Search here...
TOP
Spiritualnost

Kako kao pojedinci možemo utjecati na svijet oko sebe

kako-kao-pojedinci-mozemo-utjecati-na-svijet-oko-sebe

Bila sam sa prijateljicama na večeri. Sve smo majke djece koja stoje na početku svojih života. Poslije ugodnog razgovora i kikotanja, odjednom se razgovor okrenuo u pravcu kako je svijet postao loš. Mladi su bez posla, droga i alkohol su velike opasnosti. Mi smo postali mali i bespomoćni i ne možemo učiniti nista pozitivno u svijetu da šta promijenimo. Vjerujem da smo to konkludirale iz čistog straha i brige za djecu koja ima skoro svaka majka. 

Nastavile smo primjerima kako država i školstvo ne valjaju, kako ništa ne možemo da uradimo da se nešto poboljša. Kako to sve mora dalje u budućnosti? Kako ne znamo ni jednu državu gdje bi to bilo bolje. Poslije večere ostala sam još dugo sama da razmišljam. Prebirala po svojim kult knjigama koje su mi uvijek pri ruci na mom radnom stolu i tražila pozitivnije poglede na svijet u knjigama i na internetu.

“Svi smo mi duše sa jednom misijom”, pročitah.

Možda ovakva izjava budi u nekima i skepticizam, ili budi osjećaj nemoći. Možda se neki pitaju kako mi kao individue možemo da imamo misiju? Kako ja kao pojedinac, a jedna od sedam milijardi stanovnika na zemlji mogu nešto da uradim. Ja nemam novac i moć. Ja nemam blog koji prate milioni. Ja ne mogu da organizujem i pozovem sve moćne ljude da poboljšaju svijet. Jedino sto ja mogu je da budem ja, da živim svoj običan život , da se bavim običnim poslom .

Šta je onda uloga jednog “običnog” smrtnika u cijelom svijetu?

Iz spiritualnog aspekta imamo jako puno odgovora na ovo pitanje . U mnogim spiritualnim zabilješkama kažu sve što mislimo, osjetimo i radimo utiče na svijet u kome živimo. Bitan je život koji živimo sada i ovdje. Bitni smo mi! Jesmo li sada sa takvim razmišljanjima spremni da poboljšamo svijet i na koji način imamo utjecaja na svijet oko nas?

Za sve spiritualne vođe u svjetskoj historiji, pa i danas cilj nije bio mijenjati svijet. Buda je bio bogati princ i njega su učili da je vanjski svijet iluzija sa kojom ne treba imati kontakt. Kada je pobjegao iz svog zaštićenog doma suočio se sa stvarnim svijetom, pa je koristio svoju ulogu kao princ za socijalne promjene. Nikada mu nije bila ambicija da mijenja društvo, ali nas danas budizam uči da kroz naše individualno učenje i prosvjetljenje možemo uticati na svijet i društvo u kome živimo.

Isus, koliko je meni poznato, također nije imao ambicije da poboljšava svijet. On se bavio svojim duhovnim usavršavanjem i učenjem, kao i korištenjem svojih sposobnosti iscjeljivanja. “Budite svjesni sebe i svog života!”, Isus je poručivalo svojim sljedbenicima.

Poznati guru iz Indije, Osho Rajneesh je bio protiv ideala. On kaže da se zbog ideala svijet pretvorio u haos. Imati ideal znači da još nismo ono što bismo htjeli biti i to u nama razvija napetost i nezadovoljstvo i time gubimo sebe.

Islam nas također uči da postoje dvije borbe u našim životima. I on nam naglašava veliku razliku između duhovne borbe i borbe za materijalno. Islam nas uči da je duhovna borba, borba sa našim ličnim egom i da je najvažnija zadaća sviju nas. Ako se oslobodimo velikog ega, bit ćemo bolji za sebe i druge. A materijalna borba je pripadnost nekoj grupi ali to je manje važno.

I tako još mnogobrojna religiozna i spiritualna literatura ukazuje da svijet zavisi od toga kakvi smo mi sami. Cilj da sebe duhovno nadgradimo i usavršavamo djeluje jako romantično. Rotterdamski filozof Hans Kennepohl kaže da je Romantika nova religija ovoga vremena. Svaki dan tražimo novi način da damo životu smisao. A to postižemo ako sebe usavršavamo. Ako smo autentični, svoji.

Zapadna spiritualnost je jako romantična, a to je vjera da svako u sebi nosi Božiju snagu. Najljepše u ovoj Romantici je da svaka individua ima dovoljno prostora da se nađe i razvije na svoj način. Kada se priča o kompjuterima i digitalnoj tehnici često čujemo “ to nije pravo” (virtualni svijet). Romantičari naprotiv žele najradije prave, stvarno postojeće stvari. Traži balans između duše, tijela. Vraćaju se prirodi.

Možda smo moje prijateljice i ja uz večeru bile negativne i pomalo cinične. Drago mi je da smo pričale o toj temi. Nas razgovor me naveo na novo učenje i produhovljavanje. Sada sam opet sa pozitivnijim mislima i osjećam se bogatije. Učim da kao individue utičemo na svijet mijenjajući sebe. Učim da sebe trebamo akceptirati onakvima kakvi smo. Takvi smo najpozitivniji primjeri svojoj djeci. Učim da nam prioritet treba biti zdrava neizmanipulisana hrana. Na taj način poštujemo svoje tijelo i dajemo mu dovoljno zdrave energije.

Učim da ako kao žene volimo sebe onakve kakve smo i volimo svoje obline da smo onda stabilne i sigurne osobe, rado prihvaćene u društvu. Učim da ako biramo posao u kome ćemo uživati da pružamo kvalitet urađenog posla. Vjerujem da svaki dan iznova učimo nešto novo. Ja vjerujem da je tako. Vjerujem da svako ima svoju ličnu misiju. A vjera je najvažnija snaga.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *