Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Pet savjeta za jednostavniji i ispunjeniji život

pet-savjeta-za-jednostavniji-ispunjeniji-zivot

Vratila sam se jučer iz Bosne. Baš je bilo lijepo. Sve je već okićeno za nastupajuće praznike, kao i ovdje u Holandiji. Decembar je mjesec u kojem ćemo slaviti svjetlost i produženje dana, kraj i novi početak i novo rođenje. Za mene je, decembar je mjesec kada neke stvari zaokružim, kada vrijeme svjesno posvetim sebi i mojim bližnjima.

Moja cijela protekla godina je bila u znaku lekcija koje su me učile koliko je jednostavan život bogat. Koliko nam malo treba da budemo sretni. Pitate se možda kako u današnjim vremenima imati jednostavan život, između naših unutarnjih previranja i potrebe za uspjehom i dokazivanjima u životu. Niko neće reći da je to lako, ali je ipak možda lakše nego što se misli.

Slijedi pet savjeta za jednostavniji i ispunjeniji život

1. Uzmite si vremena

Za sve što stvarno želite da radite, vrijedi da se za to uzme vremena. Vrijeme ne možete kupiti i ne možete ga šparati. Uzmite si uvijek malo više vremena nego što mislite da vam treba, jer misli idu brže nego što nam tijelo reaguje, a naše tijelo je uvijek u pravu.

2. Radite i stvari koje su vam dosadne

Uzmite vremena da uradite nešto što vam je dosadno. Na primjer peglanje veša, ili čišćenje kuhinjskih elemenata (ovo je meni jako dosadno). Ako radimo samo stvari koje nam se dopadaju, a izbjegavamo ono što nam se ne dopada nemamo više kontrasta. Bez kontrasta nam poslije izvjesnog vremena može i naš najomiljeniji posao dosaditi.

3. Idite ponekad na info-dijetu

Je li vam se telefon skoro zalijepio za prst od pregledanja poruka? Jeste li neko ko svaki dan kontroliše da li su vaše slike i ono što ste stavili na Facebook lajkalo? Mi žene smo posebno sklone ovoj skoro ovisnosti od info- medija. Socijalni mediji nas zbližavaju, a mi žene to volimo. Povezanost s drugima je za nas žene emocionalna hrana. Jedan intiman razgovor je zdrav obrok. Ali, ako previše koristimo moderan medij koji ima kvalitet kao brza hrana (snack) ukusno je ali nije baš zdravo može nam se desiti da nam je duša prepuna. Da imamo osjećaj da nam sve ide na živce i da osjetimo čak, šta više, i ljubomoru. Da biste se oslobodili nezdrave info-hrane ne radite ništa rigorozno. Pomozite si sa samo malo discipline. Dozirajte si vrijeme koje ćete provesti na info-medijima.

Pročitajte i...  Kako ustrajati u našim ciljevima kada razmišljamo da odustanemo

4. Naučite ispoljavati svoje emocije

Često hodamo sa teretom na glavi, a to ne želimo da vidimo, jer mislimo da je bolno i nemoguće da ga se riješimo. I tako odlučimo da moramo učiti kako da se s tim nosimo i kako s tim da živimo. Možemo sebe ubjeđivati kako smo spiritualni ako se tjeramo da akceptiramo stvari koje se ne mogu akceptirati. To nam samo pravi veću zbrku u životu. Postajemo još više razdražljivi, ne želimo da se ponašamo nezrelo, pa još sve to gutamo itd. Bolje je da svoje emocije i osjećanja ispoljimo. Smijete nekada da se durite i da budete razočarani i ljuti. Ne glumite da možete sve i da sve možete podnijeti. Pokažite svoju slabost, jer ona je naša najveća snaga.

5. Osluškujte svoje tijelo

Ovo bi mogao biti i korak broj jedan, jer je ovo jedan od najvažnijih koraka. Hranite svoje tijelo s onim što mu je potrebno. Ako ste umorni – odmorite se. Ako ste napeti – otkrijte šta je uzrok tome i budite svjesni sebe, jer samo si vi možete pomoći. Sjednite na stolicu, osjetite svoja stopala, svoja koljena. Osjetite kako vam srce kuca u grudnom košu, u usnama, u prstima i cijelom tijelu.

Brzina života i svo trčanje na koje smo se navikli, samo nas odvajaju od nas samih. Imati jednostavan život znači imati kontakt sa svojim tijelom. Ako nas zaboli stomak, stomak nas upozorava : ”Hej, nešto nije u redu!”. Ako smo umorni, poruka je: moramo malo stati i odmoriti se. Osluškujte tiho šaputanje vašega dragog tijela. Tada ste jedno sa samim sobom – i to je ta jednostavnost življenja. 

Pročitajte i...  Kako se dublje povezati sa sobom boravkom u prirodi

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X