Search here...
TOP
Spiritualnost

Moć molitve – Spiritualni alat za unutarnji mir

Moć molitve

Svi osjećamo ubrzani tempo života. Moderno društvo “vozi 300 na sat” i zahtijeva da se taj tempo održi. Svakodnevna užurbanost, briga, te gubitak konekcije sa samim sobom lako rezultiraju s disbalansom na psihičkoj i fizičkoj razini. Poznato je da je stres nerjetko uzročnik oboljenja.

Kako bismo poboljšali zdravstveno stanje preporučuje se zdrava ishrana, puno odmora i sna, a nedovoljno se govori o unutrašnjoj intervenciji, molitvi i meditaciji. Molitva liječi na način na koji uopšte nismo svjesni. Stoljećima je molitva prisutna u ljudskom društvu. Ona je metod duhovne konekcije i komunikacije. Mnogi od drevnih naroda počev od Azteka i Maja te stare Grčke i Egipta shvaćali su povezanost psihe i tijela.

Tijelo je hram naše duše pa kako održati hram ako ne hranimo njegovu iznutricu. Tijelom se služimo u ovozemaljskom životu, ali neophodno je održati iskonsku energiju samog života-dušu. Duhovni element nije odvojen od fizičkog već upravo suprotno duhovno je nužni preduvjet za zdravo tijelo.

Putovanje u unutrašnjost duše stara je kao i sama civilizacija. Korištenje dubokih molitvi šamani su vraćali tijelo u ravnotežu, ili ukazivali na duševni problem. U savremenom društvu postoje savremene zdravstvene studije koje ukazuju da molitva snažno utiče na zdravlje, posebno treba naglasiti da molitva utiče na konkretna zdravstvena stanja: zdravlje srca i krvnih sudova, regulacija krvnog pritiska, zdravlje dišnog sistema, regulacija holesterola, smanjenje rizika od pojave hroničnih oboljenja, ublažavanje psihičkih problema i stresa.

Kada sam u 7. razredu imala tešku operaciju koja je sanirala komplikovani prijelom kosti, puno sam se molila te sam cijelo vrijeme uspjela očuvati mir, a samim tim ruka je puno brže i uspješnije zacjeljivala. Fizikalna terapija duga 2 mjeseca također je savršeno prošla, te bih rekla da upravom molitvom konstantno održavamo visoku vibraciju. Postigla sam unutrašnji mir koji je smanjio paniku i strah predoperativnog stanja te sam snizila na minimum utjecaj post-operativnog stresa. Stoga je mom tijelu bilo potrebno manje napora i energije da se regenerira nakon teških izazova.

Molitva jača i imunološkim sistem, ona pomaže neutralizirati djelovanje štetnih vanjskih agensa dolazi do ravnoteže umnog i fizičkog kao da se na neki tajnoviti magični način slažu sve kockice mozaika zvanog organizam. Dok se molimo moždana aktivnost se usporava te prevladavaju pozitivni osjećaji mira i unutrašnje povezanosti. Iz osobnog iskustva (pošto se molim od ranog djetinjstva). Rekla bih da nas upravo molitva vraća nama samima.

Pročitajte i...  Boravak u prirodi kao forma meditacije

Vrlo često nam se ispuni želja za koju smo molili. Mislim da je tajna upravo u miru i neopiranju željenom. Lično iskustvo mi govori da u molitvi doživljavamo posljednji korak zakona privlačnosti: DOPUŠTANJE.

Moć molitve se nalazi u svakome od nas. Molitva i meditacija se ne mogu izravno definirati upravo zbog suptilnih tananih učinaka koje imaju na našu dušu. Riječ je o nečemu intimnom i dubokom odnosno o nečemu što je teško riječima obuhvatiti. Molitva je dostupna svima besplatna je i za nju nije potrebno imati veliko predznanje. Za dobrobit nas samih neophodno je zastati i oslušnuti “ono ispod površine”. 

Neovisno da li ste vjernik ili ne želim vam da se pronađete u nekoj od duhovnih praksi bilo da izaberete meditaciju, afirmacije, vizualizaciju ili molitvu – želim vam da se uspješno rekonektujete sa samim sobom i uklonite sve otpore ka ostvarenju vaših najvećih težnji i aspiracija.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *