Search here...
TOP
psihologija Savjeti Psihologa

Kako sebi brzo pomoći kod napada panike

kako-sebi-pomoci-kod-napada-panike

Živimo svaki dan užurbano, radimo više stvari istovremeno, mislimo, smejemo se, plačemo, a o nekim refleksnim aktivnostima koje se dešavaju, gotovo da i nikada ne mislimo. Dobro, i zašto bismo, ipak su refleksne i dešavaju se bez uticaja naše volje?

Ipak iako su bez uticaja naše volje, ne znači da su bez uticaja naše psihe, kao i da mi, na neke od njih, možemo uticati na jedan modifikujući način i tako uspeti da poboljšamo svoj kvalitet života. Jedna od funkcija na koju bih se danas osvrnula jeste disanje.

Disanje predstavlja izvor života i nosilac je životne snage. Istovremeno je i ritmična aktivnost, sastoji od udaha i izdaha, a sve što ima ritam, ima i život. Udišemo kiseonik, izbacujemo ugljen dioksid. Na opštem nivou, znači da dahom možemo da održavamo pavilnu ravnotežu, između onoga što smo uneli i prihvatili i između onoga što dajemo, sa nečim što treba da pustimo i da pređemo u neke nove slobode i nove razvojne i životne faze, između onoga što bi želeli, a na neki način se osećamo nedoraslo tome.

Pročitajte i Šta je stvarni uzrok paničnog napada i ubrzanog rada srca

Zato problemi sa disanjem predstavljaju na jednom psihološkom planu probleme sa prihvatanjem i sa puštanjem. Najčešće kao psiholog se sa problemima daha srećem kod klijenata koji imaju napade panike, koja danas predstavlja više sam simptom, nego zaseban problem i gotovo uvek ukazuje na jedan dublji psihološki problem, vezan za nekakvu vrstu prihvatanja i nečega što osobu guši, golica na psihološkom planu.

Pročitajte i Kako prevladati anksioznost i napad panike

Ipak, kako je prvo važno da se stabilizujemo da bismo mogli da kopamo dublje, mislim da je poželjno i to uvek i preporučujem ljudima, da se krene od pravilnog disanja. Pravilno disanje znači relaksaciono disanje, disanje dijafragmom, a ne plućima, plitko, kako većina anksioznih diše i na taj način sebi pravi disbalans kiseonika i ugljen-dioksida u krvi, što dalje uzrokuje ubrzan rad srca, nesvesticu i malaksalost. Relaksaciono disanje treba vežbati po nekoliko puta na dan i naučiti primenjivati u svim potrebnim situacijama.

Pročitajte i...  Kako nam Mindfulness i Brainspotting mogu pomoći kod napada panike i anksioznosti

Kako praktikovati relaksaciono disanje i sebi pomoći kod napada panike?

  • Smestite se udobno (možete zatvoriti oči ukoliko vam tako odgovara).
  • Udah na nos, izdah na usta.
  • Udah 4 sekunde, pauza jedan trenutak, a onda izdah ponovo polako 4 sekunde.
  • Dišite sporo, lagano i kontinuirano.

Da biste znali da radite pravilno, možete staviti ruku na stomak, koja kada dišemo duboko treba da se pomera. Koliko dugo i koliko često? Nekoliko minuta, redovno, tri puta dnevno. (5-10 minuta). Varirajte!

Ne prija svima ritam od 4 sekunde, može biti tri, pet ili sedam. Važno je da dišete mirno, polako, kontinurano. Prilikom relaksacije možete osetiti trnce u telu, ali to je normalna senzacija koja prolazi. Nastavite sa vežbanjem. Dišite, jer dah je izvor života.

O Autoru

«

»

Leave a Comment