Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

7 pitanja koja vam mogu pomoći u postizanju ciljeva

pitanja-koja-vam-mogu-pomoci-u-postizanju-zivotnih-ciljeva

Kao life coach, moj posao je davati savjete ili treninge za bolji kvalitet života i pomoći ljudima realizovati ciljeve prema kojima streme. Svatko od nas ima ciljeve: u ličnom životu, ljubavnom životu, karijeri, familiji. Odrediti sebi životne ciljeve, treba da bude lična misija. Zbog toga je bitno imati jasnu sliku onoga što želite. Ta jasna slika daje vam pravac da se životu da oblik po sopstvenoj želji.

Ako se držite životnih ciljeva, onda ste motivisani, aktivni i kreirate si puno šansi za uspjeh. Najvažnije je zaustaviti se na momenat, biti svjestan sebe i zapitati se šta vam je smisao u životu. Kaka vam je osnova za promjene? Postoji mnogo načina da se to postigne. Jedan od načina je sebi svjesno postavljati pitanja. Ta pitanja su jako bitna pošto imaju utjecaj na ono što želimo biti u životu.

PITANJA KOJA VAM MOGU POMOĆI U POSTIZANJU ŽIVOTNIH CILJEVA

Ono što je važno za ova naredna pitanja je da su specifična i jasna. Ova pitanja možete sebi postaviti ili odgovoriti ih u procesu nekih promjena, tako da se istovremeno iz njih može učiti i naučeno primijeniti.

1. Šta je to što rado želim da postignem?

2. Šta moram da uradim da bi to bilo postignuto?

3. Na koji način moram to da uradim?

4. Kada moram to da uradim?

5. Na koji način učim iz čitavog procesa postizanja cilja?

6. Kada je cilj postignut?

7. Kako znam da sam uspio/uspjela?

Probajte sebi postavljati pitanja i davati odgovore sa riječima”ja”, ”moje”. Vaši odgovori moraju biti usmjereni i specifični za cilj koji želite postići. Svaki puta postavite sebi jednostavne konkretne i dostupne ciljeve. Ako vam treba pomoć u ovom procesu, potražite pomoć life coacha.

Pročitajte i...  Kako prevladati prepreke na putu do našeg cilja

Ciljevi moraju biti realistični. Sa malim koracima ka uspjehu, jer sa malim ciljevima se postiže samopouzdanje. Također je bitno ciljeve definisati za sebe na takav način da su pregledni kako bi ste mogli lakše vidjeti i da li ste uspjeli. Postavite sebi jedan vremenski rok.

Šta vam još može pomoći u misiji postizanja ciljeva je psihičko opuštanje. Ne smijete zaboraviti da smo mi tjelesna i duševna bića. I da je bitno da smo uvijek u balansu. Opuštanje nam pomaže da imamo više energije, da otvaramo um za intuiciju i ostala čula kojim smo bogati. Svako od nas može za sebe naći mjesto koje mu najbolje odgovara za opuštanje. Netko u prirodi, netko ispod zvjezdanog neba, ili u vjerskoj ustanovi kojoj pripada, ili u omiljenoj galeriji i muzeju.

Ako ste uspjeli u jednom danu se dobro opustiti, da osjetite nadahnuće i pozitivnu energiju, probajte taj dan napraviti spisak za nastupajući mjesec šta biste željeli postići. Kada vam ovo postane rutina možete praviti planove i za godinu dana.

U ovom procesu nije samo bitno postići cilj, nego je isto tako bitno sebe upoznavati i doživljavati u procesu postizanja cilja!

O Autoru

«

»

Leave a Comment