Search here...
TOP
Spiritualnost

Yin Yang: kako živjeti život ispunjen harmonijom

yin-yang-kako-zivjeti-zivot-ispunjen-harmonijom

Kada se počne buditi proljeće, već su za nama su duge zimske večeri, kada smo opušteno uz šoljicu kafe ili čaja i uz dobru knjigu, magazin, ili film mogli posvetiti vrijeme sebi. Koliko god nam to prijalo, već je počelo da nam prelazi u dosadu. Siti smo zidova koji nas okružuju. Željni smo lijepog vremena, te vitamina D od Sunca. Želimo na drugi način koristiti vrijeme za sebe.

Proljeće se uveliko pokazuje u svim svojim dražim kroz novo buđenje , i novi život. Žutilo jagorčevine skoro da nam zasljepljuje oči. Dobivamo energiju. Ptice uredno prave svoja nova gnijezda, pa smo i mi također osjećamo tu pokretačku i kreativnu energiju. Posprema nam se kuća, izlazi nam se u šetnju u prirodi i parkove. Oblači nam se lagana garderoba. 

Pa, onda, željno očekujemo ljeto. Radujemo se planiranju godišnjih odmora. Koliko god se radovali, prati nas uvijek i osjećaj da moramo nešto uraditi, ili negdje ići. Jednostavno biti u kući i čitati knjigu ne priliči ljetu. Ljeti po vrućini biti u kući, a pogotovo u kuhinji nije nikakva opcija. Moramo izaći vani, dok ne upeknu prave vrućine i onda nam ni vani nije više lijepo.

I tako željno očekujemo jesen koja nas na početku očarava raznolikošću boja i bogatstvom plodova. Jesen staloženo godišnje doba. Opet nas vraća negdje u sebe, dok ne počnu dosadne jesenje kiše i sumornost. Pa od sveg srca priželjkujemo zime kada mrzne i padne snijeg.

Šta je to sa nama? Kako da živimo život u harmoniji, kad nam brzo opet sve dosadi, nekako se zasitimo jednog, pa tražimo harmoniju u iščekivanju drugoga. Razumijem to jako dobro. Nije teško “ponekad “imati harmoniju. Uz promjenu godišnjih doba, ponekad je osjećamo. Teško je “uvijek” biti u harmoniji. U takvoj harmoniji da nije bitno kakve su okolnosti ili godišnje doba.

Pročitajte i...  Vjera je naš unutarnji poziv od Univerzuma

Ipak, za naš osjećaj uvijek je nešto što narušava tu nasu harmoniju: djeca, muž, posao, sistem u kome se živi, besparica… I dok razmišljam da prvo sebi razjasnim kada i kako smo u harmoniji, pogledom prelazim preko dvije figurice Buda, koje je moj muž dobio od poslovnih partnera kada je bio u Kini. Pored njih je dobio i poster sa jednom kineskom poslovicom i crtež Yin i Yang.

Da li smo bili u Kini ili ne, svi mi uglavnom prepoznajemo taj simbol. Yin i Yang su stari kineski simboli koji označavaju kozmičku dvojnost. Yin simbolizuje : ženstvenost, sjever, sjenu, pasivnost, zemlju i vlagu. Yang simbolizuje: muškost, nebo, jug, sušu, i aktivnost. Ovo su kvaliteti koji se upotpunjuju. Oni označavaju dva suprotna aspekta i snage koje postoje u životu i u Univerzumu. I u svima nama. Yin i Yang su dva djela od jedne cjeline. To je jedan dinamičan proces, koji nikada ne prestaje. Sve što se u Univerzumu događa povezano je sa Ying I Yang.

Nešto uvijek ima stranu od Ying i stranu od Yang. Apsolutni Ying, ili apsolutni Yang ne postoje. Kao što ne postoji ni apsolutni mrak ili apsolutna svjetlost. Ili apsolutna radost i apsolutna tuga. Oni su uvijek skupa. Yin I Yang zavise jedan od drugoga. Yin uzrokuje Yang i obratno.

Sve u nama i oko nas ima uvijek jednu Yin i jednu Yang stranu. Njih možemo prepoznati samo ako nešto upoređujemo. Yin je povezan sa tamnim mjesecom i predstavlja žensku prirodu. Yang je povezan sa Suncem i predstavlja mušku prirodu. U osnovi, Yin i Yang predstavljaju bukvalno stvarnost koja se stalno mijenja. Oni funkcionišu kao suprotni polovi, ali i nadopunjavajuće snage. Kao što su dan i noć ili svjetlo i tama.

Sada razumijem. Postoje momenti, neovisni od godišnjeg doba, od muževa, ili poslovnih (ne)uspjeha i dogovora. Ali, postoje i momenti koji su od svega toga ovisni. Yin i Yang moraju uvijek biti u harmoniji u svakome od nas. Suprotne snage imaju svaka svoje mjesto i same nalaze ravnotežu. Onaj ko želi da nađe harmoniju i ravnotežu u snazi suprotnosti, taj sarađuje sam sa sobom i ima velike šanse da bude zdrav i uspješan.

Pročitajte i...  Kako kao pojedinci možemo utjecati na svijet oko sebe

Harmonija su momenti puni suprotnosti koji predstavljaju jednu cjelinu. Mi i naš život. Znači, ništa se čudno ne dešava sa nama. Mi smo jednostavno dio svega oko nas. I možemo slobodno u bilo kojoj situaciji sarađivati sa sobom i uživati u harmoniji suprotnosti u nama i oko nas.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X