Search here...
TOP
NLP

Kako nam NLP može pomoći u oslobađanju strahova i fobija

Kako nam NLP može pomoći u oslobađanju strahova i fobija

Fobije predstavljaju posebne oblike straha koji su vezani za određene predmete, mjesta situacije i aktivnosti. Razlikujemo fobiju od straha. Da bi se nešto ukazivalo na fobiju potrebno je da taj strah osobu ometa u dnevnom funkcioniranju i da osoba zbog toga pati. 

Naprimjer, ako  imamo strah od zmija i taj strah nas nije omeo tako da smo se zamrzli, da ne možemo raditi, funkcionirati –  to znači da nije fobija. Osoba koja ima fobiju od letenja ne bi ni došla do aerodroma, dok osoba koja ima strah od letenja naći će se u avionu.

Kako fobije nastaju i kako ih se možemo osloboditi?

Fobije najčešće nastaju iz dječjeg straha. Neke od njih nestaju u pubertetu, te se mogu prenijeti u odraslo doba. Često nije lako ni dokučiti kod odraslih da li je to neka nova pojava, ili ponovo aktiviran strah iz djetinjstva. Često se prvobitni objekta straha, zamjeni nekim drugim, novim, a pravi uzrok biva potisnut. To je mehanizam nastanka fobija.

NLP je razvio razne tehnike za coaching i terapije. Tehnike za rješavanje fobija ulaze u top tri tehnike. Sve tehnike coach ili terapeut u radu sa svojim klijentom koristi mudro i sa razumijevanjem, kako bi se stvorila unutarnja ravnoteža klijenta. Namjera NLP tehnika je uvijek stvoriti nove mogućnosti za osobu. 

Kao NLP savjetnik, pomažem osobama napraviti promjenu u životu. Ja sam im potpora na njegovom putu. Nevidljiva ruka koja im pruža oslonac u procesu. Osnova rada je međusobno povjerenje i usuglašenost ili raport. Cilj nam je različito stanje ili reakciju u odnosu na početnu situaciju. 

Pročitajte i Preuokviravanje – NLP metoda za mijenjanje obrazaca mišljenja i ponašanja

Došao mi je klijent klijenta koji je morao napraviti magnetnu rezonancu i jednostavno nije mogao. Tablete za umirenje nisu pomagale. Našao je aparat koji je najširi ni to nije pomoglo. U par navrata kretao je na pretragu i nije je mogao dovršiti. Došao bi na pretragu i sama pomisao da mora biti u uskom i skučenom prostoru neko vrijeme u njemu je izazivala kratak dah, znoj ga je oblijevao. Napad panike. 

S njim sam radila na njegovom problemu tehnikom iz NLP, koja služi za rješavanje problema uzrokovanih izrazitim strahom ili fobijom. nakon dva susreta klijent je uspješno napravio pregled koji mu je bio izuzetno značajan. 

Pročitajte i...  NLP i Mindfulness: Kako dvije najaktualnije tehnike današnjice funkcioniraju zajedno

NLP tehnika za prevladavanje fobija – vizualno kinestetsko disociranje

Vizualno kinestetsko disociranje – što to znači? Osjećati možemo samo u sadašnjem trenutku. Svi neugodni osjećaji vezani uz neko sjećanje potječu od načina na koji ga pamtimo. Traumatična iskustva iz prošlosti stvaraju fobije. Kako bi se riješili osjećaja koji osjećamo u sadašnjosti, prizivamo situaciju tako što ćemo se disocirati iz situacije koja u nama budi negativne osjećaje. 

Naprimjer: gledat ćemo film  u kojem smo mi glavni junak. Što smo više udaljeni od plata na kojem se nalazimo mi sa svojom fobijom to se sigurnije osjećamo i polako ćemo se približavati s novim osjećajem sigurnosti u sebi dok ne zasjamo u glavnoj ulozi okruženi predmetima sad već nestalog straha. Premjestit ćemo osjećaje iz sjećanja i gledati sebe u toj situaciji recimo na platnu iz oblaka iz drugog reda kina, trećeg. Što je veća fobija ili strah to se radi veća disocijacija.

Na pojednostavljen način pojasnila sam vam tehniku koja djeluje. U nekim slučajevima klijent je već nakon prvog rada na temi osjetio značajnu promjenu ili rješenje svoga problema. NLP nudi nam izvrsne alate koji nam pomažu u podizanju kvalitete života.

Ako se odlučite  upisati na NLP edukaciju ili raditi sa coach-em ili terapeutom koji svoj rad temelji na NLP, napravili ste odličan izbor po mome mišljenju. Istina, nisam subjektivna, jer jako volim NLP i izbore koje sam uz njega dobila u trenucima kada mi je bili izazovno i potrebno. Za upite za NLP konsultacije i online savjetovanje sa mnom obratite na www.dubravkafazlic.com ili putem jednog od linkova u mom biu.

Pročitajte i...  Uradite ovu NLP vježbu kada se osjećate zaglavljeno u životu

O Autoru

«

»

Leave a Comment