Search here...
TOP
Mindfulness

Kako da otkrijete da li vam je narušen osjećaj vlastite vrijednosti

Odvoji malo vremena i osjeti kako si sada? Što je prisutno u tvojim mislima? Kako se osjećaš sada? Što je prisutno u tvome tijelu? Sada, kada smo malo obratili pozornost na tebe, u nastavku teksta dotakla bih se važne teme: osjećaja vlastite vrijednosti.

Osjećaj vlastite vrijednosti je važan za naše mentalno zdravlje, zadovoljstvo životom i kvalitetu međuljudskih odnosa. Osjećaj vlastite vrijednosti odnosi se na pozitivnu sliku koju imamo o sebi i na osjećaj da smo vrijedni ljubavi, poštovanja i uspjeha. Koliko god da smo uspješni u poslu koje radimo, podižemo predivnu obitelj to ne znači da smo svjesni vlastite vrijednosti, te da imamo osjećaj da vrijedimo.

Često mi dođu klijenti s temom narušenog osjećaja vlastite vrijednosti. Izvana super uspješni, iznutra buja nesigurnost koja lagano uzima maha. Osjećaj vlastite vrijednosti povezan je sa samopouzdanjem.

Koji znakovi mogu ukazivati na to da vam je narušen osjećaj vlastite vrijednosti?

  • Nedostatak samopouzdanja: Osoba koja ima narušen osjećaj vlastite vrijednosti može nedostajati samopouzdanja, što dovodi do osjećaja da nije sposobna za postizanje svojih ciljeva ili da ne zaslužuje uspjeh.
  • Preosjetljivost na kritiku: Osoba koja ima narušen osjećaj vlastite vrijednosti može biti preosjetljiva na kritiku, čak i ako je ona konstruktivna i dobronamjerna.
  • Osjećaj krivnje i srama: Osoba koja ima narušen osjećaj vlastite vrijednosti često se osjeća krivom i srami se svojih postupaka i ponašanja, čak i kada to nije opravdano.
  • Neuspjeh u postavljanju granica: Osoba koja ima narušen osjećaj vlastite vrijednosti može imati poteškoća u postavljanju granica u odnosima s drugima, što može dovesti do iskorištavanja ili zlostavljanja.
  • Osjećaj bespomoćnosti ili beskorisnosti: Osoba koja ima narušen osjećaj vlastite vrijednosti može se osjećati bespomoćno ili beskorisno, što dovodi do osjećaja da nema kontrolu nad svojim životom.
Pročitajte i...  Zašto je slavljenje malih pobjeda i uspjeha važno za jačanje osjećaja vlastite vrijednosti

10 pitanja koja možete postaviti sebi kako biste procijenili svoj osjećaj vlastite vrijednosti:

1. Osjećate li se često malo ili bezvrijedno?
2. Imate li negativne misli o sebi koje se ponavljaju?
3. Osjećate li se neuspješno bez obzira na svoje postignuće?
4. Imate li poteškoća u postavljanju granica u odnosima s drugima?
5. Bojite li se izraziti svoje mišljenje ili stavove?
6. Osjećate li se često umorno, iscrpljeno ili preplavljeno stresom?
7. Osjećate li se neugodno ili nesigurno u društvu drugih ljudi?
8. Teško vam je prihvatiti komplimente ili pohvale?
9. Imate li poteškoća u donošenju odluka ili djelovanju na vlastitu inicijativu?
10. Imate li poteškoća u postizanju ciljeva zbog straha od neuspjeha?

Uzmite si vremena i odgovorite na pitanja. Pokušajte biti što iskreniji iskreni prema sebi. Ako se prepoznajete u nekim od ovih pitanja, moguće je da imate narušen osjećaj vlastite vrijednosti. U tom slučaju, bi korisno da potražite podršku ili samostalno poradite kako biste razvili svoj osjećaj vlastite vrijednosti i poboljšali svoje mentalno zdravlje.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X