Search here...
TOP
Spiritualnost

Sakralna čakra – Centar naše ženske energije

sakralna-cakra-centar-nase-zenske-energije

Mnoge žene i muškarci trenutno doživljavaju i osjete simptome koji se odnose na prelazak sa muške u žensku energiju. Također i brojevi godina podudarni su sa energijom u svemiru. U godinama od 1000 do 1999, sve je bilo zasnovano na muškoj energiji – to je ono što znači početni broj 1. Zatim je došlo do promjene milenijuma – 2 i dvojka predstavlja žensku energiju. Već i nekoliko godina prije okreta milenijuma postajalo je sve više prostora za žensku energiju.


S obzirom na to da smo tek na početku 21. stoljeća, utjecaj muške energije je i dalje veoma moćan. Nije da se jedna energija zaustavlja na određeni dan, a druga počinje na određeni dan. One se pretapaju jedna u drugu. Miješanje energije daje zamagljenost i nedostatak jasnoće u osjećanjima.

I to vidimo u svim životnim segmentima svuda u svijetu. Ovo dešavanje možemo uporedite sa pubertetom! Mnoge promjene se dešavaju tokom adolescentnog perioda. I unutar tijela i spolja! Takav adolescentni period ne ide bez borbe – ponekad postoje neke nevolje, nesigurnost i glupost. Sve dok se ne naviknemo na sva nova osjećanja, novo tijelo i novi život. Mi sada prelazimo sa ‘naučno-akcionog-razmišljanja’ u energiju ‘osjećanja’.

Zato sada prvo moramo da stvorimo svijet van sebe, vizualizirajući ga, da bi stvorili svijet unutar sebe, kreiranjem i onda ga onda opet manifestujemo izvan sebe.

Ovo su prilično velike promjene. Zato nije iznenađujuće što nam se sad čini kao da je svijet “poludio, ili je zbunjen” i u haosu. To sigurno osjetite i vidite i u svom životu i svijetu. U velikoj mjeri se ove promjene dešavaju i u svjetskoj ekonomiji, kao i u međuljudskim odnosima. Sada je jako važna veza između muškaraca i žena i uzajamno razumijevanje, prijateljstva, porodica, društveni život.

Kod mnogih još uvijek postoji strah od trenutnih promjena i puno emocija koje se odvijaju. Postoji strah od poremećaja u komunikaciji i strah da se stara vjerovanja i životna ubjeđenja izgube. Na moju veliku radost, dobila sam mogućnost da ovdje u Rotterdamu imam svoj program u živo u vjetrenjači. Svaki puta imam jednog gosta koji je zanimljiv.

Posljednji puta sam imala gošću, jednu mladu poslovnu ženu, koja je ispričala svoju viziju života. Ona je sada na početku svoje karijere, kao advokat i trudi se svim silama da radi svoj posao na čisto ženski način, senzibilno i jako, a da pri tome bude i majka svom djetetu onako kako i treba. Ovo sve ne bi mogla da uspije da joj ne pomaže i njen muž. On joj je podrška u svemu, od posla, kuće do odgoja i čuvanja djeteta.

Moja najstarija kćerka je također mlada žena, koja sa velikim žarom gradi svoju karijeru i potpuno ispunjava ulogu majke. I njoj je njen muž, moj zet, velika podrška. On je također cijeli dan na poslu, ali je i potpuno u ulozi oca, ne libi se očistiti kuću, ili obaviti kupovinu i napraviti ručak, pa čak i kolače. Ovo nisu ‘papučari’ – ovo su muškarci novog vremena!

Današnji muškarci dobijaju više ženske energije, osjećajnosti i empatije, a žene više ne preuzimaju toliko muške energije, nego naprotiv, jačaju svoju žensku energiju. To podrazumijeva veliku promjenu. Iz šire perspektive smo upravo počeli sa ženskom energijom, tako da još ima mnogo posla, a to ide korak po korak, a sve promjene su teške.

Kako prepoznati energetsku promjenu u sebi?

Trenutno, mnoge žene i muškarci imaju problema vezanih za drugu čakru – sakralnu čakru, ili kako je još zovu žensku čakru. Svi organi koji okružuju ovu čakru su sada pogođeni. Dakle, ako osjećate poteškoće u ovoj oblasti, to može biti i problem transformacije. Velike promjene u energiji imaju direktan odraz na naše tijelo. Na primjer obilne ili produžene menstruacije, loš san i puno emocija, bol u donjem djelu leđa, ili kukova – kod muškaraca.

U posljednje vrijeme sve više ljudi ima “problema” na noć punog mjesecom. Mjesec ima kvalitet ženske energije, koja ima veliki utjecaj kada je u punoj snazi i na žene i na muškarce.

U posljednje vrijeme sam se sa svojim mužem nekoliko puta dobro posvađala, kad nisam bila baš u svom elementu i kad me odjednom obuzimao osjećaj da me sve nervira, ili da sam za sve nesigurna, pa kada sam od njega tražila podršku, a on bi mi svaki put odgovorio da se i on tako osjeća. Ova njegova reakcija bi me još više nanervirala. Ali, kako se sve više udubljujem u žensku energiju postaje mi sve više jasno da on ne pretjeruje, nego da su to baš signali ovih promjena.

Ono što je danas uočljivo jeste svjesnost kolektivne ženske energije. I muškarci i žene doživljavaju iste nemire, sve što je stoljećima potiskivano dolazi na površinu. Ovo se može manifestovati u (seksualnim) preprekama, ili samo ekscesima., ili borbom za moć.

Na primjer, muškarci koji su “previše” odgojeni sa muškom energijom su sada van ravnoteže i sada su relativno više pogođeni. I, naravno, žene sa previše muške energije u njihovom vaspitanju. Kao, na primjer, kako su nas roditelji prije vaspitavali da moramo da biramo kuću ili karijeru, ili biti poslušna i pokorena žena, ili samostalna oštra žena… Sada se mora napraviti skok da dođe do ravnoteže!.

Motivi koji pripadaju drugoj čakri su: zadovoljstvo, blagostanje i dubok osjećaj povezanosti jedni sa drugima. Ako aktiviramo našu drugu čakru, ona može da uguši arogantan stav moći.

Ako naša 2. čakra radi “premalo”, možda ćemo postati frustrirani, ili imati jaku želju za nečim što nam nedostaje, npr. emocionalna ili finansijska zavisnosti, uloga žrtve ili usamljenost. Ovo važi i za muškarce i za žene.

Rješenje leži ponovo u nama samima! Radi se o balansu. Preuzimanju odgovornost za svoj život. Gledajte prije svega šta možete učiniti još ljepšim u svom životu i ne očekujte ništa od drugih. Očekivanja često dovode do razočaranja ili osude. Dajte sebi i svojoj okolini ono što zapravo očekujete od druge osobe. Time postajete primjer i stvarate bezuslovnu energiju. To je zaista liječenje! Pošto prostor i situacija koju stvarate daje prostor drugoj osobi da prati vaš primjer. To je ta ženska energija! Energija stvaranja!

Razlog zašto želim pišem o ovome je da privučem više pažnje na razumijevanje ženske energije. Tamo gdje druga čakra najviše djeluje, jeste naša materica. Novi život! Ovo mjesto je mjesto za stvaranje čuda.

Čak i ako još uvijek nemate djecu, ili ako niste u mogućnosti da imate djecu, ovo je mjesto stvaranja energije. Ne morate da brinete, ako ne želite ili ne možete da imate djecu, ovo mjesto je i dalje “sveto”. Čak i za žene koje su imale puno djece, ili za žene koje zbog starosne dobi više ne mogu da budu plodne, ovo mjesto uvijek ima protok energije stvaranja.

U narednih 1000 godina, kažu spiritualna učenja, možemo razviti i kreirati energiju stvaranja, iz nježne ženske energije. Ovo važi i za sve muškarce, ali posebno za žene. Zato meditirajte tako da ćete se koncentrisati na ovo mjesto. Masirajte to područje, budite ljubazni kada razmišljate i pričate o sebi i ljubavi i šaljite ljubav i svom stomaku, tamo gdje se vari hrana. Vodite računa šta jedete.

Koristite probiotike kako biste se zdravije očistili (pitajte u prodavnicama zdrave hrane nešto za detoksiciranje). Neka energija teče. Posebno pustite da izlazi stara energija kroz drugu čakru! Ovim putem ponovo dobijate moć kreiranja.

Svijet se polako mijenja i pomjera. A, ono što se i dalje ima odraz muške energije, polako se odvaja. Ovo je posljednja milja izljeva muške energije fizički, mentalno, na našem ličnom nivou i na svjetskom nivou. Mi smo usred toga!

Nemojte me pogrešno shvatiti! Ja, naravno, neću da naglašavam da je muška energija loša! Naprotiv! Donijela nam je dosta ljepote i dosta napredovanja tokom proteklih 1000 godina. Ali, sada je vrijeme za nove događaje!

Šta se sada događa? Ova mekana, kreativna, povezana, energetski orijentisana energija postaje svakim danom sve jača, a na nama je samo da stvaramo zajedno!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *