Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Jeste li umorni od stalnog prilagođavanja? – Kako biti samomudra žena

U prošlom tekstu sam pisala da se sa svojih 60 godina osjećam ponovo zaljubljeno u život. Taj predivan osjećaj me drži još uvijek i mislim da će prerasti u 100 – postotnu ljubav prema životu. Osjetim da doživljavam neku ličnu stabilnost, ako se to tako može nazvati. Toliko je lijepoga, pa imam potrebu da vas na osnovu mog životnog iskustva i profesionalizma vodim u ovo inspirativno ponovno pokretanje. Velika mi je želja da kroz moje tekstove steknete uvid u svoj život i faze vašeg privatnog života.

Moja velika želja je da svi otkrijete vrijednost i smisao svake svoje životne faze. Da svi dobijate uvid u svoje želje i ciljeve. Da otkrijete alate pomoću kojih možete oblikovati svoju novu fazu života. Meni je ova potraga postala prekrasna avantura. Avantura zbog koje sam svaki dan inspirisana i puna nove energije. I to želim da dijelim.

U našim životima su različite životne faze. Svi možete bilo kada da doživljavate i osjetite da je za vas počela nova faza života. Svijet oko nas se stalno mijenja, mi se mijenjamo i naše okruženje se mijenja. Moje iskustvo je da je bitno uvijek se pitati, što nam određena situacija čini i šta radimo s njom? U mnogim različitim ulogama koje ispunjavamo u našim životima, kako na poslu tako iu ličnim situacijama, ispituju nas i izazivaju na mnogim frontovima.

Pitajmo se za svakodnevne probleme koje imamo, za razne promjene na poslu i privatnom životu. Šta smo morali učiniti za ovo i ko smo mi sada? Da li i pored problema i dalje doživljavamo ravnotežu, šta nas pokreće i šta nam je sada potrebno da bismo bili u potpunosti u svojoj snazi?

Moj savjet je: ne morate se siliti da dobijete odgovore na ova pitanja. Odgovori nisu toliko važni. Važna su pitanja, jer ona otvaraju bolji uvid u našu situaciju, što vodi ka putu za rješenju situacije. Odgovor je samo jedna konstatacija. To je ono što sam ja do sada naučila.

U životnoj fazi od 50 godina, pa na dalje, mnogo toga se mijenja u životu žene. To sam već iskusila 10 godina. Oko 50 godina pa na dalje su velike promjene. Mnogim ženama u ovim godinama treba malo vremena da nauče da se nose sa svim promjenama. Ove žene ne pripadaju starijoj grupi, ali više nisu ni mlade. Ko ima djecu, djeca su već sigurno stala na svoje noge i roditeljska ‘prebriga’ im može samo smetati.

Pročitajte i...  Tajne dugovječnosti - 4 prakse za sretniji, ispunjeniji i dugovječniji život

Nije čudno što se žena od oko 50 godina pa na dalje osjeća drugačije. Menopauza mijenja ženino tijelo, a to znači da ćete se i vi osjećati drugačije. Vi ste fizički i psihički manje komotni u svojoj koži. Također može biti da trenutno dobijate više prostora za sebe, ali pošto ste uvijek vodili računa o drugima, zaboravili ste na sebe.

  • Ko si ti i šta želiš?
  • Kako se asertivno zauzeti za sebe?
  • Kako se možete dobro brinuti o sebi, samouvjereno i bez osjećaja krivice?

Evo opet teških životna pitanja! Još dok sam bila puno mlađa dobivala sam epitete da sam ‘svojeglava’. Tada me to ljutilo. S godinama me to više ne ljuti – naprotiv, sviđa mi se taj termin „svojeglava žena” iako uglavnom ima negativnu intonaciju. Ja sam postala jedna svojeglava, samomudra, žena i na to još ponosna.

Također volim isto tako samomudre žene. Za mene su to žene koje dobro znaju šta je njihov pokret i šta im njihova osjećanja nalažu, bez obzira na godine. To su žene gdje se ja osjećam kao labud u svom jatu. Tu nema pretvaranja.

Ove žene ne zaboravljaju da i drugi postoje, ali kažu jasno i šta je njima važno. Kažu jasno čemu teži njihovo srce, ali i koje su im granice. Većina ne može da se nosi sa ovakvim ženama. Naravno da je ovo razumljivo! Ali, uz ovakve žene lijepo i jasno, znate gde ste. To daje osjećaj sigurnosti i smirenosti, čak i ako ne govore uvijek ono što želite da čujete.

Zato što nema skrivene agende ili stvari na koje će se one kasnije vratiti. Puno nas je ovakvih žena i onih do 50 godina i onih poslije 50, pa eto i ovakvih kao ja koje su počele gaziti 60. Presretna sam zbog ovoga! Šta je to što mi ovakve žene doživljavamo?

Pročitajte i...  Kako postići najveće uspjehe i živjeti najbolji život - nakon 40., 50., 60., 70. i 80. godine

Ono o čemu zapravo govorimo je naša autentičnost: sposobnost da posmatramo svoja osjećanja i iskustva i da to pokažemo i drugoj osobi na transparentan način. Znači, najbitnije je da smo uvijek svoje! Kada možemo biti svoje, osjećat ćemo se uvijek snažno i slobodno. Tada stojimo u sopstvenoj snazi. To znači da ne zavisimo od tuđeg mišljenja ili odobrenja.

To također znači da možete poštovati drugu osobu. Da možemo prihvatiti da neko drugi ima drugačije mišljenje, jer se ne plašimo šta će nam to učiniti. Osjećaj da zaista možemo biti ono što jesmo, bez stvari koje nas sputavaju, vrlo je vrijedan vodič u životu.

Bila sa na divnom predavanju jedne psihologinje Karen Hamaker-Zondag. I ona je jedan takva tvrdoglava samomudra žena. Na tom predavanju nam je objašnjavala razliku između ženskog i muškog mozga (Ying i Yang). Načina kako mi žene reagujemo na svijet i kako muškarci. Definitivno potpuno drugačije.

Često se kaže da su žene više osjećajnije od muškaraca. Karen misli da to nije u redu. Po njoj smo mi žene generalno sklonije od muškaraca da radimo ono što ‘bi trebalo’, ili da se ponašamo na način koji smatramo prikladnim. Zbog toga se često neprimjetno prilagođavamo i onda premalo slušamo ono što je za nas dobro. Muškarci su po mišljenju Karen generalno bolji u tome, jer i to je ‘osjećaj’ ako se osjećati ko si i šta voliš, a šta ne.

Mi žene često previše razmišljamo, tako da naše razmišljanje dolazi iza ugla vrlo brzo i daje nam do znanja: „Da, to možda nije tako lijepo, ali bi trebalo biti!“ ili “da, ali ono drugo…” Često smo na ovakav način razmišljanja toliko navikli da toga više nismo ni svjesni. A onda radimo nešto što mislimo da je drugoj osobi potrebno ili što bi bilo prikladno u nekoj situaciji.

Pročitajte i...  Tajne dugovječnosti - 4 prakse za sretniji, ispunjeniji i dugovječniji život

Malo jednostavnije misliti o životu mogli bismo naučiti od muškaraca. Samomudre i tvrdoglave žene uzimaju u obzir želje i potrebe ljudi oko sebe, ali istovremeno osluškuju i vlastita osjećanja. Na osnovu ovoga stupaju u kontakt sa drugim, a da ne izgube ni sebe ni drugog.

Jeste li umorni od stalnog prilagođavanja? Da li također želite da se više zalažete za ono što jeste i naučite da osjetite kako je ponovo slušati sebe? Kao life coach za žene mogu vam pomoći kao neko ko je načeo 7 deceniju svog života i kroz svoje životno iskustvo i profesionalizam razumije kroz šta prolazite i sa čime se suočavate.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X