Search here...
TOP
Mindfulness Savjeti Life Coacha

Pobijedite prokrastinaciju – Kako prestati čekati ‘idealno vrijeme’ i početi mijenjati svoj život SADA

prokrastinacija

Mnogi od nas čekaju idealno vrijeme za započeti novi projekt, za počistiti ormare, pobrinuti se za svoje zdravlje, krenuti na dijetu , početi se baviti sportom, za promijeniti posao . ili tražimo od sebe savršenstvo, dok nije savršeno i nije ‘dovoljno dobro’. Koliko daleko nas takva razmišljanja i stavovi dovedu? Najčešće se ne maknemo s mjesta. U biti, vrtimo se u krug imamo želju, ideju, imamo opravdanje za sebe zašto ne poduzeti akciju, imamo loš osjećaj jer nismo se pokrenuli, onda malo žalimo sami sebe i tako u krug.

Počet ću od ponedjeljka’, ‘još malo da razmislim’, ‘sad nemam vremena’, ‘jao, ljeto je, sad je vrijeme za odmor’, ‘jesen je, novi projekti, opet ne stignem‘… Koliko puta ste ovo čuli , ili čak izgovorili?

Zašto čekamo idealno vrijeme?

Za neke od nas perfekcionizam – ‘mora biti savršeno ili nikako’ odličan je izgovor kao zaštita od potencijalnog neuspjeha, ili kritike. Za druge opravdanje i distrakcija, koja nam pomaže da izbjegnemo korak u kojem poduzimamo akciju, krećemo raditi zamišljeno. Sve ovo vodi nas do mjesta gdje se mi ne razvijamo, mjesta na kojem ne rastemo. Na tom tom mjestu ostaje i sav naš potencijal – onaj tko smo mogli postati , u koga smo se mogli razviti.

Nikada neće biti idealno, vrijeme, idealan trenutak. Dobro, možda jedanput se sve okolnosti poklope. Mi smo u dobrom stanju, okolnosti su nam naklonjene, dobre smo odluke donijeli, pripremili smo se i jednostavno se poklopilo i mi smo uspjeli. Takvi su trenuci rijetki i zbog toga su i posebni. Njih slavimo, iz njih izvlačimo snagu za nastavak, oni su naša odskočna daska, njih ne čekamo.

Pročitajte i...  Kako otpustiti nesigurnost i potrebu za perfekcionizmom

Uzmimo stvari u svoje ruke i napravimo svoje trenutke. Niko nam ih neće dati, pokloniti. Mi sami moramo uzeti te trenutke za sebe. Upravo sada je najbolje vrijeme za krenuti , za poduzeti akciju prema planu koji ste si zamislili, napisali, vizualizirali, posložili, pripremili.

Jedino što stvarno u životu imate je ovaj trenutak sada. Prošlost je prošla. Na događaje iz nje ne možete utjecati, utjecati možete jedino na iskustva vaša koja ste ponijeli iz tih događaja. Budućnost se još nije desila i ne znamo kakva će ona biti, možemo samo pretpostavljati. Što trebate napraviti je jednostavno krenuti, za to vam nije potrebna nikakva posebna vještina ni znanje i sljedeći trenutak će doći, i onaj za njim i vi se krećete. Od trenutka do trenutka, samo je potrebno krenuti u smjeru i prema trenutku koji želite.

Javlja vam se nelagoda? Strah? Ja to ne mogu? ‘Nisam dovoljno dobar/a’ ili ‘Nije još sve savršeno napravljeno’? Možda ste napravili preveliki korak. Pogledajte i pokušajte smanjiti korake prema svom cilju? Mnogi od nas vide veliku sliku i kad se sjete što treba da naprave da bi došli do cilja, zamrznu se jer misle da moraju odjedanput napraviti taj veliki korak, ili im se ne da raditi male korake jer smatraju da su nebitni , a cilj im je velik i onda jednostavno ne poduzmu ništa. Hajdemo pokušati ovako:

1. Definirajte svoj cilj i točno znajte što želite.
2. Što želite napraviti? Kako ćete to napraviti? Što želite osjećati kada ostvarite taj cilj?
3. Kako ćete znati da ste postigli svoj cilj? (Na primjer: ‘Želim izgubiti 10 kilograma u 3 mjeseca’)

Na ovaj način i onaj korak koji nam se čini nebitan i ne želimo ga napraviti, osvijestimo koliko je važan. Ako svaki dan, malo po malo, pri svakom obroku ostanemo malo gladni, navikavamo se na osjećaj koji nam je bio u potpunosti nelagodan. Što je najvažnije, poduzimamo male korake kojih se ne plašimo. Za njih se ne trebamo disciplinirati i krećemo se polagano i u dobrom stanju sa dobrim osjećajem prema svome cilju.

Pročitajte i...  Kako prevladati perfekcionizam koji vas koči u napredovanju

Ako osjetite otpor, potražite pomoć. Svaki motor treba pomoć za kretanje. Nekoga tko vam može biti podrška u procesu. Osoba kojoj se možemo obratiti kada su nam potrebni odgovori, usmjerenje na putu. Podrška nam treba na početku putovanja, dok sami ne budemo sigurni u sebe i u svoje sposobnosti.

Savjeti kako pobijediti prokrastinaciju:

1. Preispitajte svoja očekivanja

Nikada neće biti idealno vrijeme, osim vremena ovdje i sada.

2. Nađite vremena za sebe

Nitko drugi vam neće dati vrijeme osim vas samih

3. Krenite 

Smislite nešto malo sto želite napraviti i napravite to u idućih 5 minuta. Evo, krenuli ste!

4. Očekujte otpor

Od sebe same, ili od okoline – to je dio procesa. Sada, kada znate da će ga biti, spremni ste na njega i znat ćete kako se nositi s njim.

5. Potražite podršku i pomoć

Pomoć je jednaka pomoćnim kotačićima na biciklu. Potrebna nam je dok ne naučimo voziti i ne steknemo sigurnost u sebe i svoje vještine.

6. Razmislite na čemu vam je fokus

Danas dva najvrednija resursa su vrijeme i fokus. Na što vi trošite ta dva vrijedna resursa. Želite ostvariti svoj puni potencijal!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X