Search here...
TOP
Life Coach

Deset razloga zašto biste trebali postati Life Coach

life coach zivotni trener lajf kouc

Ako razmišljate o tome da postanete Life Coach (lajf kouč ili životni trener), slijedi deset razloga zašto biste trebali raditi kao Life Coach:

1. Coaching je druga najbrže rastuća nova industrija

Prema Ray-u Williams-u iz Premier Career Management Grupe u Kanadi), coaching je druga najbrže rastuća nova industrija (odmah iza Informacione tehnologije). Dakle, life coaching je profesija budućnosti. Prema Psychology Today, osobni rast (personal development) je industrija vrijedna 11 milijardi $.

2. Možete da radite za sebe i imate fleksibilno radno vrijeme

Kao Life Coach, možete da radite za sebe (kao samostalni obrtnik) i imate fleksibilno radno vrijeme, te kreirati svoj radni raspored prema vašem bioritmu i raspoloživom vremenom (na primjer, ujutro ili uvečer, kada su vam djeca u školi, četiri radna dana u sedmici i sl.)

3. Možete da radite online iz komforta svog doma ili putujući

Kao Life Coach, možete da radite online (kao digitalni nomad) iz komforta svog doma ili putujući, jer ne morate da budete ovisni o lokaciji. Kao Life Coach, a možete također da radite sa klijentima licem u lice u komfortu svog doma.

4. Kao Life Coach možete pomoći mnogim ljudima

Ako volite pomagati drugima i savjetovati ljude, kao Life Coach, možete pomoći mnogim ljudima da žive sretnijim i ispunjenijim životom. Oprah Winfrey je izjavila da je jedan od razloga zašto je postigla uspjeh koji je postigla to što je radila sa Life Coach-em (Martha Beck) više od 20 godina. Statistike Američkog Društva za Trening I Razvoj pokazale su da se vjerovatnoća postizanja cilja poveća sa 50% na 95% kada osoba ima coach-a, ili mentora koji će je bodriti i pomoći joj da pretvori svoj cilj/ideju u stvarnost. Rad sa Life Coach-em može pomoći osobi ne samo da postigne ciljeve, već i da uveća sveopću dobrobit, te umanji stres i anksioznost (rezultati su psihološke studije, koju je sproveo dr. Anthony Grant, direktor Coaching Psychology Unit na Školi Za Psihologiju, na Sydney Univerzitetu).

Pročitajte i...  10 pokazatelja da trebate unajmiti life coach-a (životnog trenera)

5. Možete davati radionice i motivacijske govore, kreirati online kurseve i pisati knjige o samopomoći

Kao Life Coach, možete raditi sa klijentima online i/li licem u lice, no to nije jedini način kako možete zarađivati novce (možete davati i radionice i motivacijske govore, kreirati online kurseve i PDF vodice, pisati knjige o samopomoći i zarađivati na mnoge druge načine). 

Preuzmite besplatan PDF vodič ‘Kako Postati Life Coach’

6. Možete da integrišete sva svoja prethodna znanja, edukacije, certifikacije i iskustva

Kao Life Coach, možete da integrišete sva svoja prethodna znanja, edukacije, certifikacije i iskustva u svoju coaching praksu. Na primjer, ukoliko ste radili u korporacijama, znate iz iskustva sa kakvim se izazovima i stresorima menadžeri i zaposlenici u kompanijama suočavaju, te možete to iskoristiti za davanje korporativnih radionica u velikim kompanijama u vašem mjestu, ili regionu.

Ukoliko ste radili u zdravstvenom sektoru ili imali prethodnu medicinsku edukaciju, može vam biti prirodno da pomažete ljudima u reduciranju stresa, usvajanju zdravijeg životnog stila, nošenju sa starošću i tjelesnim promjenama, suočavanju sa nekom hroničnom bolešću, vođenje grupa za podršku ženama koje su u fazi oporavka od neke bolesti i sl.

Ako ste imali radno iskustvo kao pravnik, možda možete pomagati ljudima koji trpe mobing u firmama, prolaze kroz brakorazvodne parnice, rehabilitiranim zatvorenicima, drugim pravnicima koji žele da naprave tranziciju u karijeri ili reduciraju stres i sl. Ukoliko ste imali financijsku edukaciju i iskustvo, možda možete pomagati ljudima da promijene svoju financijsku situaciju i usvoje pozitivan mindset za novac.

Vaše lično iskustvo kroz koje ste prošli također može biti faktor u definiranju vašeg coaching niche-a, ako želite pomoći drugim ljudima sa istim izazovima, ili podijeliti svoje iskustvo, savjete i resurse koji vama pomogli u prošlosti, sa onima koji prolaze kroz sličnu situaciju.

Pročitajte i...  Transformirajte Limitirajuća Uvjerenja O Novcu - Workbook Za Coach-eve

Na primjer, ukoliko ste prošli kroz stresan proces razvoda, možda ćete osjećati želju da pomognete drugim ženama koje prolaze kroz razvod, ili koje su samohrane majke. Ukoliko ste u prošlosti bili u toksičnim vezama, možda ćete željeti pomoći drugim ženama koje su u toksičnim vezama da skupe hrabrosti da ostave toksičnog partnera, ojačaju osjećaj vlastite vrijednosti i nauče postaviti zdrave granice u odnosima.

Postanite Life Coach – Online program edukacije i certifikacije za Life Coach-a

7. čitanje knjiga o samopomoći i osobni rast je dio vašeg posla

Ako volite osobni rast i razvoj, seminare i radionice motivacijskog i transformacijskog karaktera i čitanje knjiga o samopomoći,  onda to kao Life Coach možete raditi kontinuirano, kao dio vašeg posla.

8. Kontunirano radite na sebi i postajete bolja verzija sebe

U toku programa certifikacije za Life Coach-a, kontinuirano radite i na sebi, te učite o alatima za osobni rast i razvoj, te tako prolazite i kroz svoju ličnu transformaciju i postajete bolja verzija sebe. 

9. Ljudima sada (više nego ikada) trebaju Life Coach-evi

U ovim turbulentnim vremenima, kada je sve veći fokus na očuvanju mentalnog zdravlja, te sve više ljudi žele da napravi tranziciju u karijeri, nakon što su izgubili posao ili i sami dali otkaz (trend koji je u medijima trenutno poznat kao ‘Great Resignation’), ljudima sada (više nego ikada) trebaju Life Coach-evi da im pomognu da navigiraju kroz izazove s kojima se suočavaju, donesu važne životne odluke, te naprave pozitivne životne promjene.

10. Kao Life Coach, možete da živite u obilju radeći ono što volite

Kao Life Coach, možete da živite u obilju radeći ono što volite, jer imate mnogo različitih način načina kako možete zarađivati novce, kao i pasivne prihode (prodajom online kurseva, digitalnih vodiča i knjiga, preporukom različitih programa i produkata…). Nemate limita koliko novaca možete zaradite kao Life Coach, ako ste spremni da radite na marketingu za vaše usluge, pomognete mnogim ljudima i kreirate si različite i pasivne izvore prihoda. 

Pročitajte i...  Kako radom sa Life Coachem možete promijeniti svoj život

Na našem Online Programu Certifikacije Za Life Coach-a kreirali smo obiman biznis i marketing program kako biste mogli monetizirate svoju strast za pomaganjem drugima i ljubav prema osobnom rastu i razvoju i da živite u obilju radeći posao koji volite – life coaching. Kliknite ovdje da pročitate više o Online Programu Certifikacije Za Life Coach-a. 

Piše: Danijela Jokić Vaislay

O Autoru

«

»

Leave a Comment