Search here...
TOP
SVJESNO ŽIVLJENJE Zero Waste

Šta je menstrualna čašica i zašto biste je trebali koristiti

sta-je-menstrualna-casica-i-zasto-bi-je-zene-trebale-koristiti

Ženski higijenski proizvodi nerijetko su ili napravljeni od plastike, ili upakovani u plastičnu ambalažu, koja je teško razgradiva i zagađuje okoliš. Menstrualna čašica je trajan higijenski proizvod za žene, te korištenjem iste pomažete u reduciranju plastičnog otpada (prema statistikama, jedna menstrualna čašica može spriječiti bacanje 2880 uložaka ili tampona u otpad), no također i možete da uštedite novac jer ne morate svakoga mjeseca kupovati uloške ili tampone. 

Uz pravilno održavanje i ako je izrađena od kvalitetnog silikona za medicinsku upotrebu, menstrualna čašica može da traje nekoliko godina, a prema nekim navodima čak i 10 do 15 godina. Menstrualna čašica je udobna za upotrebu, pogodna za sport, plivanje i aktivnosti svih vrsta. Menstrualna čašica se ne bi trebala pomjerati (ako ste je pravilno ubacili), jer je na mjestu drže vaginalni mišići, kao i blagi vakuum koji se formira unutar čašice.

Kako se koristi menstrualna čašica?

Menstrualnu čašicu na početku menstruacije stavljate u rodnicu poput tampona. U redovitim razmacima ispraznite menstrualnu čašicu, temeljito je isperite i vratite u rodnicu.

Između dvije menstruacije, prokuhajte menstrualnu čašicu u vodi nekoliko minuta, kako biste je sterilisali (izbjegavajte upotrebu dezinficijensa koji mogu oštetiti osjetljivi silikon). Na Amazonu se mogu kupiti i sterilizatori za menstrualnu čašicu.

Pročitajte i Šta je to joni (yoni) jaje, kako ga koristiti i koje odabrati

Kako odabrati pravu veličinu menstrualne čašice?

  • Manja veličina (S – za početnike) više odgovara mladim ženama, koje nisu rodile, jer su im vaginalni mišići čvršći. Djevicama je mala čašica ugodnija.
  • Za žene u srednjim godinama, seksualno aktivne, koje nisu rodile, preporučuje se M (medium) veličina. 
  • Za žene koje su rodile, preporučuje se velika. menstrualna čašica (L)
mentrualna casica 2

Kako koristiti menstrualnu čašicu?

1. Očistite menstrualnu čašicu

Za potpunu dezinfekciju menstrualne čašice preporučuje se vruća voda. Da biste to učinili, stavite puno vode u posudu, tako da čašica ne dodiruje vruće dno posude i prokuhajte je. Prije umetanja menstrualne čašice, operite ruke. 

2. Preklapite menstrualne čašice

Prije nego što umetnete menstrualnu čašicu, preklopite je po dužini dva puta ili  je sastavljenu preklopite u obliku slova C. Dodatne savjete i informacije, kao i Ilustrovani vodič za umetanje čašice, trebali biste pronaći u uputama za upotrebu iste.

Pročitajte i...  Najbolji dokumentarci o zaštiti okoliša na Netflixu i YouTube
3. Navlažite menstrualnu čašicu s vodom

Umetanje preklopljene menstrualne čašice u rodnicu lakše je ako je navlažite lubrikantom ili vodom. Ako koristite lubrikant, nanesite ga samo na ulaz vagine, kako čašica ne bi skliznula.

4. Umetnite čašicu u rodnicu

Držite čašu između kažiprsta i palca i umetnite je preklopljenu u obliku slova C. Menstrualne čašice ne postavljaju se duboko poput tampona, već se mogu osjetiti u ispravnom položaju na vaginalnom ulazu. Menstrualna čašica se širi u rodnici i zahvaljujući svom obliku idealno se prilagođava zidu rodnice, tako da menstrualna krv potpuno uđe u šalicu. Otvor menstrualne čašice, kada je umetnete, bi trebao biti okrugao – ne ovalan. Ako menstrualna čašica stvara osjećaj pritiska ili neugodnosti, ona ili nije optimalne veličine, ili nije dobro umetnuta. Menstrualna čašica se obično uopće ne može ni osjetiti jer se raširi nakon umetanja, sto stvara se vakuum koji je ‘drži’ na mjestu. 

5. Pražnjenje menstrualne čašice

Mnoge menstrualne čašice mogu ostati u rodnici i do osam sati, no ovisno o obilnosti krvarenja, možete je isprazniti i ranije. Menstrualne čašice imaju mali produžetak, koji trebate povuci da biste je uklonili, kao sto biste to ucinili sa tamponom. 

Kao i sa korištenjem tampona, možda će vam trebati malo vježbe i vremena da se naviknete na korištenje menstrualne čašice, no zbog brojnih dobrobiti koje ima na okoliš, novaca koje ćete dugoročno uštedjeti, kao i osjećaja udobnosti tokom menstrualnog krvarenja, svakako je toga vrijedna. Menstrualnu čašicu možete kupiti na Amazonu, ili u bolje opremljenim DM trgovinama.

O Autoru

«

»

Leave a Comment