Search here...
TOP
psihologija Savjeti Psihologa

Psihološka vežba da se uspešnije nosite sa životnim promenama

psiholoska-vezba-da-se-uspjesnije-nosite-sa-zivotnim-promenama

Promena, bilo mala, bilo velika predstavlja nužno sastavni deo života. Hteli to ili ne, pre ili kasnije svima nama će se desiti neke stvari koje će usloviti nužno menjanje naših stanovišta ili shvatanja. Naša srž bi trebalo da bude postojana, ali ono kako ćemo se nositi sa svim promenama zavisi od naše fleksibilnosti.

Često je fleksibilnost ta koja predstavlja srž neke naše lične snage i samopouzdanja. U zavisnosti od toga kako smo odgajani, kakve smo poruke dobijali od roditelja i kasnije kako smo se nosili sa vršnjacima i svim onim što nam se dešavalo, zavisi odakle ćemo crpeti našu snagu i kakve ćemo emocije imati. Zavisi i od toga kakva uverenja gajimo o sebi, drugima i životu.

Život kao takav nije lak. On sa sobom nosi dosta izazova. Izazovi često nose neprijatne emocije. Ma koliko hteli da se otarasimo neprijatnosti, jedino što možemo učiniti jeste da je odložimo na kratko, rizikujući pri tom da se ona udvostruči, utrostruči i da počne skoro da bude zasebni problem u vama, kao što je na primer čest slučaj kod neke vrste zavisnosti.

Osoba počne da pije kako bi mogla da se nosi sa sobom u društvenim situacijama, osoba počne da uzima drogu kako bi na trenutak osetila olakšanje i isključila se iz problema, a onda dugoročno sebi napravi jedan zaseban problem za rešavanje. Jedini put da izbegneš ‘‘iglene uši’’, je da prođeš kroz iste i da shvatiš ko si. U tome nas najčešće blokira uverenje – očekivanja od života, o pravdi, o fer odnosu…

Život bi morao da bude fer, da nas nagradi, svaki trud se isplati, svako davanje se isplati, život nam je zakinuo, život nam duguje i tako…bunar bez dna, gde ste besni na sudbinu i na život. Odrastali smo sa tim uverenjem ne bi li nas roditelji motivisali da budemo vredniji i ne bi li se na taj način pravda kao vrednost propagirala. Međutim, istina je da nama život ne duguje ništa.

Pročitajte i...  Kako nam Mindfulness i Brainspotting mogu pomoći kod napada panike i anksioznosti

Život nam je dat, a nama je kako ćemo da se nosimo sa njim. Da, dobri momci umiru mladi ponekad, i ono što damo, nekada se odmah ne vrati. Ili nikada. Nekada se trudimo mnogo za nešto što uopšte ne zavisi od nas.

Pokušaću to da ilustrujem jednim primerom. Zamislite da se trudite da osvojite neku devojku, kojoj se zaista ne sviđate. Sav trud koji uložite neće učiniti da neko promeni mišljenje ako ga je čvrsto formirao i ako zna zašto tako misli. U ovoj situaciji možete samo da se isfrusrirate dodatno i stvorite sebi problem. Trud se isplati u većini slučajeva ako zavisi samo od nas, a takvih situacija je zaista malo.

Ovo ne znači da ne treba da se trudite, već da prestanete da zahtevate… Život je onakav kakav ga osmislimo, a kao takav ne mora uvek biti pravedan. U našem univerzumu postoji neki poredak, na koji mi ne utičemo i o kome ne moramo da brinemo. Koga srećemo, gde, zašto, zašto su se neke stvari desile… na neka pitanja nećemo moći da dokučimo odgovor.

Možemo da utičemo šta ćemo raditi sa svim tim što nam se slučajno ili ne, sad zavisi u šta verujete, desilo. Gradimo svoje principe i održavajmo stvari po univerzalnim ljudskim moralnim principima, a ukoliko iskusimo i nepravdu, ne možemo pobeći od nje i neprijatnosti. Da bismo je prevazišli, moramo proći kroz nju.

Ne možemo negirati da je prema nekima od nas život bio blagonakloniji, prema nekima ne, ali samo zato što zahtevamo, ne znači da se to i mora desiti. Sve ima svoj tok, a nekada znači prepustiti se tom toku i graditi svoj svet na najbolji mogući način…

Pročitajte i...  Mehanizmi odbrane - Kako se štitimo da ne budemo povrijeđeni

Kratka psihološka vežba otkrivanja uverenja o životu

Otiđite na mirno mesto gde nećete imati ometanja od drugih. Možete pustiti i neku instrumentalnu muziku koja vam pomaže da se fokusirate. Zatvorite oči i nastavite rečenice Život je… Život bi trebao… Napišite najviše što možeš odgovora i neka budu odgovori koji prvo padnu na pamet, jer nam je cilj da dobijemo ‘‘sirove‘‘ odgovore, koji su autentično vaši. Kada to ispišete zamisli koliko na vaš život utiču uverenja i rečenice koje ste napisali.

Ostanite i dalje uz naš portal, jer u sledećem tekstu biće reči o još jednom blokirajućem uverenju, a da otkrijete kakva je vaša ličnost, koje su njene snage i blokade, možete naručiti Analizu vaše ličnosti, gde dobijate detaljan opis vaše ličnosti (na oko 5 kucanih strana). Analiza ličnosti se vrši na osnovu seta proverenih testova ličnosti (koji nisu dostupni preko interneta), a tumačenje je personalizovano preko Skype-a za svakog pojedinca i vrši je autorka ovog članka. Za više informacija, pišite mi na mejl: andjelija299@gmail.com

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X