskladimo sa mesečevim fazama i prilagodimo im naš proces kreacije, sve počne da teče lakše, prijatnije i uspešnije.

Mesečev ciklus ima 28 dana, baš kao i naš regularni menstrualni ciklus. Da biste počele da usklađujete svoj život sa mesečevim fazama, dovoljno je da, za početak, nabavite običan crkveni kalendar, ili pronađite neku od brojnih internet stranica sa mesečevim fazama i zabeležite sebi mesto u ciklusu, u kome se trenutno nalazimo i dve markantne tačke – kada u ovom mesecu padaju mladi mesec i pun mesec. To su dva glavna orijentira za naš rad. Sinhronizacija sa mesečevim fazama stoji u potpunoj suprotnosti sa zahtevima sveta oko nas, koji počivaju na muškoj paradigmi – stalno više, bolje, samo jako!

Danas, na dan mladog meseca, pišem o značenju koje je u starim kulturama imao tamni mesec, kao kraj lunarnog ciklusa, koji slede pojava novog, mladog meseca i faza rastućeg meseca, koja traje dve nedelje. Tačno za dve nedelje, sledi članak o punom mesecu i opadajućem mesecu i boginjama koje su sa ovima povezane.

Rituali manifestacije tokom tamnog, mladog i rastućeg Meseca

Kraj (ili početak) lunarnog ciklusa obeležen je tamnim noćima “bez meseca”. Uskladiti se sa ovom fazom, znači ući u sopstvenu tamu, tišinu, usporiti se i povući se malo iz uobičajenog svakodnevnog tempa aktivnosti. Uradite to onoliko koliko je moguće, uzevši tih dana makar pola sata vremena za sebe, kada ne radite gotovo ništa. Naravno, što više, to bolje. To je svesna odluka, jer nam spoljašnji svet i naše navike neće sami od sebe ponuditi vreme za ovakvo povlačenje. To je dobro vreme za meditaciju, ležanje u kadi, slušanje opuštajće muzike, sedenje pored vatre ili sveće ili, kako god za vas lično izgleda “ne raditi ništa”. 

Također je važno biti u kontaktu sa sopstvenim telom i slušati šta nam ono govori, kroz svoje napetosti, bolove, zadovoljstva. Ovo je dobro vreme da se povežemo ponovo sa svojim unutrašnjim ritmom. Godišnje doba koje je nalik na ovu fazu je zima, a faza u ženskom ciklusu menstruacija.

Arhetip tamne faze meseca je sveštenica, o kojima ja, u radionicama ciklusa boginje, govorim kao o boginjama sveštenicama. Sveštenica je ona koja se povukla u tihovanje, da bi bila u punom kontaktu sa svojom intuicijom i unutrašnjom mudrošću. Veliki prostor, praznina, počivanje u ne-aktivnosti je njen hram. Za druge, ovakvo povlačenje u tamu može da izgleda kao depresivno raspoloženje, za ženu koja se svesno povukla u tamu, to je period velike regeneracije, resetovanja, isceljenja. U tom praznom prostoru možemo da slušamo tihe unutrašnje glasove i sagledamo stvari u svom životu jasnije. Zato je to period kada se rađaju nove vizije i seje seme novog.

Kada se iz tame pojavi mladi mesec, kao što je to danas slučaj, vreme je da zabeležite svoje intencije, želje i ciljeve za naredni mesec, najbolje na list papira, koji možete zatim uviti u rolnu, vezati vrpcom i odložiti na neko posebno mesto koje odaberete (na primer na oltar ukoliko ga imate).

U fazi tamnog meseca možemo da se bavimo pitanjima:
 • Šta za mene znači tama?
 • Kako vidim tamnu stanu sebe?
 • Kako doživljavam prazan prostor?
 • Koliko umem da slušam svoju intuiciju?
 • Šta me sprečava da slušam sebe?
 • Šta bih mogla da uradim da bih bila više u kontaktu sa svojim unutrašnjim znanjem i bolje ga koristila?
Pročitajte i...  Kako ostvariti što želimo pomoću Zakona Privlačenja i vizualizacije
Na dan mladog meseca, trenutak je da, u kontemplaciji, postavimo sebi pitanja:
 • Šta mi istinski leži na srcu u ovom trenutku?
 • Za šta kuca moje srce?
 • Koje su želje mog srca?
 • Kako bi izgledalo kada bi moja želja bila ispunjena?
 • Šta bi za svaku od mojih želja bio prvi mali korak koji mogu da napravim u ovom mesecu?

Rituali manifestacije tokom punog i opadajućeg Meseca

U naredne dve nedelje, posle mladog meseca, mesec raste, preko srpa i polumeseca, ka punom mesecu. To je u ženskom menstrualnom ciklusu faza bujanja hormona estrogena i progesterona, koja dostiže svoj špic u trenutku ovulacije, koji se poklapa sa fazom punog meseca. Ovo je dobro vreme za akciju, pretvaranje zamisli i intencija u dela: posle faze odmora, povlaćenja i resetovanja, sada je energija u porastu i spremne smo za pun angažman u svetu. Ukoliko u ovoj fazi posvetimo punu pažnju svojoj novoj viziji i bacimo se na posao, uslovi su najbolji da napravimo velike korake u onome što želimo da kreiramo. Otvorenost za novo, radoznalost, strast, podstiču našu punu kreativnu energiju.

Godišnje doba koje je nalik ovoj fazi je proleće, doba buđenja i bujanja prirode. Arhetip koji odgovara ovoj fazi je mlada devojka. U trojstvu boginje, koje je verovatno prvo trojstvo u istoriji religija, to je mlada devojka. Kod Grka srećemo trojnu boginju, Hekatu Triformis, sa jednim telom i tri glave – mlade devojke, zrele žene i mudre starice, koja se naziva često kruna. Mladu boginju reprezentuje Kora (mladalački lik Persefone) ili Artemida, koja se često predstavlja sa mesečevim srpom na glavi. Energija Artemide je fokusirana ka cilju, snažna, slobodna, primalna.

Ukoliko ste u prethodnim fazama zamislile šta je to novo što želite da kreirate u svom životu, ostavile iza sebe sve staro što vam više ne služi i osmislile prve korake ka ispunjenju, sada je vreme da intenzivirate i dalje pojasnite svoju viziju, da osetite na celularnom nivou šta vam tačno treba i šta tačno treba da uradite u ovom trenutku.

Trik je, osećati se, misliti i delati, kao da su naše želje i vizije već ispunjene. Time se pretvaramo u veliki magnet za ono što želimo da nam dođe u život. Naravno, to se dešava, samo ukoliko istovremeno i preduzimamo potrebne korake. U ovoj mesečevoj fazi naša vizija može da postane kristalno jasna i rad na njenom realizovanju lak i poletan.

Pitanja za kontemplaciju u fazi rastućeg meseca su:
 • Čega se prisećam iz vremena kada sam bila mlada devojka?
 • Kakvu energiju sam imala, kako sam izgledala, hodala, osećala se?
 • Šta su bili moji snovi i želje, šta sam najviše volela, čemu sam se nadala?
 • U čemu je razlika u odnosu na mene danas?
 • Koju vrstu mudrosti i poruke mogu da dobijem od arhetipa mlade devojke u sebi?
 • Koju poruku za mene nosi godišnje doba proleće?
 • Kako ta mladalačka, prolećna energija može da mi pomogne u manifestovanju onoga što želim sada?
 • Da li postoji bilo šta između mene i te energije


  Usklađivanje rada na manifestaciji naših želja sa mesečevim menama je veoma važno, naročito za žene, koje su u većoj meri od muškaraca svesne sopstvene cikličnosti i cikličnosti prirode.

  Faza mladog meseca je dobar trenutak za sađenje semenki novog, a nju slede dve nedelje rastućeg meseca koje su upravo iza nas, a u kojima preduzimamo akcije u spoljašnjem svetu, koje su potrebne za manifestaciju. Sada smo stigle do sredine i vrhunca ciklusa.

  Pun mesec donosi najsvetlije noći, a pod svetlošću meseca se ništa ne može sakriti – zato je to trenutak jasnog sagledavanja sopstvene situacije i vreme da preispitamo šta je u prve dve nedelje funkcionisalo, a šta nije. Ovo je vreme plodnosti i žetve, vreme da svesno proslavimo sve što smo kreirale u prethodne dve nedelje i također da donesemo odluku da promenimo kurs u onome što nije bilo uspešno. Pun mesec je poput trudne žene koja blista samopouzdano u svojoj ispunjenosti.

  Godišnje doba koje odgovara ovoj fazi je leto, a faza u ženskom ciklusu ovulacija, vrhunac plodnosti. Ženski arhetip koji odgovara ovoj fazi je zrela žena, majka. Ja, u radionicama ciklusa boginje, govorim o boginjama majkama i tu se bavimo Demetrom, Bogorodicom Marijom, afrobrazilijanskom boginjom Jemanjom i drugim boginjama, čija je centralna funkcija materinstvo. U grčkom trojstvu boginje, boginje punog meseca su Selena i Demetra.

  Na dan punog meseca, možemo da pogledamo ponovo papir sa željama koje smo zapisale na mlad mesec i da napravimo bilans. U stvarima koje su dobro išle prethodne dve nedelje postavite sebi pitanje: “Kako sam uspela?” Onda uporedite to sa stvarima koje nisu išle. U čemu je tačno razlika? Šta vas je sputavalo, blokiralo vašu energiju, šta bi trebalo promeniti? Šta bi vam bilo potrebno, da biste stajale u svojoj moći?

  Možete pozvati i veliku Boginju Majku da vam pomogne da vidite sebe jasno. Ona je prauzor kreacije, a vi ste, poput nje, majka svojim željama i vizijama koje hoćete da porodite u svetu. Na kraju, spalite svoju listu, ili je iscepajte i bacite. Ovo je važan simbolički akt kojim se oslobađamo svoje preterane vezanosti za želje, jer ona može da blokira njihovo ostvarenje. Ukoliko je nešto od toga zaista važno, doći će ponovo na red na sledeći mladi mesec, možda sa malo drugačijom formulacijom.

  U ovoj fazi je veoma važna praksa zahvalnosti. Izdvojte vreme da se prisetite, ili, još bolje, da zapišete, sve što je bilo dobro u prethodnoj fazi, sve što ste dobro uradile, sve lepo što ste doživele, sva mesta gde ste poštovale i volele sebe, sve što ste dobile i „požnjele“ kao uspeh. Važno je setiti se i sitnih stvari koje obično zaboravljamo. Zatim napravite listu zahvalnosti za sve dobro koje će doći u budućnosti.

  Dodatna pitanja za kontemplaciju na dan punog meseca su: “Kakve asocijacije, emocije i senzacije budi u meni leto, letnja žetva, vrhunac nečega, plodnost? Šta za mene znači majka?” (ne samo u smislu odnosa sa sopstvenom majkom, već i sa arhetipom majke, velikom boginjom kao izvorom života i ljubavi, kao i sa prirodom i planetom na kojoj živimo).

  U naredne dve nedelje nas čeka faza opadajućeg meseca. To je vreme za podvlačenje crte i veliko otpuštanje, koje nas ponekad plaši, jer svako otpuštanje liči na malu smrt. Neke stvari moraju da otpadnu iz našeg života, da bi se nove rodile i ciklus kreacije otpočeo iznova. Pošto smo sagledale šta radi i šta ne radi u našem procesu manifestacije, vreme je da donesemo odluku da negujemo i zalivamo prvo i da se definitivno oprostimo od drugog i pustimo da ono otpadne iz našeg života.

  Godišnje doba koje odgovara ovoj fazi je jesen, a faza u ženskom ciklusu – poslednje dve nedelje ciklusa, kada najpre opada estrogen, a zatim i progesteron, da bi na kraju ove faze nastupila menstruacija. Na kraju svog menstrualnog ciklusa imamo proporcionalno najviše testosterona, zato što su vrednosti estrogena i progesterona najniže u mesecu. Ženski arhetip koji odgovara ovoj fazi je starija, postmenopauzalna žena, koji u ciklusu boginje obrađujem u radionici Tamne boginje podzemnog sveta. U grčkom trojstvu boginje, to je Hekata, koja je označena i kao kruna. Kruna je mudra starica koja je prestala da se boji smrti. Ona je prava gospodarica ciklusa rođenja, smrti i ponovnog rođenja.
  Koliko god da su pomalo zasatrašujuće na prvi pogled, tamne boginje nas uče procesu radikalnog pročišćavanja nekorisnih i štetnih stvari u našem životu, za koje se držimo iz navike ili zato što nam se čini da nam pružaju sigurnost poznatog. Tamne boginje mogu da nas daruju smirenošću, mudrošću, kao i izvesnom surovošću u ovom procesu otpuštanja i raskidanja svega što ne služi našem dobru i viziji života koju prizivamo. Ovo je obično deo koji zaboravljamo u procesu manifestacije, jer nas plaši. Možda se zato ova faza doživljava kao najneprijatnija u ciklusu. Ukoliko se, međutim, svesno prepustimo ovom procesu, možemo da otkrijemo kako nam donosi veliko olakšanje i rasterećenje.

  Bacanje starog i pohabanog stvara novi prostor (kako u ormanu, tako i u duši) i oslobađa zarobljenu energiju potrebnu za novi ciklus.

Pročitajte i...  Kako sam manifestovala posao svojih snova i objavu knjige
Faza opadajućeg meseca priziva sledeća pitanja za kontemplaciju:
 • “Kakve asocijacije budi u meni dolazak jeseni, šta mi govori ovo godišnje doba, kako ga obično doživljavam?

 • Kakav je moj odnos prema starim ženama?

 • Kakva sam iskustva imala sa njima?

 • Ukoliko mislim o arhetipu stare mudre žene, kakvu poruku bi ona mogla da ima za mene u ovom trenutku mog života?”

  Ovo je također trenutak da ponovo pogledamo svoje intencije i želje, koje smo „posadile“ prethodnog mladog meseca. Kako nam sada izgledaju, da li su još uvek žive i pune energije i strasti? Sve što izgleda sasušeno, bez radosti i smisla, zrelo je da otpadne. Time se pripremamo za tamnu fazu meseca i početak novog ciklusa, kao što se zemlja čisti od korova pre nego što ćemo posejati novo seme.

  Možete napraviti “listu korova”. Na njoj se mogu naći neka vaša uverenja, navike, obrasci odnosa, ali i vrste hrane, poslovi za koje ste mislili da su pod „mora“, pa možda čak i dečko, za koga već dugo znate da nije (ili nije više) vaš par i ne doprinosi ničemu dobrom u vašem životu! Kad napravite iscrpnu listu, naprosto je spalite (listu, ne dečka)!

  Na kraju ove faze se pripremite ponovo za mladi mesec, ulazeći duboko u svoju tišinu, povlačenje od sveta (koje može biti veoma prijatno). Prizovite u toj tišini svoju intuiciju i vizije i posadite seme onoga što ćete kreirati u narednom mesecu. Biće vam potrebno nekoliko meseci da se uhodate sa ovom, veoma ženskom praksom manifestacije i da počnete da osećate blagoslov ponovo otkrivene ritmičnosti u svom životu.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X