Search here...
TOP
Mindfulness

Prisutnost je put do zadovoljstva i zdravlja – Kako prakticirati mindfulness

mindfulness

Riječ mindfulness je sveprisutna i važno je da razumijemo njeno značenje (engl. mindfulnessprisutnost, svjesnost). Umjesto da smo stalno izgubljeni u svijetu misli koje nam stalno stvaraju distrakcije, svjesnost nam pokazuje kako biti prisutni i svjesni. Kada smo svjesni svoga uma i svojih misli, postajemo svjesni sebe, upoznajemo sebe. Postajemo svjesni onih oko nas i svijeta oko nas, kako ga doživljavamo i vidimo. Razumijemo da promjenom načina na koji se vežemo za misli mijenjamo i svoju realnost. Kako? Mijenjamo način na koji mislimo. Onog trenutka kada uključimo svjesnost u svakodnevne aktivnost, počinjemo svjesno živjeti i primjećujemo sve dobrobiti ove prakse.

Tri savjeta koje možete primijeniti kako bi živjeli svjesnije

1. Hodajte sa više svjesnosti

Do sada ste hodali i razgovarali na telefon? Iskoristite vrijeme kada hodate da ste prisutni s vašom okolinom. Ostavite ga u džepu, hodajte i promatrajte okolinu u kojoj se nalazite. Kako se osjećate dok hodate? Kako je to osjetiti svoje stopalo? Koji vam je položaj ramena? Hodate li uspravno, ili ste pogrbljeni? Da li vam je na licu osmijeh, ili ste namršteni? Čeljust – da li je opuštena, ili je držite čvrsto zatvorenu? Kada prijetite da ste odlutali u mislima, ponovo vratite svoj fokus na ono što je ispred vas u tom trenutku, ili ne neki dio tijela.

2. Razmislite o svome danu

Veliki dio svjesnog života čini zahvalnost, da smo zahvalni na onome što imamo upravo sada. Svaku večer, prije odlaska na spavanje, razmislite o svome danu i pronađite u njemu tri stvari na kojima ste zahvalni. To ne mora biti neka velika misao, velika stvar. To može biti slučajni susret s poznanikom koji vas je obradovao. Svijest o tome kako miris kave u vama budi osjećaj opuštenosti. Svaki put kada ovo radite, vi trenirate svoj um da je mekši, mirniji, nježniji (u biti – svjesniji).

3. Naučite kako meditirati

Meditacija je aktivnost. Vještina koja se trenira poput bilo koje druge vještine. Zahtjevno je tražiti od svoga uma koji je naviknuo vrludati i biti aktivan da sada odjedanput utihne i usmjerava pažnju, fokusira se. Stvara se u nama otpor i možemo sjetiti neželjene emocije i primijetiti misli koje nas odvlače od meditacije. Učiti meditirati je proces u koje važno je razumjeti da je to proces koji ima svojih uspona i padova, da je u tom procesu važno je uključiti nježnost, kako bi mogli nositi se s izazovima koje nam nosi meditacija. I svakako uzmite učitelja mindfulness meditacije koji će vam biti podrška i oslonac u procesu dok ne stasate. Da znate što radite, kako radite i zbog čega radite.

Pročitajte i...  Kako beuzvjetno prihvatiti sebe i kultivirati odvažnost

Za informacije o grupnim ili individualnim treninzima mindfulness meditacije pišite mi na mail dubravka@dubravkafazlic.com ili posjetite www.dubravkafazlic.com.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X