Search here...
TOP
Mindset Savjeti Life Coacha

Kako osjećaj sopstvene vrijednosti utječe na iznos novaca koji zarađujemo

osjecaj sopstvene vrijednosti novac mindset

Novac je sredstvo za razmjenu vrijednosti. Stoga je iznos novca kojeg zarađujemo u direktnoj korelaciji sa našim osjećajem sopstvene vrijednosti. Kako ćemo zarađivati nešto što je simbol razmjene vrijednosti, ako svjesno ili podsvjesno vjerujemo da ne vrijedimo (dovoljno)? Evo kako se, ukoliko vjerujemo da ne vrijedimo dovoljno, to može negativno odraziti na iznos novca koji zarađujemo:

  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nećemo naplaćivati dovoljno za svoje usluge, jer nećemo smatrati da su naše usluge vrijedne više novaca.
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nećemo se usuditi da pokažemo bilo kakvu inicijativu za promaknuće, ili za povišenje plate.
    Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, bez obzira koliko certifikacija i diploma steknemo i koliko uspjeha da postignemo, osjećaćemo se kao impostor.
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nedostajaće nam samopouzdanja i vjere u sebe. To može imati negativne posljedice tokom intervjua za posao, razgovora s potencijalnim klijentom ili kupcem, te prihvatanja novih (izazovnijih) projekata na poslu, koji bi nam mogli pomoći da brže napredujemo na korporativnoj ljestvici.
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nesvjesno si možemo kreirati situaciju da radimo previše posla za premalo novaca, ili sabotiramo sebe u prilikama koje bi nam mogle pomoći da zarađujemo više.
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nećemo privući dovoljno klijenata za naše usluge. Kada ne vjerujemo da vrijedimo dovoljno kao coach, umjetnik, savjetnik, stručnjak, može nam biti jako teško privući klijente koji će u nas vjerovati dovoljno da nam plate za naše usluge, knjige, umjetnine, proizvode…
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, čak i ako uspijemo da (teško) zaradimo veću sumu novaca, trošićemo previše istoga na davanje pozajmica i kupovanje (pre)skupih poklona drugim ljudima, toliko da na kraju nemamo dovoljno za sebe i svoje potrebe.
  • Ako smatramo da ne vrijedimo dovoljno, nećemo investirati dovoljno novaca u sebe (ovdje ne govorim u zaduživanju na kreditnu karticu za torbe, ili cipele “A-marke”, ako ih si ne možemo priuštiti, već o tome da za sebe kupujemo najjeftinije, a drugima skuplje stvari.)

Kao što osobe s nedovoljnim osjećajem sopstvene vrijednosti mogu “previše davati” (sebe i od sebe) u vezama, kako bi osobu “zadržale”, iz straha da je nisu dovoljno vrijedni ljubavi i da će druga osoba ih napustiti i otići, ljudi mogu davati previše sebe (i od sebe) firmi za koju rade, u strahu da svoje funkcije i plate nisu vrijedni, te da će, prije ili kasnije, biti otpušteni, na sličan način, nedovoljan osjećaj sopstvene vrijednosti može dovesti do toga da osoba radi prekovremeno, duže i više nego što je za to plaćena, ili da daje previsoke popuste, snižava cijene, ili svoje usluge počne davati i besplatno (ljudima koji se javljaju s raznim “problemima”, bez namjere da osobi uopće i na bilo koji način plate i kompenziraju za njenu pomoć i usluge, već isključivo s jednim ciljem – da joj “kljucaju mozak za džabe”).

Prije nego podignemo svoje cijene, kako bismo naplaćivali iznos novaca koji zaslužujemo, moramo prvo “podići” svoj osjećaj sopstvene vrijednosti. Lako je dodati nulu (ili nekoliko nula) našoj cijeni, ali je mnogo teže eksponencijalno uvećati svoj osjećaj sopstvene vrijednosti, da smo naše usluge i mi vrijedni “toliko nula”, te reprogramirati svoja uvjerenja da je za nas uopće i moguće da će neko toliko cijeniti i vrjednovati nas, našu stručnost i ono što nudimo, da bi nam platio toliku sumu novaca. 

Mnoge moje klijentice su nakon sto smo radili na jačanju njihovog osjećaja sopstvene vrijednosti imali višestruke financijske dobrobiti: počele su naplaćivati veće cijene za svoje usluge, dobile su promaknuća u kompanijama, pokrenule sudske parnice za povrat novca koji im je dugovan ili za potražnju nasljedstva, uspjele da ispregovaraju dobre ugovore za svoje poslovne projekte, prekinule su parazitske odnose (u kojima su bile finansijski iskorištavane od drugih ljudi), te smogle hrabrosti da otpuste radnike koji su radili za njih, a nisu odrađivali svoj posao dovoljno dobro i zaposle nove, koji su doprinijeli rastu profita i napretku kompanije.

Budući da je novac sredstvo za razmjenu vrijednosti, to gdje i kako mi sami trošimo i investiramo novac može nam mnogo otkriti o nama samima, šta mi doista vrjednujemo, te koliko (ne) vrjednujemo sebe.  

Bez obzira koliko novaca zarađujemo, to je uvijek odraz našeg osjećaja sopstvene vrijednosti. Novac je simbol za razmjenu vrijednosti, te stoga, da bismo ga imali, moramo prvo vrjednovati sebe, kako bi nas i drugi vrjednovali i cijenili dovoljno, da nam plate (koliko smo zavrijedili i koliko zaslužujemo) za naše usluge.

Nakon više od pet godina rada kao life coach, uvidjevši da je jako malo knjiga za samopomoć na ovu temu, napisala sam knjigu “Ja Vrijedim – Vodič za žene za uvećanje osjećaja sopstvene vrijednosti, samopoštovanja i samopouzdanja”. Knjigu ‘Ja Vrijedim’ možete kupiti u elektronskom formatu na PayHip i Google Books, kao i na engleskom jeziku (‘Self Worth’) u printanom i Kindle formatu, na Amazonu.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *