Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha Spiritualnost

Zahvalnost nam otključava vrata izobilja

zahvalnost-otkljucava-vrata-za-obilje

Jako rano, još od moje trinaeste godine su počele moje prve ozbiljne životne lekcije. Sama sam počela tražiti odgovore na pitanja o životu i postojanju, koje su me mučile. To traženje me vodilo u proširivanje mojih vidika o meni samoj i svijetu oko mene. Iza mene je, putem studija, radionica i kurseva, 20 godina intenzivnog studiranja, Biblija, Kur’a’na, Talmuda, kao i Budističkih i Hinduističkih učenja. U posljednje vrijeme me puno inspirišu i privlače Keltska spiritualnost i Samanizam (religija prirode).

Svima je jedna tema zajednička. To je relacija između čovjeka i neke veće sile. U biti sve govore o čovjeku i njegovoj snazi. U zadnje vrijeme smo prepravljeni teorijama, knjigama, video zapisima o novom kultu razmišljanja kako biti svjestan sebe i svoga života.

Mnogo se govori o tome da mi sami možemo privlačiti sve što želimo, da imamo puno više moći nego smo toga do sada bili svjesni. Što mi se u svemu tome sviđa? Trenutno je toliko vrsta motivacijskih govornika, naučnika, mislilaca. Svatko na svoj način govori o toj novoj filozofiji.

Ako je svima cilj da probude svjesnost i moć u sebi i drugima, nije važno koga slušamo. Važno je da nas to ispunjava zadovoljstvom i da nam daje volju za dalje. Još dok sam živjela u Bosni, prije 25 godina, sam često znala počinjati razgovore na temu snage ženskog uma i ženskih čula. Tada bi me samo poprijeko gledali i proglašavali Feministkinjom. Feministička revolucionarnost me naprotiv uopšte nije privlačila niti me privlači. Ono što me privlači i u čemu se potpuno nalazim je jednostavno “BITI ŽENA”!

Ja sam prije desetak godina uveliko bila u potrazi , gdje mogu da čitam o toj ženskoj snazi. Čitala divne knjige Doris Lesing, Isabel Allende, autobiografija slikarke Frida Kahlo, Majka Tereza, Oprah Winfrey… Njihove knjige su uvijek uz mene. Danas sve više čitam i čujem, da u ovom momentu u Svijetu treba više ženske moći, više ženske energije. Znači da je sada vrijeme da pozovemo u izazov i svi udružimo našu žensku moć!.

Ja ću početi sa svojim osjećajem zahvalnosti da sam žena. To želim podijeliti sa vama i prihvatiti nekakav izazov u meni da i vas pozovem da to žensko postojanje, žensku moć, osjećaj i vodstvo realizujemo zajednički. Prva stepenica u tom realizovanju je ZAHVALNOST. Za mene je zahvalnost jedan osjećaj, gdje se osjećam ugodno, mirno i spokojno.

Naravno da taj osjećaj nemam uvijek. Naravno da nekada ne znam odgovore za neka pitanja i da imam momente kada mi se nadvije sivi oblak nad glavom. Znam da to svi doživljavamo. I uvijek je prvo što nas obuzima u takvim momentima misli na ono što nam u tom momentu nedostaje, a ne ono što imamo. Kao žene, sa našim čulima, imamo moć da mislimo na više stvari istovremeno. Zato možemo te misli zamjeniti i istovremeno pomisliti šta sve imamo. To djeluje na isti način kao da smo stali pred ogledalo i probamo bez razloga da razvučemo usta u osmjeh. Pri tome blagi osjećaj obuzima naše tijelo. Tako je i sa zahvalnošću.

Stavimo se u poziciju da realno posmatramo situaciju u kojoj se nalazimo. Ako smo prema sebi iskreni šta onda uočavamo? Da previše trčimo u budućnosti.? Previše smo nestrpljivi i time zaboravljamo šta imamo i ko smo?

Zato vas želim inspirisati da se vraćate svaki put na tu zahvalnost. Zahvalnost je osjećanje i sjećanje koje nam ostaje u srcu. Sjećanje koje naše srce momoriše zauvijek. Poruke koje želim danas da vam prenesem su:

Da baš tako kako nam je – je dobro.
Da obgrlimo svoju realnost.
Da osjetimo svoju žensku moć.

Kako prakticirati zahvalnost?

To možemo na jako jednostavan način. Na primjer: Stavimo ruku na srce i u tom momentu mislimo na ono što nam je milo, na neku situaciju od prije, kojoj smo zahvalni, na neku situaciju u kojoj smo izašle kao pobjednice. Sve ovo možemo i napisati. Odmah ćete vidjeti i osjetiti tu snagu u sebi. Ja ću također to da pročitam i osjetim dio vaše snage. Osjetit ćete snagu našeg ženskog zajedništva.

Zahvalnost je ključ koji nam otključava vrata izobilja. To je prolaz kroz koji vidimo i osjetimo sve mogućnosti. Prolaz kroz koji upoznajemo sebe i svoju moć. Hajde da to vidimo i osjetimo i da to kao žene međusobno dijelimo.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *