Search here...
TOP
Spiritualnost

Kako da iscijelite svoje emocije pomoću rada na čakrama

Svadistana ili sakralna čakra nalazi se u blizini stidne kosti. Njena boja je narandžasta. Sakralna čakra  se vezuje za dijelove svijesti koji se tiču hrane i seksa. Ona je spona fizičkog tijela sa bićem iznutra o tome šta tijelo želi šta smatra prijatnim. Ova čakra se povezuje sa emotivnim slojem naše aure i spremnosti da se osjete emocije. Njen element je voda. Utiče na kreativnost, samoostvarenje  i posvećenost ciljevima. 

Narandžasta čakra povezana je sa jezikom – ona je naš osjetilni centar. Ukoliko imate problema sa ovom čakrom vjerovatno imate i emocionalne i financijske izazove. To je također mjesto gdje se skladištite emocije nevoljenosti i izdaje. 

Jedan od glavnih pokazatelja je osjećaj  da nešto s nama nije uredu zbog našeg drugačijeg mišljenja ili postupka, koje je različito u odnosu na okolinu. Smatramo da s nama nešto nije u redu gušimo kreativnost, vlastiti stav  i gubimo samopouzdanje, te narušavamo rad ove čakre. Drugi pokazatelji su strah od promjena (ostajanje u komfor-zoni: ne prihvaćamo ili teško prihvaćamo krupnije promjene), kompulzivna potreba za kontrolom (promišljeno i nepotrebno nadstojite kontrolirati sve oko sebe: ljude, situacije, okolnosti…), nedostatak radosti (sve u životu shvatate tragično). 

Sakralna čakra ima veze sa limitirajućim uvjerenjima (“Ne mogu ja to, ni drugi prije meni nisu mogli,  pa zašto bih ja?”). Nema napretka  dok sebi sami nismo najveći autoritet, ako nismo hrabri ispoljiti svoju kreativnost i kvalitete. 

Jedan od pokazatelja lošeg stanja sakralne čakre je i pretjerana empatija (npr. osoba očajnički place, a vi počnete plakati s njom nemate rubove gdje prestajete vi, a počinje ta osoba). 

Treća čakra, solarna ili žuta čakra (Manipura) vezana je za vatru. Ona je centar moći i smještena malo ispod pupka. S njom su povezani koža, mišićni sistem i endokrini pankreas. Čulo ove čakre je čulo vida. U mentalnom zdravlju za nju se vezuju dijelovi svjesnosti, moći, sloboda i lakoća postojanja.

Na osjećajnoj strani žute cakre postoji napetost između osjećaja i lakoće postojanja. Vatra upravlja ovom čakrom. Idealna vježba za ovu čakru bi bila opisati na papir neku svoju staru bol nerazjašnjeni odnos nešto što nas mući “ispod, tiho”. Ispišite tu svoju bol uzmite upaljač i spalite papir. Upravo je to princip po kome vaš solarni pleksus radi – SAGORJEVANJE. Ova cakra povezana je mentalnom aktivnošću uma. Um koji je pretjerano napet osjeća napetost i u žutoj čakri.

Slušajte sebe – ono što vaše iskonsko ja govori. Oslobodite se uvjerenja koja vam ne služe uvjerenja naslijeđena od roditelja koja ni njima nisu poslužila. Manipura (sjajni dragulj na indijskom) trebala bi biti čista od svih manipulacija negativnih uvjerenja koja vam nimalo ne služe.Ne dajte moć nad vlastitim životom drugim ljudima i njihovim uvjerenjima.

Solarnu čakru možemo iscjeljivati raznim vježbama:

Mjesečev kamen položite na solarni pleksus, jer on izvlači i razgrađuje stare emotivne modele .

Mantra ove čakre kojom možete pomoći sebi je RAM s naglaskom na mmmm.

Od hrane obavezno povećati unos đumbira i cimeta. 

Od kamenja također nam mogu pomoći citrin i jantar.

Lično radeći na solarnom pleksusu primijetila sam kako spontano negativni ljudi odlaze bez da smo se posvađali. Iako sam se uvijek hranila prilično zdravo, čak i neke sitnice tipa capuchina postale su mi bljutke. Dosta nerazriješenih stvari iz prošlosti “izgorjelo je u vatri manipure… stoga vam toplo preporučujem rad na ovoj čakri jer se doista isplati .

Srčana čakra ili Anahata znači neporaženo, nepobjedivo. Ona se nalazi  u središtu  ljudskog bića. Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima  ustrajnosti i svjesnosti. Ima oblik šestougaone  zvijezde i zrači u zlatnožutoj boji. Srčana čakra predstavlja našu sposobnost da volimo kvalitetu naših sadašnjih, prošlih i budućih ljubavi  povezana je sa mogućnošću donošenja odluka  koje  se nalaze van zone komfora. 

Pročitajte i...  Kako nam yoga pomaže da osvijestimo aspekte svog života

Ova čakra daje nam mogućnost da iskazujemo ljubav i brižnost. Srce posjeduje vlastitu inteligenciju i memoriju. Zabilježeni su slučajevi kada je presađeno srce dječaka u organizam srednovječnog muškarca koji se potom počeo ponašati kao dječak, ili kada je presađeno je srce motoriste djevojci koja nije voljela piti alkohol, koja je poslije transplantacije počela da primjećuje da ima potrebu da popije pivo. Pravi dokaz da sve naše navike i emocije bivaju uskladištene u svakoj našoj ćeliji, a samim time u tkivima i organima.  

Bitna karakteristika Anahate je da povezuje tri gornje i tri donje čakre. Ukoliko su nam neizbalansirane gornje čakre a izbalansirane donje čakre okrenuti smo materijalnom a u suprotnom slučaju kada su izbalansirane  gornje, a disbalans je u donjim čakrama okrenuti smo duhovnom ali nismo dovoljno praktični, te gubimo dodir sa stvarnim. Ovaj disbalans se upravo reflektuje u srčanoj čakri. Sa neharmonizovanom srčanom čakrom se gubi veza sa svijetom oko nas bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni  i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi  do netolerantnosti  i predrasuda. 

Opijenost moću je karakteristična za izrazito lošu situaciju u srčanoj čakri. Nepotrebno žrtvovanje i krivica su karakteristični za blokiranu energiju u srčanoj čakri ili loš protok u njoj. S ovom čakrom počinje doživljaj svijeta izvan nas. Ključna riječ srčane čakre je odnos. Anahata spaja duhovno i tjelesno unutrašnje biće sa vanjskim svijetom. Zato je bitno imati otvorenu srčanu čakru. Osobe koje imaju oslabljenu srčanu čakru imaju poteškoće sa primanjem i davanjem ljubavi. 

Kako raditi na iscjeljenju srčane čakre?

Od kristala i poludragog kamenja, u pocesu iscjeljenja pomažu zeleni smaragd, žad , malahit, rozen-kvarc, fluorit .

MAGIČNI ‘LIJEK’ ZA SRČANU ČAKRU JE ZAHVALNOST. Zahvalnost je najjača molitva naime kada smo zahvalni govorimo Bogu daj mi još dobra u životu. Što smo više zahvalni postajemo više prijemčivi za obilje sreću, zdravlje  i ljubav .  

DRUGI ‘LIJEK’ JE OPROŠTAJ – NAPIŠITE PISMO OSOBI KOJA VAS JE POVRIJEDILA U PROŠLOSTI.  Pišite srcem  ne morate ga nikad poslati možete ga  iscijepati ili zapaliti.

Plava ili grlena čakra je prostor kroz koji snažno vibrira naše samoizražavanje. Nalazi se u grkljanu, a povezana je sa tiroidom, krajnicima i grlom. Boja ove čakre je nebeskoplava. Kako bismo održali zdravlje organa povezanih sa ovom čakrom potrebno je postati “zdravo sebičan“ naučiti staviti sebe na prvo mjesto. 

Odgajani smo u kulturi gdje smo učeni da svoje potrebe stavljamo na posljednje mjesto, a potrebe drugih su ispred svega. Biti dobra majka supruga znači uvijek biti na usluzi ukućanima zaboravljajući na potrebe sopstvenog bića.

Potrebno je naučiti izražavati svoje želje i potrebe upravo kroz ovu čakru tj.naše grlo. U strahu da ćemo povrijediti nekog drugog neispunjavanjem njihovih želja na kraju povrijedimo sebe.

NAUČITE REĆI NE – Na primjer, ukoliko želite ići na jogu jednom sedmično a vaš partner to ne odobrava jer će on ostati sa malim djetetom – usprotivite se. Ako druga strana “popusti” to znači da će se zbližiti malo više s djetetom, a vi ćete imati sat vremena u sedmici za sebe. Ne čini vas to lošom majkom. Bez osjećaja krivnje”.

BORITE SE ZA SEBE. Neka iskrenost protekne kroz vašu grlenu čakru jer upravo s iskrenošću kreativnošću i komunikacijom je povezana.

Potisnuta ljutnja remeti rad ove čakre. Bolno grlo ukazuje na potisnutu bol i ljutnju (bijes). Mantra ove čakre je Hammmm sa naglaskom na M., a također možemo raditi i vježbu u kojoj vizuelno zamišljamo da uzimamo komadić vedrog neba i oblikujemo u kuglu, a zatim stavljamo u grkljan. 

Pročitajte i...  Kako nam yoga pomaže da osvijestimo aspekte svog života

Element ove čakre je etar. Kroz grlenu čakru izražavamo svoju kreativnost. Slikajte, plešite, pjevajte ako nemate talenta ni za jednu od navedenih aktivnosti, bojite bojanku, neka vrijeme stane stvarajmo nešto plemenito.

Koristeći talente koje smo dobili od Boga oplemenjavamo ovaj svijet i otpuštamo otpore te smo na taj način na visokoj vibraciji, a na visokoj vibraciji su ispunjenja naših želja.

PJEVAJTE IZ SVEG GRLA iz sveg srca neovisno da li imate talenta radujte se životu, jer život je dar koji na poklon dobijamo samo jednom.

Odrecite se skrivanja, laži  i pretvaranja. Jasno iskažite svoje emocije.

Korisna i vrlo jednostavna vježba za ovu čakru je okretanje vrata napravite krug u jednu pa u drugu stranu. Fizička gipkost vrata omogućava protok energije kroz plavu  čakru. 

Plavu čakru možete da njegujete aromaterapijom i jogom da se ne bi blokirala potrebna joj je lavanda i most joga poza.

Balansirana grlena čakra donosi hrabrost, istinu, kreativnost i razumijevanje  dok njena neravnoteža može uplesti u igre moći. Kada je peta čakra izbalansirana imamo hrabrost i odlučnost da ideje provedemo u djelo. Dobri smo slušaoci, empatični smo, slušamo druge  i budimo osjećaj razumijevanja. Zato njegujmo grlenu čakru hrabro izgovarajući istinu i “borimo se za sebe”.

Šesta čakra (ajna, indigo čakra ili treće oko) nalazi se na sredini čela, iznad korijena nosa. Predstavlja centar volje i samokontrole. Sa njom se povezuju koncentracija, intuicija, mašta i vidovitost.  

Njen element je svjetlost. Najveći aspekt šeste čakre jeste viđenje. Organi koji su povezani sa ovom čakrom su oči mozak sinusi i uši. Ukoliko postoji energetska blokada u ovoj čakri onda se to može manifestovati u vidu negativnih psihičkih osobina, kao što su narcisoidnost, neodlučnost, osjećaj praznine i duhovne zbunjenosti. 

Ajna je povezana sa univerzalnom ljubavi koja obuhvaća život u cjelini podupire i čuva sve što postoji. Do njene blokade može doći u mladosti kad nismo naučili kako se jednostavno krećemo svijetom, te je potrebno komplicirati  i oslanjati se na opipljive dokaze. Ukoliko si ne dopustimo osjetiti bol i ne prevaziđemo strah od neuspjeha, nas idealizirani projekat nikad neće ugledati svjetlo dana. 

Sama vizualizacija je proces povezan sa trećim okom, mi vizualiziramo šestom čakrom. Poznata Ajnštajnova izjava je da je mašta važnija od znanja – upravo mašta to neko više znanje potiče iz šeste čakre. Mantra ove čakre je OMMMM sa naglaskom na m. Od planeta povezani su Mjesec i Uran. Aktivirati ovu čakru možemo  jogom i meditacijom. Treće oko aktiviramo mentalnim aktivnostima: koncentracijom, svjesnim razmišljanjem, memorisanjem posebno igranjem šaha i rješavanjem križaljki. Od hrane trebali bismo jesti borovnice i grožđe.

PITANJA ZA RAD NA SA OVOM ČAKROM:

 • Da li držite obećanja koja ste dali sebi i drugima?
 • Živite li prema namjeni svoje duše ( radite li ono što volite)?
 • Šta vas oduševljava?
 • Da li smatrate sebe odgovornim za život kojim živite?
 • Gdje se ograničavate i ostajete u zoni komfora umjesto da riskirate i upoznate uspjeh?
 • Kakvi uzroci mišljenja i djelovanja vas vode?

Ograničavajući faktori za ovu čakru su negativni misaoni obrasci poput:

– NE MOGU  DA SE NOSIM SA ŽIVOTNIM TEŠKOĆAMA 

– NE MOGU DA ŽIVIM U OVOM SVIJETU NE SNALAZIM SE 

– ŠTA SAM BOGU SKRIVIO DA MI SE OVO DOGAĐA?

– NE UMIJEM DA NAĐEM RJEŠENJE ZA POSTOJEĆE PROBLEME 

Ovakva negativna uvjerenja koja nam ne služe ometaju funkcionalnost ove čakre za ”popravak ovakvog stanja“ koristile bi nam afirmacije:

Pročitajte i...  Kako nam yoga pomaže da osvijestimo aspekte svog života

– BOL ME NEĆE SPRIJEČITI DA KRENEM DALJE KA USPJEHU 

– NALAZIM RJEŠENJE ZA SVE IZAZOVE U ŽIVOTU

– BEZ OBZIRA NA POTEŠKOĆE IDEM NAPRIJED 

– VRIJEME JE ZA VELIKE I POZITIVNE PROMJENE U ŽIVOTU  

– ŽIVOT MI POSTAJE JEDNOSTAVAN  I  LAK

Neophodan je pozitivan proces misli i pozitivna percepcija života kao što jedna od Merlinovih pjesama kaže “svaku oluju isprati grom  a onda eto meni lijepih dana”.

Krunska ili ljubičasta čakra

Simbol ove čakre je cvijet sa 1000 latica, a nalazi se na vrhu glave, tik iza tjemena. Njen element je misao i njen rad se povezuje sa mislima i empatijom. Metal  koji se povezuje sa njenim radom je zlato. Povezuje se sa univerzalnom energijom i božanskom sviješću. 

Od dragog kamenja na njen rad utiču čisti kvarc, ametist, opal, dijamant. Dinamika koja se s njom veze je milosrđe, konekcija s Bogom, sistem vjerovanja, prosvjetljenje, Božanska svjetlost. Povezana je sa višim umom, naukom, te sa integracijom čovjekove duhovnosti i tjelesnosti. To je čakra duhovnosti preko nje dolazimo u dodir sa višim ja kataliziramo energiju iz univerzuma. 

Krunska čakra obuhvata cijeli čovjekov život. Njena blokada se izražava u pomanjkanju samopouzdanja, u ličnoj krizi, strahu od ličnog razvoja i upoznavanja sebe samog , te u osjećaju da je život besmislen. 

Ovo je čakra svjesnosti i samospoznaje. U njoj su smještena sva naša uvjerenja, kao i sposobnost  kao i sposobnost usmjeravanja, razvrstavanja i transformiranja tih uvjerenja. U njoj je sadržano i naše pravo da stalno učimo nova znanja. 

SVIJEST, MISAO, ZNANJE, INFORMACIJA, MEDITACIJA – KLJUČNE RIJEČI SU KOJE SU POVEZANE SA OVOM ČAKROM. 

Ljubičasta čakra je ključ našeg života kojeg stalno tražimo ne znajući da ga držimo u ruci. Ona je kruna na glavi koju zaslužujemo samom činjenicom da smo živi. Mantra je ng – teško spojiva suglasnika koji odjekuju kroz nas i otvaraju krunsku čakru.  

Vježba za rad na ovoj čakri: zamišljajte fontanu, vodoskok ljubičaste energije kako protiče kroz nas. 

Afirmacije:

Ja se predajem božjoj volji.

Predajem svoje probleme Bogu.

Na nju najefektnije utiču meditacija i post koji je izuzetno koristan. Post nije puko gladovanje i odricanje tjelesnih užitaka nego način za duboku samospoznaju i poniranje u dubine vlastite duše. 

FOKUSIRAJTE SE NA SNOVE, VIZUALIZIRAJTE, JOGA, LJUBIČASTA HRANA, TIŠINA . 

Pitanja za rad na ljubičastoj čakri (dajte sebi ocjenu od 1 do 10 i odgovarajte u dubokom miru i tišini ):

 • Koliko ste otvoreni prema novim idejama ?
 • Koliko duboko vjerujete da ste vi krivi ?
 • Koliko često imate osjećaj krivnje za iskustva koja su vam se desila u životu ?
 • Koliko duboko vjerujete da ste vođeni od više sile ?
 • Kada ste osjetili prisustvu više sile , na kojem životnom iskustvu?
 • Koliko ste posvećeni božanskoj svjesnosti ?
 • Da li dopuštate da univerzalna energija teče kroz vas’?
 • Da li imate manjak vjere u Božansku silu ? 

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X