Search here...
TOP
Mindfulness

Emotivni Mindfulness – Kako da odgovorite umjesto da reagirate na ‘okidače’

emotivna inteligencija - kako odgovoriti ne reagirati

Odgovoriti/ uzvratiti i reagirati su oba načina na koje mi ljudi reagiramo na određene situacije ili podražaje, ali postoji razlika u njihovom značenju i primjeni. Emocije igraju važnu ulogu u obje ove reakcije.

Reagiranje je obično brza, automatska i instinktivna reakcija na neki događaj ili podražaj. To je trenutna reakcija koja se javlja spontano, bez dubljeg razmišljanja ili svjesnog odabira. Na primjer, kada se nešto neočekivano desi, kao što je nagli zvuk ili neočekivana pojava, naša reakcija može biti skok ili povlačenje. Može biti i deranje (povišeni tonovi) ili suze. Reakcija se često povezuje s instinktima i primarnim emocijama poput straha, iznenađenja ili gađenja.


Odgovoriti ili uzvratiti s druge strane, podrazumijeva svjesnu i kontroliranu reakciju na određeni podražaj ili situaciju. Odgovoriti ili uzvratiti uključuje proces razmišljanja, procjenjivanja i donošenja odluka prije nego što se odgovor izrazi ili sprovede.
Razlikuje se od instinktivne reakcije jer je svjesno odabrana, promišljena i može biti bazirana na širem rasponu informacija.

Odgovor može biti emotivne prirode, ali također može biti racionalan i kontekstualno vođen.
Emocije su povezane s obje ove reakcije, ali na različite načine.
Kod reagiranja emocije su često trenutne i instinktivne, odražavajući našu trenutnu unutrašnju reakciju na događaj. Na primjer, ako se iznenada susretnemo s opasnošću, reakcija može biti strah koji nas pokreće na akciju preživljavanja.
Kod odgovora emocije igraju ulogu u našem razmišljanju i donošenju odluka.

Emocije mogu biti pokretačka sila koja utiče na našu motivaciju, naše vrijednost i način na koji procjenjujemo situaciju. Na primer, kada razmišljamo o nekoj moralnoj dilemi, emocije kao što su suosjećanje , ljubav ili bijes mogu utjecati na to kako ćemo odgovoriti ili se postaviti prema situaciji.

Kako Da Odgovorite Umjesto Da Reagirate

Odgovor (response) se odnosi na svjesno i kontrolirano reagiranje na određenu situaciju ili podražaj.
Reakcija (react) je brza, automatska i instinktivna reakcija na neki događaj ili podražaj.

Pročitajte i...  Self Love Ritual - Pismo suosjećanja prema sebi
Da biste se izvježbali vještinu uzvraćanja umjesto reagiranja, možete prakticirati sljedeće strategije:
1. Svjesnost emocija

Bitno je postati svjestan vlastitih emocija i prepoznati ih kada se pojave. Primijetite kako emocije utječu na vaše reakcije i pokušajte razumjeti njihovu ulogu u vašem ponašanju.


2. Pauziranje i duboko disanje

Kada se nađete u situaciji koja izaziva snažnu emocionalnu reakciju, pokušajte napraviti kratku pauzu prije nego što odgovorite. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta kako biste se smirili i prikupili misli.


3. Razumijevanje perspektive

Pokušajte razumjeti perspektivu druge osobe i staviti se u njezine cipele. To može pomoći u izgradnji empatije i suosjećanja te vam omogućiti da odgovorite na temelju razumijevanja, umjesto samo na temelju trenutnih emocija.


4. Analiza prije djelovanja

Prije nego što izrazite svoj odgovor, razmislite o mogućim posljedicama svojih riječi ili postupaka. Promišljeno donesite odluku o tome kako želite reagirati i osigurajte da vaš odgovor bude konstruktivan i u skladu s vašim ciljevima.


5. Komunikacija i izražavanje

Naučite izražavati svoje misli, potrebe i osjećaje na jasan i konstruktivan način. Komunikacija koja je usmjerena na rješavanje problema i izražavanje vlastitih stavova može pomoći u izgradnji konstruktivnih odnosa.


6. Vježba svjesnosti

Redovita praksa meditacije ili svjesnosti može pomoći u jačanju vaše sposobnosti da ostanete prisutni i smireni u izazovnim situacijama. To može pomoći u osnaživanju kontrole nad svojim reakcijama i usmjeravanju na svjesno uzvraćanje.


Sve ove strategije zahtijevaju vježbu i strpljenje. Važno je zapamtiti da je proces i da će vam trebati vremena da razvijete nove navike reagiranja.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X