Search here...
TOP
Savjeti Psihologa

Kako održati motivaciju za rad na našim ciljevima

kako-odrzati-motivaciju-za-rad-na-nasim-ciljevima

Moderan život pun je izazova i moderan život ne trpi premišljanja. Vreme je novac, pa je često potrebno imati pravovremenu reakciju, odnosno, u datom trenutku uraditi nešto. Ići tamo, ići ovamo, uraditi sve što je neophodno i pratiti tempo i puls tog života, često znači da zanemarimo puls sopstvenog života i sopstvene potrebe i da u toj trci često pregorimo, odnosno, dođemo do svojih krajnjih granica i iscrpimo se. Tada smo bezvoljni i nismo baš motivisani da obavljamo svoj posao. Ili, ukoliko nam u poslu, ljubavi i uopšte u životu ne ide onako kako smo zamislili, teško je održati motivaciju. 

Pad motivacije najčešće vodite u depresivne obrasce razmišljanja i funkcionisanja, te je stoga uvek važno da to prepoznamo i da učinimo nešto po tom pitanju.

Kako održati motivaciju za rad na našim ciljevima?

Setite se vašeg krajnjeg cilja i zašto vam je taj cilj važan. Ponekad tokom vremena i zaboravimo šta je bio naš krajnji cilj i koja je svrha zašto nešto radimo. Pitajte se ponovo da li vam je taj cilj i dalje toliko važan i zašto. Dešavaće se i da je potrebno revidirati neki cilj, ili ga prilagoditi onome što realnost od vas zahteva. Ukoliko vam je cilj i dalje važan i nalazite ga smislenim, onda pokušajte da ga vizualizujete u glavi, do detalja. Ukoliko neki cilj možete da dostignete u vašoj glavi, vrlo verovatno da ćete biti u stanju da ga dostignete i u realnosti.

Zapišite šta je vaš cilj i razloge zbog kojih želite da ga dostignete. Mnogi ljudi imaju otpor ka pisanju i najčešće, ili ukucavaju u mobilni, ili kažu da će nešto zapamtiti. Konkretno, ja svoje klijente često podstičem da pišu. Zašto? Zato što se dok pišemo mozak i naša psiha angažuju se drugačije i materijalizuje se na izvestan način ono što želimo, imamo negde pisani trag i stvaraju se čvršće i trajnije mentalne veze, nego kada samo kucamo, ili kažemo da ćemo nešto upamtiti. Setite se kada učite samo iščitavajući sa kompjutera i kako je kada zapišete nešto.

Pročitajte i...  Mehanizmi odbrane - Kako se štitimo da ne budemo povrijeđeni

Pročitajte i Kako pobijediti odlaganje (prokrastinciju)

Setite se da svaki cilj ima prepreke i da je najnormalnije da ponekad budete i nezadovoljni kako se nešto odvija. Stizanje do uspeha gotovo nikad nije pravolinijski, već je prepuno oscilacija. Ja ovde volim da iskoristim jednu rečenicu poznatog psihologa Vindija Drajdena, koji kaže:

’’Ako želite da se osećate bolje, prvo morate da se osećate gore’’.

I potpuno je u pravu. Osvrnite se racionalno oko sebe i vidite šta ste do sada postigli. Ovo je čest slučaj kod svih nas da očajavamo jer nismo postigli taj veliki cilj koji nam je u glavi, a u potpunosti zanemarujemo šta smo sve postigli do sada. Potrebno je odustati od nekonstruktivnog perfekcionizma i pokušati da racionalno sagledamo stvari oko sebe.

Budite svesni da je potrebno vreme i da se stvari ne mogu desiti ’’preko noći’’. Ok, sad možete da kažete: ’’Čekam već dovoljno dugo’’. Ja ću na ovo da uzvratim: ’’Zavisi šta vam je cilj’’. Ako vam je cilj da smršate 3 kg, verovatno ćete čekati manje, u odnosu na to da se ostvarite u potpunosti u svojoj profesiji i postanete vrhunski stručnjak. Neki ciljevi zahtevaju godine, a pomaci su mali, ali značajni i važno je da u njima istrajate. Zbog toga je od krucijalnog značaja da se osvrćete na sve ono što ste uradili, da to vrednujete i da budete spremni da redefinišete neke strategije, odnosno da se prilagođavate datim situacijama.

Prihvatite ono na šta ne možete uticati. Jedino gore od same patnje, jeste opirati se patnji. Mnogo toga u ovom životu i svetu kako je uređen nam ne odgovara, ali neke stvari su izvan naše kontrole. Što pre to shvatimo, imaćemo više vremena i energije da se usmerimo na svoj sopstveni život. Pad motivacije tretirajte kao stanje koje ima svoj početak i kraj i ne očajavajte nad njim (ne pravite problem oko problema). Napravite predah i hrabro krenite dalje.

Pročitajte i...  Psihološka vežba da se uspešnije nosite sa životnim promenama

O Autoru

«

»

Leave a Comment