Search here...
TOP
Business Coaching Uspjeh

Zašto je emocionalna inteligencija prednost ženskog lideršipa

emocionalna inteligencija

Pomislit će neko da sam neka ekstremna feministkinja, pa toliko hvalim ženski lideršip. U stvari, rezultati naučnih istraživanja su “krivi” za to.  Kada sam ja počinjala svoju karijeru o ženskom lideršipu, nije se govorilo o tome, niti su postojale studije na tu temu. Iskreno, kasnije nisam ni imala vremena da se posebno time bavim. Uvek je bilo hitnijih i važnijih poslova. Zato je za mene danas pravo zadovoljstvo ako mogu svojim člancima da vam pomognem i da vam dam argumente koji vam, nadam se, mogu pomoći u karijeri. Za početak, evo samo nekoliko podataka izvedenih is skorijih naučnih studija.

Novo istraživanje “Korn Ferry-a”, eminentne globalne savetodavne firme za ljude i organizaciju sa sedištem u Los Angeles-u, pokazuje da su žene bolje u korišćenju mekih veština (soft skills) koje su ključne za efikasan lideršip i bolji poslovni performans. Žene nadmašuju muškarce u 11 od 12 ključnih kompetencija emocionalne inteligencije. Pa, zar o tome ne treba pisati? 

Šta je emocionalna inteligencija?

Pojam emocionalne inteligencije pojavljuje se, početkom 90-ih godina prošlog veka. Po prvi put pojam emocionalne inteligencije uvode u psihologiju i u svoje radove, autori Peter Salovey sa Univerziteta Jejl i John D. Mayer sa Univerziteta Nju Hempšir. Oni daju sledeću definiciju:

“Emocionalna inteligencija je sposobnost identifikovanja i razlikovanja sopstvenih i tuđih osećanja i emocija, i korišćenja tih informacija kao vodič za shvatanje mišljenja i ponašanja drugih ljudi“.

Najznačajniji autor, po kome je pojam emocionalne inteligencije postao poznat u celom svetu, je Danijel Goleman. On je u svojim kasnijim radovima povezao pojam emocionalne inteligencije sa liderstvom. Došao je do zaključka da je proučavanje emocionalnog ponašanja, kao i emocionalnih i društvenih odnosa  ključno za svako liderstvo. 

Pročitajte i...  Šta je impostor sindrom i kako ga prevladati
Emocionalna inteligencija, prema Golemanu, ima pet glavnih komponenti:
 • Samosvest (sposobnost prepoznavanja sopstvenih emocija i shvatanje njihovog uticaja na okolinu),
 • Upravljanje našim emocijama,
 • Unutrašnja motivacija (ono što nas pokreće),
 • Empatija
 • Socijalne veštine (umeće održavanja odnosa sa drugima).

Zašto je emocionalna inteligencija važna za lidera?

Danas se emocionalna inteligencija smatra krucijalnom kompetencijom u korporativnom svetu. Prilikom regrutovanja, emocionalni faktor se veoma visoko ocenjuje što i nije iznenađujuće ako se uzme u obzir da je 90% našeg ponašanja reakcija na emocije. Bilo da su pozitivne ili negativne, niskog ili visokog intenziteta, emocije upravljaju svakim našim potezom.

Emocionalna inteligencija se u kompanijama postavlja kao suštinska veština za lidera jer doprinosi razvijanju učinka timova i kolektivnoj konvergenciji ka ciljevima kompanije. Jedan od najvažnijih kvaliteta za lidera danas, je sposobnost da razume šta njegovi saradnici osećaju i da odgovori na to bilo kroz komunikaciju ili kroz praktičnu akciju.

Uloga svakog menadžera nije samo da bude u stanju da probudi i neguje svoju emocionalnu svest, već i da identifikuje emocije drugih. To je suštinska veština za prenošenje ideja, prilagođavanje transformacijama, održavanje harmonije i postizanje saradnje sa drugima. 

Emocionalne veštine omogućavaju da se otkriju tačke blokiranja timova: malaksalost, poteškoće u integraciji ili razvijanju društvenih odnosa, usporavanje donošenja odluka, teškoće u svakodnevnom motivisanju za obavljanje posla. Razumevanje blokada svojih timova znači razumevanje emocija svojih saradnika. Kada znamo u čemu je problem možemo da  pristupimo njegovom rešavanju i preduzimanju konkretnih akcija u cilju poboljšanja situacije.

Emocionalna inteligencija je ta koja pomaže lideru da se prilagodi drugima i tako bude u boljoj poziciji da utiče, pregovara, stvara posvećenost, gradi lojalnost. Lider sa niskom emocionalnom inteligencijom neće uspeti da dobije podršku svojih zaposlenih i saradnika. Upravljajući sopstvenim emocijama, menadžer može mnogo bolje moze da predvidi emocionalne reakcije svojih saradnika. Visoka emocionalna inteligencija omogućava da budete uticajni lider.

Pročitajte i...  Kako osjećaj sopstvene vrijednosti utječe na iznos novaca koji zarađujemo

Nisu svi rođeni sa razvijenom emocionalnom inteligencijom, ali za razliku od koeficijenta inteligencije, emocionalna inteligencija se može steći, razviti i poboljšati.

Kako i zašto razvijati svoju emocionalnu inteligenciju?

Kao i sve meke veštine (soft skills), emocionalnu inteligenciju je moguće razviti ili ojačati i koristiti za upravljanje konfliktnim odnosima, za shvatanje drugih osoba, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Razvijanje vaše emocionalne inteligencije znači razvijanje sklonosti za društvenu inteligenciju, emocionalno učenje i svest o ponašanju koje treba primenjivati u međuljudskim odnosima. 

Coaching je efikasan metod podrške rešavanju pitanja upravljanja emocijama i razvijanju emocionalne inteligencije iz nekoliko razloga:
 • Emocije su u srcu procesa coaching-a, jer je ljudsko biće njegov centar.
 • Coaching vam nudi mogućnost da prilagodite svoje ponašanje i da preispitate svoja uverenja. Mogućnost da osetite i postanete svesni svojih emocija omogućava vam da se prilagodite, rastete i da se emocionalno razvijate.
 • Coaching je poluga za snažno emocionalno učenje i razvijanje samosvesti u odnosu na naše emocije i nalaženje načina koji je za nas najprikladniji da njima upravljamo.

Prvi korak u radu na razvijanju emocionlane inteligencije je identifikovanje i verbalizacija emocija (šta nas nervira, šta nas čini srećnim, šta nas motiviše). Kada se emocije verbalizuju i kontekst razjasni, coach će vas  usmeriti ka razumevanju misli i ponašanja povezanih sa tim emocijama.

Rad sa coach-em će vam doprineti u razjašnjenju:
 • Uzroka koji izazivaju te emocije, 
 • Vaših potreba (šta je/nije zadovoljeno), 
 • Vaših vrednosti (šta je za vas važno) i 
 • Vaše unutrašnje motivacije (šta vas pokreće).

“Danas, kada veštačka inteligencija osvaja svet, u liderstvu je potrebno sve više emocionalne inteligencije.” (Amit Rej )   

Imajući ovo na umu, rad na vašim emocijama može dovesti do preispitivanja nekih vaših uverenja, određenih vrednosti i povezanih potreba kao i postvaljanje novih limita. Zahvaljujući ovom radu, naučićete da reagujete u skladu sa svojim vrednostima i da jasnije izražavate svoje potrebe onima oko sebe ali i da tako postepeno menjate svoje emocionalno stanje. Razvijanje emocionalne inteligencije takođe doprinosi jačanju samopouzdanja koji u velikoj meri određuje šta ćete učiniti u životu.

Pročitajte i...  Kako privući idealne klijente, saradnike, investitore i/li poslodavce putem LinkedIn-a

“Emocionalna inteligencija može oblikovati naše živote i, vremenom, naše timove i organizacije, a na kraju i naše celokupno društvo. Promena sveta počinje promenom nas samih.” (Dr Rob Murrai)

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X