Search here...
TOP
Business Coaching Uspjeh

Šta je impostor sindrom i kako ga prevladati

impostor sindrom

Zašto je važno govoriti o impostor sindromu u ženskom časopisu? Zato što se on u proseku više javlja kod žena a i zato što postoje tehnike koje mogu da vam pomognu da ga se oslobodite. Ako nam je to za utehu, istraživači također kažu da impostor sindrom najčešće pogađa inteligentne i upešne osobe!

Šta je impostor sindrom?

Reč impostor kod nas se bukvalno prevodi kao ‘varalica’ ili ‘prevarant’. Za impostor sindrom u profesionalnom svetu je vrlo teško naći pravu reč u našem jeziku. Mogli bismo da objasnimo taj sindrom kao osećaj da niste zaslužile svoj uspeh, pa se povodom toga osećate loše. Po definiciji, to je psihološka sklonost ka strahu, sumnji i ispitivanju. Impostor sindrom dovodi do toga da osoba sumnja u sopstvene uspehe i živi sa strahom da će biti predstavljena kao prevarant, uprkos svojim sposobnostima. Tipično je da osobe, koje pate od ovog sindroma, manje-više sistematski odbacuju zasluge vezane za njihov rad i pripisuju svoj uspeh spoljašnjim elementima (sreća, njihovi odnosi, posebne okolnosti).

Impostor sindrom se podjednako javlja u svim vrstama delatnosti, a recimo da u Francuskoj od ovog sindroma pati 62% menadžera. Kako tvrdi Dr. Sahar Iousef, istraživač kognitivne neuronauke s univerziteta Berkli u Kaliforniji, ni pandemija Covid-a nije pomogla:

“Sa manje mogućnosti da se povežemo i proslavimo naše uspehe, rad na daljinu pojačava impostor sindrom.”

Istraživanja ovog sindroma se uglavnom fokusiraju na žene, jer one procentualno više pate od njega. Sindrom impostora se obično povezuje s nedostatkom sampouzdanja, ali bih ja navela i neke druge socijalne i profesionalne faktore. Generacije žena su vaspitavane da bude skromne, da ne govore puno o sebi i svojim uspesima. Hvalisavost i razmetljivost nisu osobine koja su cenjene kod žena. Nadam da razvoj društva menja mentalitet po tom pitanju i da se današnje devojčice vaspitavaju drugačije. 

Možemo reći da je impostor sindrom kod žena posledica i viševekovnog vaspitanja. Kao jedan od profesionalnih faktora, koji doprinosi impostor sindromu, bih navela konstantan nedostatak priznanja u pogledu stručnosti žena. Kada uzmemo u obzir te edukativne i faktore iz okruženja, nije ni malo čudno što su žene podložnije ovom sindromu.

Pročitajte i...  6 prednosti ženskog lideršipa - Zašto je žena lider budućnosti

Kako prepoznati impostor sindrom?

U svojoj praksi sam imala prilike da budem mentor ženama na liderskim pozicijama. Zajednička osobina nam je bila da smo smatrale da treba da radimo više i bolje od svojih kolega kako bismo pokazale i dokazale svoju sposobnost. Kao i mnoge žene lideri, imala sam priliku da čujem i neprijatne komentare vezane za moj uspeh, ali vremenom sam naučila da na njih odgovaram osmehom, a da svoj uspeh “nosim” ponosno. Lično sam smatrala da sam imala puno sreće u svojoj karijeri i da sam se često našla na pravom mestu u pravo vreme. To je tipično za impostor sindrom. Ne bih rekla da sam posebno patila zbog tog sindroma, već da mi je bio kao neka dodatna motivacija. Sve zavisi od načina na koji gledate na stvari.

Iako ovaj sindrom svako može da doživi drugačijim intenzitetom i u različitim periodima života, ipak postoje zajedničke karakteristike koje se ispoljavaju na neki od sledećih načina:

  • Imate utisak da obmanjujete okolinu: „Ubeđena sam da svi misle da ja ovde nemam šta da radim“.
  • Tražite izgovore i pripisujete svoj uspeh spoljnim faktorima: „Imala sam sreće“, „Bila sam na pravom mestu u pravo vreme“…
  • Živite u velikom strahu od neuspeha: “Ako ne uspem, neću preživeti“. Užasnuti ste na pomisao nepostizanja cilja koji ste sebi postavili i osećate se jako loše kada veruje da ste pogrešili.
  • Strah vas je od uspeha: “Ako uspem, imala bih utisak da izdajem svoje kolege”. Strah od uspeha je često posledica vaspitanja u kome je takmičarski duh bio predstavljen kao loša osobina. Također se možete plašiti da će to uticati na vaš odnos sa kolegama i da će vas smatrati opasnom ili previše ambicioznom.
  • Teško vam je ili neprirodno da prihvatite kompliment vezan za vaš rad: „Pa, svako može to da uradi“. Žene sklone impostor sindromu imaju tendenciju da poriču objektivne ocene svoje inteligencije i uspeha. Odbijaju da priznaju dokaze, izvrću pohvale i nisu u stanju da prihvate pozitivnu sliku o sebi.
Pročitajte i...  Kako privući idealne klijente, saradnike, investitore i/li poslodavce putem LinkedIn-a


Novi pogled na impostor sindrom – Prednost na poslu?

Dugo je impostor sindrom smatran slabošću, jer podrazumeva suprotnu proporciju sampouzdanju. Ali, u skorije vreme pojavljuju se teorije po kojima je baš taj sindrom jedan od vaših aduta na poslu. Kao i sve ostale karakterne osobine, impostor sindrom nije izolovan u vašoj ličnosti, već je povezan sa drugim osobinama i vrednostima koje od vas čine jedinstvenu osobu. Ako prihvatimo tvrdnju da je impostor sindrom tipičan kod osoba koje nemaju dovoljno sampouzdanja, prema studiji MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), to istovremeno znači da ste pažljivije, da bolje slušate, da razvijate bolje odnose sa kolegama. Nedostatak samopouzdanja mogao bi biti snaga u profesionalnom okruženju, jer saradnici koji su manje sigurni u sebe udvostručuju napore da budu marljiviji i pažljiviji, dok ne razviju bolje veštine. Impostor sindrom učinio bi vas angažovanijom, a samim tim i efikasnijom na poslu. Bez obzira na to, impostor sindrom nije neka nova soft skill (meka veština). Mislim da je pre svega važno prihvatiti tu svoju osobinu sa njenim prednostima, jer kao što vidite i impostor sindrom ih ima. To će smanjiti vašu anksioznost vezanu za sam sindrom i bićete spremnije da radite na jačanju svog sampouzdanja.

Kako se osloboditi impostor sindrom-a ili ga ublažiti

Ako je vaš impostor sindrom veoma jak, ometa vas i šteti vašem blagostanju, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Borite se protiv osećanja koja u vama izaziva impostor sindrom

Borite se protiv osećanja koja u vama izaziva impostor sindrom tako što ćete tim osećanjima suprotstaviti opipljive elemente, činjenice. Na primer: Dobili ste povišicu plate zbog dobro urađenog projekta. Osećate se loše jer vaše kolege nisu dobile ništa. Odvojite vreme, razmislite i napišite šta osećate, a onda šta ste sve uradili i žrtvovali kako bi projekat na kome ste radili bio uspešno završen.

Pročitajte i...  Zašto je emocionalna inteligencija prednost ženskog lideršipa
Ojačajte svoju ličnu poslovnu terminologiju

Primer: Umesto klasičnih pasivnih fraza, kao što su „pomogla sam na projektu“ ili „podržala sam“, gde sebe uvek stavljate u drugi plan, koristite jače izraze kao na primer „vodila sam projekat sa (ako niste radili sami)“, „inicirala sam“ i slično gde ste vi u prvom planu iako je posao isti.

Zatražite feedback od svojih kolega, prijatelja, porodice

Napravite svoju malu kolekciju raznovrsnih pozitivnih povratnih informacija i koristite ih kada se impostor sindrom pojavi “iza ćoška”. Kada vas obuzme sumnja, pronađite dokaze o svojoj posebnosti, svom talentu i kompetencijama.

Potražite mentora

Mentor vam moze pomoći svojim iskustvom sa impostor sindromom i savetima za jačanje sapouzdanja ali i za suočavanje sa konkretnim izazovima u vođenju tima.

Radite sa profesionalnom coach-em

Profesionalni coach koristi tehnike i alate koji će vam omogućiti da ispitate svoja osećanja, lične vrednosti i da radite na jačanju svog sampouzdanja kako bi ste se oslobodili impostor sindroma.

I za kraj, jedna lepa misao: “Više od tvoje sposobnosti, tvoj stav određuje visinu tvog uspeha” (Zig Ziglar). Zato verujte u sebe, radite na sebi i svom sampouzdanju, budite ponosne na svoje uspehe i hrabro koračajte kroz život.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X