Search here...
TOP
Ljubav I Veze Zakon Privlačenja

Kako unutrašnjim govorom ljubavi privući pravog muškarca

Kako unutrašnjim govorom ljubavi privući pravog muškarca

Kada biste pitali moje drugarice iz gimnazije, pa čak i sa fakulteta da odaberu jednu rečenicu po kojoj me pamte, bile bi jednoglasne, poput hora: Neću ja njega prva da zovem! Prevrtale su očima bezbroj puta, a ja sam tvrdoglavo mislila da znam sve odgovore. Previše sam mislila i tu su sve nevolje počinjale. Smiješim se dok ovo pišem, jer znam da će biti ponosne na mene do kraja teksta.

Ne pridajemo dovoljno pažnje tome, neki od nas čak odbijaju da pričaju o tome, ali činjenica je da svi imamo unutrašnje glasove, velike rojeve misli koji mogu biti ohrabrujući i podržavajući a katkad, da se najblaže izrazim, baš i ne predstavljaju najbolje strane naše ličnosti.

Odakle dolaze ti glasovi?

Najveći broj ovih poruka datira iz naše najranije mladosti, otprilike iz perioda do pete godine života. S obzirom na to da je ovo period prije socijalnog rođenja pojedinca, prije nego počnemo da odgovaramo na zahtjeve društva, idemo u predškolsko, zatim u školu i slično, naše iskustvo iz tog uzrasta se uglavnom svodi na roditelje.

Sve što smo čuli i vidjeli da naši roditelji ili staratelji govore i rade, kompjuter našeg organizma – mozak je snimio i stavio u folder pod nazivom: Naučeni životni koncept. Kako dijete tog uzrasta nije u stanju da shvati šta se dešava, scenario biva snimljen bez obrade.

Koračajući dalje kroz život, s godinama smo upijali bezbroj poruka starijeg brata ili sestre koji nas zadirkuju, neprijateljski raspoloženog prvog komšije ili nastavnika čije kriterijume nikako nismo mogli da zadovoljimo.

Negdje u toku puta smo im povjerovali, jer su u datoj situaciji zvučali kompetentno. Posebno ako su bili visoki 1.80 m,  a mi svega 60 cm i morali smo podići glavu visoko da ih dobro vidimo.

U početku je to bilo nemoj ovo, nemoj ono, a vremenom smo bili u stanju da usvojimo složenije poruke poput: nikad ne vjeruj muškarcu ili nikad ne veruj ženi.

Pročitajte i...  Kako naš odnos s majkom utiče na naše ljubavne veze

Dok sam studirala, na jednom predavanju smo radili vježbu s ciljem da bolje upoznamo dijelove svoje ličnosti. Vježba se sastojala u tome da zatvorimo oči i vizualizujemo osobu koja nam se obraća. Ja sam zamislila ženu koja je izgledala i zvučala kao Gospođa Nora Dinsmor iz filma zasnovanom na romanu Čarlsa Dikensa – Velika očekivanja (Great expectations; 1998). Bila sam prestravljena. Jučer sam ga iznova odgledala kako bih bila sigurna da vam prenosim pravu poruku i opet sam imala snažnu emotivnu reakciju na ovaj film. 

Za vas koje ga niste gledale, sjajan je i toplo ga preporučujem, ali u svrhu teksta, Gospođa Dinsmor je bila lokalna bogatašica koju je vjerenik ostavio pred oltarom i koja je posvetila čitav život odgajanju nećake, koju tumači Gvinet Paltrou, tako da ne vjeruje muškarcima kako je ne bi povrijedili i učenju trikovima kako da se poigrava sa njima.

Ovo je bila jako značajna vježba za mene. Dobila sam mnogo više nego što je bio zadatak, jer sam se otvorila za promjenu. Nisam htjela da se pretvorim u ogorčenu staricu i umrem sama u zapuštenom domu obraslom korovom. Htjela sam da budem sretna, htjela sam da budem voljena i ono što je najvažnije silno sam željela da volim.

Od tog trenutka sam znala da ću svaki sljedeći put kad je poslušam biti na korak bliže da skončam kao ona. Stoga sam joj rekla: “Hvala ti što si podijelila svoje mišljenje sa mnom, ali ja biram da se ne složim!“.

Unutrašnji govor je veoma važan, jer nas često održava u disfunkcionalnim životnim pozicijama u različitim sferama života. Naš unutrašnji govor postaje naš spoljašnji svijet.

Ono što govorimo sebi u određenim životnim situacijama, pogotovo kad nešto procenjujemo kao važno, otkriva kakav odnos imamo prema sebi. Dakle, na osnovu sadržaja unutrašnjeg govora možemo da zaključimo da li imamo pozitivan ili negativan stav prema samom sebi.

Pročitajte i...  Kako spasiti brak - Umjesto razvođenja, zavođenje

Onda, o čemu vi mislite u toku dana? Gdje su vaše misli? Sigurno nisu na dobrom mjestu ako ne uživate u vezi kakvu zaslužujete. Mjesto mislima o ispunjenim željama možda trenutno zauzimaju mjesto misli o nedostatku pažnje, razumijevanja, povjerenja.

Sljedeće pitanje je kako korigovati unutrašnji govor nakon uvida da nam ne služi?

Kritikovanje unutrašnjeg govora je jedna loša navika. Poslušajte me, uložite par minuta u sebe nakon teksta i uradite vježbu koju sam podijelila s vama, ovako, na moj način. Prisjetite se poruka koje ste sebi upućivale kad vam se neko dopadne, kad vas nazove ili vas ne nazove. Pitajte se ko je ta pričalica, kako izgleda i da li vi kao odrasla osoba mislite da bi je trebalo poslušati u tim situacijama?

Onog trenutka kad u toku svog odrastanja spoznate u čemu se stvarni život razlikuje od Naučenog životnog koncepta, znajte da ste spremni da odrastete i formirate novi, Misaoni životni koncept zasnovan na skupljanju i obradi podataka.

Kao što možemo da zamijenimo loše navike u ponašanju , isto tako možemo da zamijenimo i loše navike u razmišljanju mnogo konstruktivnijim po nas i druge. Učenje drugačijeg načina razmišljanja zahtijeva isto toliko truda i posvećenosti kao i korigovanje navika u ponašanju.

U početku, stara gospođa će dobijati još po koju bitku, jer ima više iskustva. Međutim, jednom kad se zauzmete za sebe svakim danom će vam biti jasnija razlika između života kakav vam je davno predstavljen i života kakvim ga vi sami vidite.

Zrelost podrazumijeva mijenjanje!

Mijenjanje znači uvesti jednako mnogo ubjedljivih i konstruktivnih varijeteta unutrašnjih glasova koje ste čuli tokom cijelog života umjesto starih, obeshrabrujućih i pobrinuti se da ih internalizujete. To može biti glas prijatelja, životnog trenera (life coach-a), poruka lika iz filma ili knjige koju ste pročitali. Morate ih se prisjećati dovoljno često, pogotovo kad ste u stresnoj situaciji dok ne postanu normalan i prirodan odgovor na situaciju u kojoj se nalazite.

Pročitajte i...  Kako znati da li je to ljubav

Negdje sam pročitala da je nabolji među unutrašnjim glasovima onaj koji nam govori nježno, staloženo, s glasom punim saosjećanja i pri tom imamo osjećaj da nam je stavio ruku na rame neko ko je živio dugo, vidio mnogo tuge i nepravde, ali nije postao ni ogorčen ni uplašen zbog toga. Dugo su mnogima među vama umjesto racionalnih informacija za šta ste sve sposobne upravljali iracionalni strahovi.

Potrebna vam je nova muzika za uši. Glas koji će vas podsjetiti koliko ste voljeno biće.

Imate u svom umu kapacitet da prikupite sve glasove koje ste ikada čule, ućutkate zastarjele koji vas demorališu i koje ste prerasle i stavite fokus na one koji vam prijaju i čine da se dobro osjećate. Za one koji tragaju, ja vam nudim svoj, nov i unaprijeđen za vaš novi početak.

O Autoru

«

»

Leave a Comment