Search here...
TOP
Astrologija Vedska Astrologija

Kako produktivije planirati dane uz pomoć astrologije

Kako planirati dane u sdemici i aktivnosti uz pomoć astrologije

U astrologiji svaki dan je povezan sa korespondirajućom vladajućom planetom. Ukoliko poznajemo koja planeta je vladajuća za koji dan i uskladimo naše dnevne aktivnosti (koliko je moguće i praktično) sa energijom te planete možemo se uskladiti sa ovim moćnim energijama i ostvariti naše želje, namjere i ciljeve mnogo brže i lakše. Važi i obrnuto – ukoliko radimo aktivnosti pojedinim danima koje nisu usklađene s energijama planeta koje vladaju taj dan, biće nam teže obavljati svakodnevne aktivnosti i ostvariti naše želje i ciljeve.

Možda ste čuli zrnca mudrosti starih da nije dobro određenim danima u sedmici obavljati pojedine aktivnosti. S astrološke perspektive to možemo protumačiti tako da energija koja je dominantna taj dan nije u skladu sa prirodom te aktivnosti, te nam to može donijeti “lošu sreću”, neuspjeh, ili prepreke. Na primjer, četvrtak je dan kojim vlada planeta Jupiter, koja se povezuje s blagostanjem, dobrom srećom, obiljem, ekspanzijom… Na ovaj dan dobro je raditi aktivnosti povezane s blagostanjem, kako bismo iskoristili ovu energiju i privukli još više sreće i prosperiteta u svoj dom i svoj život. No, ako četvrtkom čistimo kuću i iznosimo smeće i neželjene stvari iz doma, onda mi na simboličan način “iznosimo” blagostanje i obilje iz kuće, umjesto da ga prizivamo!

Petak je dan planete Venere, idealan za ljubav i veze te je stoga jako dobar dan za ljubavni sastanak, romantične izlaske, večeri s partnerom i početak nove veze. No, ako mi, na primjer, zalažemo ljubavni sastanak utorkom (dan kojim vlada planeta Mars – koja predstavlja borbu, svađe, agresivnost…) možemo doživjeti na sastanku neprijatnu svađu, uvredu, “podbadanje” od druge strane – jer je energija tog dana “agresivnija”. No, ako želimo s nekim imati raspravu i “raščistiti” stvari, izboriti se za sebe i za svoj stav i mišljenje, prekinuti vezu – utorak je idealan dan da se vidimo baš s tom osobom ili grupom ljudi.

Naravno, ne mora značiti da ćemo se svakoga utorka s nekim posvađati, niti da će nam svaki petak biti kao scena iz romantičnog filma (jer zavisi od mnogo faktora kako će nam proteći dan, poput tranzita planeta, našeg raspoloženja, zdravlja, karme…), no trebamo imati na umu dominantnu energiju dana u sedmici i ako i koliko je moguće i iskoristiti te energije u našu prednost! Na posao se morate pojaviti od ponedjeljka do petka – ukoliko ste obavezni – bez obzira koji je dan u sedmici, kao i na neki poslovni sastanak koji je zakazan u dato vrijeme ili na zabavu, slavlje, predavanje…, no na neke stvari imate utjecaj – poput toga da li ćete zakazati posjetu frizeru u petak ili ići u teretanu utorkom.

Ponedjeljak – Idealan dan za manifestaciju, vizualizaciju, intuiciju, samorefleksiju

Ponedjeljak je dan kojim vlada Mjesec. Budući da Mjesec predstavlja žensku energiju, intuiciju, podsvjesni um, požudu, kuhinju, majku, snove -na ovaj dan idealne aktivnosti su sve koje nam pomažu da pobudimo žensku energiju i intuiciju. Pisanje dnevnika, samorefleksija, rituali manifestiranja (poput izgovaranja afirmacija, vizualizacija, ploča vizija, kristali, rad na našim podsvjesnim uvjerenjima…) su idealne aktivnosti za ovaj dan. Također, ovaj dan je dobar za razgovore s majkom, kuhanje i uživanje u kulinarskim delicijama, tihu večer s partnerom u toplini doma uz svijeće ili ako smo sami uz dobru knjigu i/li film, ukusne zalogaje, maženje i intimne razgovore. Provođenje vremena u vodi (topla kupka ili plivanje) ili pored vode može nam pomoći da imamo veći mentalni mir, opustimo se, te pobudimo intuiciju i žensku energiju. Ukoliko nosimo bijelu odjeću, jedemo nešto bijelo (poput mliječnih proizvoda, karfiola, rotkve…) i upalimo bijele svijeće i mirisni štapić od sandalovine u domu, možemo se bolje povezati s energijom ponedjeljka – Mjeseca. Ponedjeljak je idealan dan za čitanje tarot i oracle karata, te bilo koju vrstu divinacije.

Pročitajte i...  Druga kuća natalne karte - Vaš odnos prema hrani i novcu

Utorak – Dan za borbu, rasprave, snagu, vježbanje, takmičenje

Utorak je dan kojim vlada “agresivna” i vatrena planeta Mars. Ukoliko želimo da neke stvari “privedemo kraju”, “okončamo”, “eliminišemo” iz našeg života – energija ovog dana je idealna za to. Ako trebamo da se s nekim oko nečega raspravimo, da se zauzmemo za sebe, za svoje mišljenje, svoj stav, da se s nekim takmičimo ili “odmjerimo snage”, ovo je pravi dan za to! Budući da Mars predstavlja fizičku energiju i mišiće, ovo je idealan dan za vježbanje i bilo kakav fizički napor, sport i body building. Utorkom ćete moći biti brži, agilniji, te snažniji kada je u pitanju sportska ili bilo koja fizička aktivnost.

Ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja i hrabrosti ili pak osjećate manjak fizičke energije, nosite crvenu odjeću utorkom, palite crvene svijeće, jedite crvenu hranu i nosite crveni kristal (poput koralja, jaspera, korneola) kako biste pobudili energiju Marsa u sebi. Energiju Marsa možete pobuditi i sa elementom vatre – svijeće, paljenje mirisnih štapića i eteričnih ulja, sjedenje ispred kamina ili vatre… Ukoliko imate jako malo samopouzdanja i fizičke energije, vjerojatno vam nedostaje elementa vatre u tijelu i okruženju i/li Mars vam je slabo pozicioniran u horoskopu. U tom slučaju nosite nakit od crvenih kristala (posebno koralja), okružite se crvenim kristalima, crvenom bojom i elementom vatre (svijeće) ne samo petkom, već svakoga dana.

Srijeda – Dan za komunikaciju, logičko razmišljanje, učenje, druženje s prijateljima

Srijeda je dan kojim vlada planeta Merkur, koja predstavlja komunikaciju, logiku, logičku inteligenciju, kalkulacije, prijatelje, druženje s prijateljima, flert, putovanja na kraćim relacijama… Ovo je idealan dan da komunicirate s prijateljima i s njima provedete zabavno vrijeme. Srijeda je idealan dan za bilo koju vrstu komunikacije. Ukoliko trebate održati prezentaciju, predavanje, sastanak, snimiti sebe kako govorite – ovo je jako dobar dan za to. Idealan dan za učenje, pisanje, govor, čitanje knjiga zabavnog sadržaja, magazina, polaganje ispita… kao i za kalkulacije bilo koje vrste – bilo da morate srediti svoje finansije ili napraviti predračun za nešto, ili pak računati nešto vezano za posao ili studij kojim se bavite. Ako trebate da razmislite o nečemu i riješite neki problem, ovo je dobar dan da o tome mislite i napravite konkretan plan. Idealan dan za objavljivanje post-ova na društvenim medijima, pisanje e-mail-ova, te bilo kakvu vrstu govora i pisanja.

Četvrtak – Dan za učenje, duhovnost, meditaciju, molitvu, blagostanje

Četvrtak je dan kojim vlada planeta Jupiter, koja predstavlja duhovnost, duhovne učitelje, religiju, spiritualnost, filozofiju, “višu” inteligenciju, mudrost, obilje, prosperitet, dobru sreću. Dobar dan za učenje i čitanje filozofske i duhovne literature, duhovna predavanja, konsultacije, podučavanje, molitve i bilo kakve spiritualne aktivnosti. Probudite duhovnog učitelja i mudrost u sebi nošenjem žute odjeće četvrtkom, žutim kristalima i svijećama, žutim cvijećem na stolu… Idealan dan za izgovaranje mantri, rad na iscjeljivanju čarki, jačanje intuicije, vježbe disanja, yogu, čitanje svetih tekstova i knjiga o spiritualnosti. Ako trebate održati predavanje ili bilo koga podučavati o nečemu, četvrtak je dobar dan za to.

Pročitajte i...  Sedma kuća u natalnoj karti otkriva kakav brak ćemo imati

Ako trebate donijeti neku važnu odluku, ovo je dobar dan da meditirate i intuitivno “spoznate” što biste trebali učiniti. Dodajte začine u hranu poput kurkume, cimeta, đumbira… i ghee (prečišćeni maslac), da biste pobudili energiju Jupitera. Ovo je dobar dan za privlačenje obilja i prosperiteta. Donesite, unesite ili kupite nešto u svoj dom, na primjer korpu voća, da simbolično privučete obilje u svoj život. Ukoliko poznajete nekog sveštenika, guru-a ili duhovnog učitelja u blizini, darujte mu nešto četvrtkom ili mu skuhajte ili donirajte obrok. Pomolite se prije jela kako biste blagoslovili hranu koju jedete ili barem zahvalite Majci Zemlji na hrani koju imate na stolu. Idealan dan za pisanje dnevnika zahvalnosti za svo obilje koje imate u svom životu, kako biste ga umnožili.

Petak – Dan za ljubav, romantiku, intimnost, novac, ljepotu i užitak

Petak je dan kojim vlada planeta Venera, koja predstavlja ljubav, veze, zajedništvo, žene i žensku energiju, sestru, kćerku, djevojku (u horoskopu muškarca), (bračnog) partnera, ljepotu, luksuz, raskoš, nakit… Petak je idealan dan za shopping (odjeća, cipele, kozmetika…) s prijateljicama, kćerkom, sestrom… i druženje sa drugim ženama. Idealan dan za ljubavni sastanak, provođenje romantične večeri s partnerom, gledanje romantičnog filma, šetnje na mjesečini, večere uz svijeće i romantičnu muziku, intimu… Idealan dan za manifestovanje novaca ili bilo čega što je materijalne prirode. Idealan dan za bilo kakve rituale za ljepotu, odlazak u frizerski ili kozmetički salon, SPA, tretmane ljepote, stavljanje maske na lice…

Da biste manifestovali ljepši izgled, stavljate ružinu vodicu na lice, vrat, dekolte i ruke svakoga petka te si napravite kupku s laticama ruža i eteričnim uljem do ruža. Da biste pobudili svoju senzualnost, žensku energiju, te privukli romantiku, strast, ljubav – u svoj život kupite si bijelo cvijeće petkom, nosite bijelu odjeću i palite bijele svijeće petkom. Neka vaš dom petkom odiše na cvijeće, ruže, i romantiku. Bijela posteljina u spavaćoj sobi, bijela haljina ili spavaćica na vama, romantična muzika, ruže i bijele svijeće u domu… neka budu ritual kojeg ćete praktikovati svakog petka.

Subota – Dan za čišćenje, pospremanje, pomaganje drugima i opraštanje

Subota je dan kojom vlada planeta Saturn, koja predstavlja stare ljude, prosjake, ljude koje obavljaju naporan i težak fizički rad, odricanje, prepreke, ograničenja na koja nailazimo na životu i karmu. Ovo je idealan dan za čišćenje doma, pospremanje, te pomaganje drugima, posebno starijim ljudima, djedovima i bakama. Ako poznajete neke stare ljude kojima treba pomoć, učinite nešto za njih ili donirajte novac nekoj organizaciji koja pomaže starima, prosjacima i beskućnicima. Učinite nešto za druge na ovaj dan, posebno starije, kako biste “zaradili” dobre karme.

Pročitajte i...  Element Vode - Osobine ljudi u znaku Raka, Škorpije i Ribe

Ako trebate obaviti neki težak ili “prljav” posao, obavite ga subotom. Idealan dan za iznošenje smeća, odricanje od materijalnih ili starih stvari (doniranje, bacanje, milostinja…), čišćenje, kako fizičko tako i energetsko – okadite kuću žalfijom ili mirisnim štapićima od žalfije (sage), sandalovine ili drveta polo santo; očistite kristale, provjetrite stan, iznesite smeće, napravite si toplu kupku sa morskom solju kako biste otpustili negativnu energiju i emocije.

Nedjelja – Dan za kreativnost, zabavu, samopouzdanje, samospoznaju

Nedjelja je dan kojim vlada Sunce, koje u astrologiji predstavlja oca, ego, identitet, samopouzdanje, autoritet i kreativnost. Ukoliko vam treba kreativnih ideja, ili trebate raditi nešto kreativno, nedjelja je idealan dan za to. Ako vam nedostaje samopouzdanja, nosite crvenu odjeću i okružite se elementom vatre nedjeljom, te nosite zlatni nakit. Boravite na suncu, ukoliko vam vrijeme dozvoljava, kako biste se povezali sa kreativnom energijom Sunca i energijom vatre. Jeste li primijetili da vam je ljeti samopouzdanje veće, posebno na godišnjem odmoru, kada se sunčate tokom dana?

Ljudi koji žive u Sjevernoj Evropi, na primjer u skandinavskim zemljama, prednjače u broju oboljelih od depresije (manjak Sunca i energije vatre – te hormona melatonina koji se luči nakon izlaganja Suncu). Ukoliko se osjećate depresivno i bezvoljno, unesite u svoj život više energije Sunca i vatre. Nosite crvenu i narandžastu odjeću, boravite na suncu ili pored vatre, palite mnogo svijeća u kući, jedite vatrene začine (poput cimeta, đumbira, kurkume, chilli-ja) i hranu crvene i narandžaste boje. Isto važi ukoliko osjećate manjak samopouzdanja.

Ako vam je mana naglost, imate često ispade ljutnje, često ste nervozni ili pod stresom – unesite u svoj život više energije vode (topla kupka, plivanje, boravite pored vode, pijte vise vode…), palite eterična ulja lavande i sandalovine u difuzeru s vodom koji isparava s parom, postavite feng-shui fontanu u dom, okružite se bijelim kristalima i kvarcom, nosite nakit od bisera, srebra i kvarca, otvarajte prozore navečer da u prostor dopru mjesečeve zrake, umanjite energiju vatre u domu i vašoj hrani (izbjegavate ljutu hranu), izbjegavajte nositi crvenu odjeću i iskoristite dane ponedjeljak i četvrtak da meditirate, radite yogu, provodite vrijeme u prirodi.

Piše: Danijela Jokić Vaislay

O Autoru

«

»

Leave a Comment