Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako imati bolji balans između posla i privatnog života

kako-imati-bolji-balans-izmedu-posla-i-privatnog-zivota

U jednom testu, u kome je učestvovalo 500 žena i muškaraca, o tome koliko poznajemo sebe i koliko smo svjesni sebe i svog života, bilo je pitanje: “Šta misliš šta bi te najviše učinilo sretnim?” Jedno od najčešćih odgovora je bio: “Volio bih biti više u balansu.’ Većina je željela kreirati bolji balans između posla, porodice, prijatelja i vremena posjećenog samo sebi.

Kao Life Coach vam mogu reći da je balans prije svega imati kontrolu nad našim mislima. Ne obraćajte pažnju na to šta drugi misle o vama, to vas odmah izbacuje iz vašeg duševnog balansa. Najčešće se sve samo po sebi izbalansira, ako smo sebi dovoljno jasni šta tačno želimo i čime se konkretno bavimo. 

Vi možete jedino biti u balansu kada ste vi sami centralna ličnost svog života. Zamislite da je život jedan krug. U njemu vi morate biti tačno u sredini da biste se imali ravnotežu, da bi ste bili u balansu. Život se dešava oko vas, a vi ste u središtu. To nije ni malo egoistično. To je baš ta pozicija u kojoj možete da sagledate sve što se dešava oko vas. I na taj način vrijeme i energiju onda iz te pozicije dijeliti na posao, porodicu, prijatelje i sebe same.

Ako sebe sklanjate u stranu, onda automatski stojite van igre. Pa automatski se osjećate van balansa bez ravnoteže. Za puno ljudi je postao životni stil biti van balansa u svom životu. Nemaju jasnu predstavu čime se bave, nemaju kontrolu nad svojim vremenom i tako postaju sve više nesigurniji i nezadovoljniji u svom životu, a posljedica takvog života su problemi sa glavoboljama i migrenama, bolovima u leđima, debljina i kožne alergije.

Šta možete uraditi ako vam je život van balansa je – unijeti strukturu u svoj život. Ono što vam je potrebno je jasnoća i pregled sopstvenog života – kako se možete osloboditi problema koji prate život van balansa? Ako ste sebi dovoljno jasni šta želite, imat ćete više povjerenja u sebe kao i više mira, prije svega u svojoj glavi.

Najvažnije je da imate pregled onoga što morate da uradite. Napravite sebi svaki dan spisak prioriteta. Počnite od onoga što je najvažnije. Prekrižite na spisku kada ste šta uradili. Ako primijetite da ne možete sve postići sa spiska koji ste napisali, znači da ste si dali više obaveza nego što ste imali vremena. U tom slučaju morate napraviti selekciju i prioritet. U protivnom ste u konstantnom stresu.

Potrudite se jednu sedmicu ili dvije voditi evidenciju šta sve radite. Na kraju sedmice se osvrnite i pogledajte u šta ste proveli najviše vremena. Tada će vam biti jasnije u šta ste utrošili svoje dragocjeno vrijeme. Ne stidite se sebe, ako ste vrijeme i energiju trošili u nešto manje važno, nego jednostavno učite iz svojih grešaka.

Što budete više vremena koristili razmišljajući zašto vam nešto ne ide ili nešto nemate, to će vam manje vremena ostati da se bavite onim što vas ispunjava i što vam se sviđa. Zapitajte sami sebe šta bi trebalo da se desi da biste se osjećali u balansu? Gdje vam je tada fokus?

Na stvarima koje biste rado radili ili na stvarima koje vam ne uspijevaju?

Jesu li vam misli pozitivne ili negativne?

Prestanite raditi puno stvari u jednom momentu. Skoncetrišite se na ono što želite konkretno da uradite. Držite se “ovog momenta”. Ne dozvolite da odlutate u događaje koji su se desili u prošlosti i ne brinite bespotrebno o budućnosti. Svako veče, prije nego odete na spavanje, svjesno se prisjetite svih stvari za koje ste taj dan bili zahvalni. Ako ih niste imali, potrudite se da ih sljedeći dan imate. Ne pravite si život bespotrebno komplikovanim. Sreća se nalazi u jednostavnosti!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *