Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Vi birate način na koji ćete živjeti svoj život

vi-birate-kako-cete-zivjeti-svoj-zivot

Najvažnija poruka koju vam poručujem kao Life Coach kroz moje tekstove i u mojoj knjizi “Život su: “Volite i akceptirajte sebe i svoj život takvim kakav je, pa tako možete postići sve što želite”. Ne čitate to samo kod mene, sve više se o tome govori i piše. Možda vam se nekada čini da već i sve ptice na granama pjevaju istu pjesmu. Možda ste se neko vrijeme i bavili sobom i radili na sebi, no onda su prevagnuli izgovori “nema se vremena, obaveze, normalan život vuče dalje…

Ako ovako razmišljate, niste u pravu. Odustajete, a da niste ni počeli. Ja lično, kao i drugi Life Coach-evi (životni treneri) koje pratite smo tu da vas podržimo. Da vam kao učitelj plesa tačno na pravo mjesto stavimo ruku na leđa, kako biste što lakše plesali, svoj i samo svoj život. Da vas svaki puta pomalo vraćamo na početak, na prve korake, da biste opet napravili jedan pravi korak u naprijed.

Stvari su u vašem životu takve kakve su. Vi ste takvi kakvi ste. Možda možemo nešto uraditi da neke stvari promijenimo u svome životu, ali ništa ne možemo mijenjati prije nego što smo sebe i sve svoje okolnosti u životu akceptirali. Ponekad je bolno i jako teško akceptirati stvari i situacije takve kakve su i imenovati ih. Možda želite prebrzo neke stvari da promijenite u sebi i oko sebe, pa je to uzaludno propušteno vrijeme. Zašto?

  • Niste sebe dovoljno upoznali.
  • Niste bili dovoljno iskreni prema sebi.
  • Niste akceptirali sebe i svoj život koji već imate.
  • Bavite se radom na sebi površno.

Ako svoju realnost akceptirate, tek onda se možete opustiti. Kako se sve više opuštate i akceptirate sebe i svoj život, otvaraju vam se putevi gdje vidite da ste vi centar svog Univerzuma. Nemojte sebe nikada sa drugima upoređivati. Znam, reći ćete: “To nije lako.” To nije lako, ali zašto mora biti lako? Ko je rekao da život mora biti lak? Zašto mislimo da je nešto što je teško istovremeno i loše?

Pročitajte i...  Šta je za vas život i kako ga živite

Znam, iz svoga iskustva, a da su prvi koraci kada sebe upoznajemo uvijek jako teški. Ako počnete sebe da upoznajete, počinjete sve manje da se slažete sa drugima. Okolini postajete čudni. No, to je prvi korak ka svojoj autentičnoj ličnosti. Morate dobro uočiti i otkriti razliku između sebe i drugih. To otkriće je bolno, jer bivate svjesni koliko ste sami. Ta misao vam daje strah od usamljenosti. Ali, svi to moramo proći.

Sjećate li se svog prvoga dana u školi kada vas je majka odvela? Nikakva šteta od tog prvog dana škole. Moja unučica Dunya je bila krenula prije nekoliko godina u obdanište. Plakala je i plakala, a moje srce se cijepalo. Nedavno je u obdaništu dobila i neki drugi virus. Doktor je rekao:

”Nije joj ništa! Njeno tijelo sada gradi imuni sistem!”

O tome se radi. Moramo sami sebi dozvoliti da nam se ojača naš imuni sistem, na prirodan način, bez antibiotika. Ako nešto želimo, a ništa ne radimo na tome, nego samo mislimo kako nešto želimo, gubimo kontakt sa “sada” i sa“ovdje”. Ako nešto želite, uradite to i nađite načina kako to postići. Ako vam ipak ne ide, promijenite želju.

Nemojte brinuti što će vas nekada obuzimati tuga. Što ćete padati. Biti tužan za nešto je normalno, ali biti deprimiran od nečega to nije normalno. Pasti je sasvim normalno, ali ostati ležati nije normalno.

Ne mrzite sebe i druge. Držati se slijepo određenih ideja i ne pomicati se s mjesta, je jedna vrsta mržnje prema sebi. Sve što kod sebe i kod drugih ne možemo akceptirati je također jedna vrsta mržnje.

Učite se šta je ljubav prema sebi, drugima i svojoj djeci. Ako djeci obećavamo da ćemo sve učiniti za njih da bi njima bilo lakše, to nije ljubav nego je laž.  Ako želimo svoju djecu od svega da zaštitimo, to nije ljubav nego egoizam i posesivnost.

Pročitajte i...  Kako uvećati osjećaj lične slobode

Počinjite svaki dan ispočetka da živite iz dubine svoga srca. Usmjerite se na zadovoljstvo i inspiraciju. Tražite ljude i mjesta gdje je svjesnost koju tražite već dugo prisutna. Stvarno nije bitno gdje ste i šta se oko vas događa. Vi birate način na koji ćete živjeti svoj život. Vi birate svoju realnost.

Ne upirite prst da je nešto što tražite tamo daleko na horizontu. Okrenite svoju cijelu šaku prema sebi i stavite je na svoje srce. Tamo je to što tražite i sada u ovom momentu dok čitate. Što više sebi vjerujete i tako zračite, to ćete prije postići što želite.

O Autoru

«

»

Leave a Comment