Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha Uspjeh

Kako postići najveće uspjehe i živjeti najbolji život – nakon 40., 50., 60., 70. i 80. godine

kako lijepo stariti nizati uspjehe biti uspejsna nakon 40 50 60 70 80 i 90

U posljednje vrijeme sam jako inspirirana glumicom Michelle Yeoh. Budući da volim borilačke vještine i wu-xia/kung-fu drame i filmove, ona mi je već skoro dvije decenije godina jedna od omiljenih glumica. Ono što mi je tako fascinantno je da je nedavno napunila 60. godina, a još uvijek glumi kung-fu heroine (!), te da je, iako već 4 decenije glumi i globalno je poznata u kung-fu žanru, tek sada, sa novim blockbuster filmom ‘Everyhting, Everywhere, All At Once’ stekla super-popularnost i globalnu prepoznatljivost i prim(il)a prve prestižne filmske nagrade! Upravo dok je ovaj članak bio u procesu objave, Michelle Yeoh osvojila je Oscar-a u kategoriji ‘najbolja glumica‘! Divan primjer kako se može doživjeti najveći uspjeh u karijeri u 60. godini! U svom govoru poručila je ženama da ne dozvole nikome da im kaže da su ‘past their prime‘ (da su iza njih njihove ‘najbolje’ godine).

Još jedna žena koja mi je velika inspiracija je moja draga prijateljica i kolegica – Vanja Beukelman Pavlović, koja je postala life coach u kasnim 40-tim godinama. Vanji je danas 60. rođendan!!! Ako se prisjetimo da je nedavno proglašena Herojem Regije Rotterdam, te da je prije toga dobila i titulu ‘Ambasadora Sreće’ u Holandiji, možemo reći da je i Vanji ovaj period života – period njenog najvećeg uspjeha!

U decembru ove godine bit će deset godina kako Vanja piše kolumne za ovaj magazin. Njenih 300+ članaka inspirisalo je (i dalje inspirira) mnoge naše čitateljice da naprave pozitivne promjene u svojim životima. Da ne govorimo o tome da je Vanja promijenila karijeru u svojim kasnim četrdesetima i postala life coach, u svojim pedesetima objavila dvije knjige, na dva jezika i vodila 6 sezona live talk show-a (na holandskom jeziku, koji joj nije maternji), počela da podučava online i mentorira naše studente Online Programa Life Coach Certifikacije na Online Life Coaching Akademiji ‘Ajna’, koju je Vanja osnovala sa mnom (u 57. godini!), te da i dalje održava online i live radionice, snima podcast epizode (!) za Sretna Žena Podcast, koji zajedno vodimo (Vanja je počela snimati podcast u 59. godini!), uči engleski jezik od prošle godine, te da redovito piše članke i radi sa klijentima.

Vanja je divan primjer za lijepo i inspirativno starenje – kako možemo biti vrlo uspješni i ispunjeni u bilo kojem periodu života! Ja sam lično imala klijente koji su mijenjali karijere i život – sa 47, 50 i 52 godine, a Vanja radi i sa dosta starijim klijentima (koji su u svojim 70-tima, 80-ima i 90-ima) i pomaže im u ličnoj i životnoj transformaciji! Stoga sam, u ovom članku, u čast Vanjinog 60. rođendana, željela da pišem o ženama koje su pobijedile predrasude i limitirajuća uvjerenja šta je sve (ne)moguće postići nakon 40., 50., 60., 70., 80., pa i 90-te godine.

Žene koje su pobijedile predrasude o starenju

Mimi Kirk je učiteljica sirovog kuhanja, 84-godišnja autorica 7 veganskih sirovih kuharica (koje je napisala i izdala u 70-tim godinama!!!) Mimi nosi titulu Vegetarian Times magazina ‘Najseksipilnija Vegetarijanka Iznad 50 godina’, koju je stekla u 52. godini! Nakon prelaska na vegansku, a potom na sirovu prehranu, počela je da dijeli svoje recepte na YouTube i da izdaje kuharice u 70-tim godinama – i postala poznata u niche-u sirove prehrane diljem svijeta. I u svojim 80-im godinama daje govore o zdravom življenju i sirovoj prehrani, objavljuje kuharice, dijeli recepte i podučava sirovo kuhanje, te  postavlja i videe na YouTube!

Daphne Selfe nosi titulu ‘najstariji model na svijetu’ – bavi se ovim poslom od 1970-tih i još uvijek radi kao model i u svojim 90-tim godinama! Na pitanje kada planira penziju, odgovorila je: ‘Ja ne radim penzionisanje!‘. Pored toga što radi modne revije (zajedno sa djevojkama na pistama koje su joj po godinama mogle biti praunuke!) i photo shoot-e, daje online kurseve o modeliranju, ljepoti i samopouzdanju i krasi naslovnice i stranice modnih magazina, poput VOGUE-a!

Pročitajte i...  Šta je impostor sindrom i kako ga prevladati

Ernestine Shepherd (85-godišnja žena na fotografijama ispod) je najstarija body builder-ka na svijetu (nosi Ginisov rekord!). Još uvijek trenira, radi kao fitness instruktor i – model je! Body Building-om počela se baviti sa 56 godina! Gledala sam jednu reportažu o njoj, dok je bila u 70-tim godinama, gdje je govorila da se neki momci u 20-tima u teretani u kojoj vježba postide, jer može podići veću kilažu tegova od njih, iako im je mogla biti baka!

81-godišnja Meena Raghavan je najstarija poznata praktičarka Kalaripayattu-a, drevne borilačke vještine iz južne Indije, koju trenira od svoje 7. godine. Iako u to vrijeme djevojčicama nije bilo dozvoljeno da treniraju nakon 14 godina, Raghavan je nastavila trenirati, uz podršku svog oca i postala poznati stručnjak u ovoj vještini. Još uvijek trenira i vodi školu ove vrste borilačkih vještina, u kojoj je ponosna što obučava dječake i djevojčice, muškarce i žene. Bez obzira na godine, još uvijek je protivnik kojeg čak i snažni i iskusni muški majstori/praktičari ove vještine mogu teško da poraze!

88-godisnja Sarah Patricia Jones (poznata kao Paddy) je britanska plesačica salse i nosi Ginisov rekord ‘najstarije akrobatske plesačice salse’. Globalnu popularnost i poznatost stekla je nakon pobjede u španskom talent showu ‘Tú sí que vales‘, zajedno sa svojim plesnim partnerom Nicoom 2009. godine i učestovanja na takmičenju u osmoj seriji ‘Britain’s Got Talent’ , gdje su osvojili deveto mjesto (tada je imala 79. godina!).

Louise Hay započela je sa učenjem moći podsvjesnog uma i metafizičkih znanosti u svojoj 46. godini, a u 51. godini napisala je svoju knjigu ‘Heal Your Body’ (‘Iscijelite Svoje Tijelo’). U 61. godini osnovala je svoju izdavačku kuću ‘Hay House’ (danas internacionalno poznatu i vodeću u izdavaštvu knjiga za samopomoć i metafiziku), a u 62. godini bila je gost na ‘Opah Show’, nakog čijeg je emitiranja njena knjiga ‘Iscijelite Svoj Život’ postala New York Times bestseller – to je bio trenutak kad je postala ‘poznata’. U 65. godini dobila je počasni doktorat, a u 69. godini pokrenula Hay House Radio! Aktivno je radila, izdavala knjige, održavala motivacijske govore i kreirala audio programe, sve do 90.te godine kada je preminula. Njena izdavačka kuca nastavila je njen plemeniti rad čak i nakon njene smrti.

Marie Diamond, stručnjakinja za Feng Shui i jedan od učitelja iz dokumentarnog filma ‘Tajna’, također je žena koja me inspirira. Nedavno je svoj 60. rođendan proslavila sa edukativnim video predavanjem putem Zoom-a, na kojoj je najavila da objavljuje tri nove knjige, te je nedugo potom lansirala i podcast! Prisjetimo se da je film ‘Tajna’ premijerno prikazan 2006. godine – kada je stekla globalnu poznatost i popularnost, bile su joj 43 godine.

Ne možemo govoriti o ženama koje nas inspirišu, a da ne spomenemo Oprah Winfrey, koja u svojoj 69. godini još uvijek aktivno vodi inspirativne intervjue i emisije, sada za svoju TV postaju – OWN Network (koju je osnovala u svojoj 57. godini!), piše knjige, kao i nastavlja značajan filantropski doprinos.

Forbes magazin, koji je poznat po svojoj rank listi (30 Under 30) ’30 Ispod 30’, o mladim ljudima koji su prije 30. godine postigli značajne profesionalne i finansijske uspjehe, prije dvije godine pokrenuo je novu rank listu – ’50 Over 50’ (’50 Preko 50’), koja broji 50 žena iznad 50 godina koje su postigle značajan uspjeh i izgradile uspješne kompanije – nakon 50. godine! Introdukcija ove rank liste počinje sa riječima:

“Uspjeh nema starosnu granicu. Žene – preduzetnice, investitori, kreatori, zabavljači – na našem drugom godišnjem ’50 Preko 50’ to dokazuju svaki dan. Neke, poput Diane Hendricks ili Judy Faulkner, postale su milijarderke i osnivači velikih kompanija; druge, poput sudije Vrhovnog suda, Ketandžij Braun Džekson, ruše barijere; dok su neke od njih fokusirane na sljedeću generaciju – poput osnivačice ‘Success Academy’, Eve Moskowitz. Sve one – ukupno njih 200, raspoređene u četiri kategorije – su nevjerovatne.” (Forbes, 50 Over 50, 2022)

Vanjine riječi da je ljepota našeg posla (life coaching) u tome da “možemo aktivno raditi dok god možemo da govorimo” i da ‘kako smo starije možemo biti samo još cjenjeniji u našoj profesiji, zbog bogatijeg životnog i profesionalnog iskustva”, duboko su rezonirale sa mnom. Imam osjećaj da će Vanja, kao i Louise Hay, Oprah Winfrey i Marie Diamond, nastaviti svoj rad, pisati knjige i snimati podcast-e, te držati radionice i motivacijske govore još mnogo godina, te da će njen najproduktivniji, najznačajniji i najpoznatiji rad biti manifestovan tek u godinama koje dolaze. Radujem se njenoj novoj knjizi, kao i našim novim zajedničkim projektima.

Pročitajte i...  Tajne dugovječnosti - 4 prakse za sretniji, ispunjeniji i dugovječniji život

Kako inspirativno stariti i ostvarivati najVeće uspjehe u 40., 50. 60. 70. i 80-ima

Zahvalna sam da imam Vanju kao mentora, biznis partnera, prijateljicu – ženu koja mi je velika inspiracija za ‘inspirativno starenje’ i koja nam svima daje jedan pozitivan i osnažujući primjer da se karijera može uspješno promijeniti u 40-tima, a da nam se najveći profesionalni uspjesi mogu ostvariti u 50-tima!

Ono što sam naučila od Vanje, od moje mame, od svojih divnih klijentica koje su mijenjale karijeru i živote u svojim 40-tim i 50-tim godinama, kao i od drugih žena sa ove liste, koje su mi velika inspiracija, je da se bez obzira na godine, ne treba zaustaviti, da se najveći uspjesi mogu ostvariti nakon 40. godine, nakon 50. godine, nakon 60. godine, kao i u 70-ima, 80-ima i 90-tima, te da ne smijemo da budemo žrtve socijalno iskonstruiranih ‘kalupa’ i predrasuda šta je za žene (ne)moguće u pojedinim fazama života, već se trebamo osloboditi limitirajućih uvjerenja i ostvariti naš puni potencijal u svakoj deceniji našeg života.

Sa svakom decenijom života imamo više mudrosti i iskustva, koje možemo prenijeti mlađim generacijama i koje mogu biti vrijedan ‘aset’ u našem profesionalnom niche-u. Ako se oslobodimo limita koje sebi postavljamo u bilo kojim godinama života, možemo postići najveće uspjehe u bilo kojoj životnoj dobi, kao i naučiti nove stvari, jezike i vještine, te svojim aktivnim radom i (naj)više doprinijeti našoj zajednici, društvu, pa i svijetu. Ne trebamo sebe ograničavati limitirajućim uvjerenjima ili socijalno-konstruiranim paradigmama da smo ‘(pre)stari’ ili ‘(pre)mladi’ za nešto, već trebamo nastaviti kultivirati ‘apetit za životom’, učiti nove stvari, te prenositi naša stečena znanja, vještine i mudrosti.

Čak i ako ne želimo aktivno ‘raditi’, možemo se baviti nekim hobijem koji nas ispunjava, ili se baviti nekom vrstom društvenog aktivizma. Nikada nismo prestari da činimo dobro i pomažemo drugima! Također, naučno je dokazano da redovitim treningom snage i zdravijom prehranom možemo da unaprijedimo zdravlje i budemo biološki mlađi (od naših starosnih godina), kao i da cjeloživotnim učenjem možemo da reduciramo stopu degeneracije mozga i očuvamo i unaprijedimo naše kognitivne sposobnosti u starijoj životnoj dobi! Dakle, počinjemo doista da ‘starimo’ tek onda kada (svjesno odlučimo) da prestanemo da učimo, da se krećemo, da stvaramo, da aktivno radimo ili učestvujemo u socijalnom i kulturnom životu u našoj zajednici, da si postavljamo ciljeve, i počnemo da se zatvaramo u ‘kalupe’ i svoje domove i sebe etiketiramo kao ‘staru osobu, koja više ne može ______, više ne treba ____, i više neće da ______’.

Još jedna žena, koja je i meni i Vanji pozitivan uzor za lijepo i produktivno starenje, je njena majka, Slavica Pavlović (kojoj je 80. godina, a koja podučava slovenski jezik, bavi se vrtlarstvom i politički je aktivna!), koju je Vanja nedavno intervjuirala upravo na temu ‘inspirativnog starenja’. Možete poslušati ovu podcast epizodu ispod, ili na Apple Podcasts, Spotify, ili Google Podcasts

Pročitajte i...  Kako privući idealne klijente, saradnike, investitore i/li poslodavce putem LinkedIn-a

Vanjina mama, na samom kraju intervjua, podijelila da u svojoj 80-toj godini, za nekih 15-20 dana ide na seminare i edukacije za profesionalno usavršavanje i naglasila da je za inspirativno starenje najvažnije ‘sveživotno učenje’.

Njene riječi podsjetile su me na razgovor koji smo upravo prošli ponedjeljak imali sa starijim gospodinom, koji preko puta naše zgrade, u lokalnom tržnom centru, vodi prekrasnu trgovinu sa kristalima. Na upit mog muža, rekao je da mu je 81 godina (trgovinu je otvorio prošle godine!), te da još uvijek redovito ide na edukacije liječenja energijom! Zid iza njega prepun je certifikata za različite modalitete iscjeljenja (od akupresure do terapije zvukom). Ispričao nam je da je stekao penziju radeći kao inženjer u 62. godini. Nakon što mu je umrla supruga, kada mu je bilo 65. godina, odlučio je da se bavi nečim što ga zanima i ispunjava, jer ‘nije mogao da bude po cijeli dan sam u kući’. Od svoje 65. godine pa sve do danas pohađa mnogobrojne edukacije i pomaže ljudima, a od prošle godine svojom trgovinom usrećuje ljude poput mene, sa divnim kristalima. Moram da napomenem da on u trgovini radi sam, te da je ne samo veoma ispunjen svojim radom i mladoliko izgleda, već i odiše vitalnošću – za razliku od mnogih drugih 80-godišnjaka koje poznajemo, koji su se nakon odlaska u penziju ‘predali’, ‘prepustili’ i izgubili ‘strast za životom’ .

Pitam se koliko ljudi on ne bi pomogao tijekom posljednjih 16 godina, da nije odlučio da se u 65. godini počne baviti nečim što ga ispunjava? Koliko radosti i pozitivne energije bi bilo uskraćeno da on nije prošle godine (u 80. godini) otvorio trgovinu s kristalima? Koliko drugih ljudi propušta priliku da ostvare svoj puni potencijal i kreiraju biznis ili karijeru, podijele svoja iskustva sa drugima, uče nove vještine i ostvare svoje najveće uspjehe u svojim 60-ima, 70-ima, 80-ima i 90-ima?

Ovaj članak posvećujem Vanji i divnim ženama poput nje, koje nas motiviraju da inspirativno starimo i postižemo svoje najveće profesionalne uspjehe nakon 40-te godine, mijenjamo karijere, kao i društvene paradigme!

Sretan 60.ti rođendan, Vanja. Od srca, od mene, kao i od tima www.sretnazena.com!

O Autoru

«

»

Leave a Comment