Search here...
TOP
Life Coach Savjeti Life Coacha

10 pokazatelja da trebate unajmiti life coach-a (životnog trenera)

da li trebate unajmiti life coach-a (životnog trenera)

Life coaching je prvobitno započeo u Americi, osamdesetih godina. U to vrijeme su psihijatri, psiholozi i psiho terapeuti došli do zaključka da kod ponekih njegovih klijenata nije bilo govora o psihičkim ili fizičkim poremećajima, te u tim slučajevima psiholozi i terapeuti nisu mogli primjenjivati medicinske ili terapeutske programe.

Kod ove grupe se govorilo o zdravim osobama koje su samo imale potrebu za podrškom u njihovom životu i potrebu da izaberu  jedan pravac. Ti klijenti su tražili nekoga ko će im pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva, ili su završili s tretmanima kod psihologa ili psihijatara, ali još uvijek nisu u mogućnosti samostalno funkcionisati i uklopiti se ponovo u svakodnevicu i u život koji ih okružuje.

Jako je bitno naglasiti razliku između psihijatara, psihologa, psihoterapeuta i life coach-a. Posao psihijatara, psihologa i psihoterapeuta, uopšte rečeno, je da pomaže klijentima koji imaju psihičkih problema. Psihijatri i psiholozi konstatuju dijagnozu i odrede terapiju da se kod klijenta popravi  što je u psihi oštećeno.

Life coach-evi  rade sa psihički zdravim ljudima kojima treba podrška u samopouzdanju, podrška u ostvarivanju novih ciljeva. Po teoriji, svako bi mogao da ima koristi od rada life coach-em. Life coach pomaže ljudima da iz svog života nešto više izvuku. Life coach je neko ko te podržava i daje  pozitivan pogled na život i da postigneš ono što ti istinski želiš, a ne ono što misliš da drugi od tebe očekuju.

Pročitajte i Kako radom sa Life Coachem možete promijeniti svoj život

Life coach te inspiriše da sam u sebi otkriješ nove mogućnosti i pomaže ti da kreiraš način kako da to postigneš. Ukoliko se prepoznate u nekom od dolje navedenih scenarija, to je znak da je vam je potreban life coach (životni trener).

Pročitajte i...  Kako otkriti svoju životnu svrhu pomoću Zakona Privlačenja

Deset pokazatelja da trebate unajmiti životnog trenera (life coacha)

1. Ne znate što želite u svom životu – šta biste voljeli ostvariti, promijeniti, koje ciljeve želite postići, a pritom osjećate da vam nešto u životu nedostaje i da želite biti sretniji i ispunjeniji

2. Znate što želite, ali ne znate kako postići svoje ciljeve.

3. Znate kako svoje ciljeve možete ostvariti, ali nemate dovoljno jaku motivaciju i borite se sa prokrastinacijom

4. Imate poteškoću u donošenju nekih važnih životnih odluka, pout upisa studija

odabira karijere, sklapanja braka, preseljenja u drugi grad ili zemlju…

5. Život vam je previše stresan i treba vam pomoć u organizovanju vremena i balansu između posla i privatnog života.

6. Želite da uvećate svoje samopouzdanje, samopoštovanje i ljubav prema sebi.

7. Želite da napravite tranziciju u karijeri ili neku drugu veliku životnu promjenu.

8. Muči vas perfekcionizam, imposter sindrom, ili osjećaj nedovoljne soptvene vrijednosti. 

9. Želite da postavite zdravije granice u vezama i uspostavite bolje odnose sa djecom, partnerom i drugim bliskim ljudima. 

10. Prolazite kroz razvod, ili želite da započnete novo poglavlje života nakon razvoda ili gubitka partnera. 

Ako ste se prepoznali u jednoj od ovih tački, kliknite ovdje da pročitate kako vam ja  kao life coach mogu pomoći (sesije možete zakazati online, putem Skype-a, What’s-Up-a, Facebook Messenger-a, ili Zoom-a).

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X