Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako živjeti autentičan život i prevladati sumnju u sebe jačanjem samopouzdanja

Živite onako kako najviše želite – to je najjednostavnija i najmoćnija poruka koju želim da dijelim dalje i svaki puta iznova! Kada bi svako živio svoj najbolji život, svijet bi automatski postao mnogo ljepši. Ako naučite da ovladate svojim načinom razmišljanja, živite automatski svoj najbolji život i to automatski osigurava da postanemo ljubazniji jedni prema drugima i manje ljuti na život.

Do sada nas to nisu učili u školama, kao ni kako se moramo u životu nositi sa svojim neuspjesima, uzaludnim pokušajima, pa na kraju i sa uspjesima. Nisu nas učili kako da steknemo više samopouzdanja da bismo živjeti svoj najbolji život, kako da stvorimo više mira u svojoj glavi i kako da imamo bolji pregled kako bismo napravili prave izbore.

Sa sigurnošću mogu reći da je danas živjeti život po svojoj mjeri oličenje zdravlja i bogatstvo sadašnjice! Ali, da bismo mogli to bogatstvo da primimo i živimo potrebno je prije svega velika doza samopouzdanja.

Samopouzdanje je, kao što ta riječ kaže, povjerenje koje imate u sebe. To je realan pogled na vaše vlastite sposobnosti; samopouzdanje da se sami možete nositi sa zadacima i preprekama. Unutar psihologije postoji škola mišljenja koja kaže da je samopouzdanje ravnoteža između vještine i dostojanstva. Kada kroz praksu povećate određene vještine, to također povećava vaše samopouzdanje. Tada znate da možete učiniti nešto dobro i da ne sumnjate u sebe.

Pored toga, samopouzdanje je samo vrednovanje i poštovanje sebe, bez obzira da li ste u nečemu dobri. Ukratko, samopouzdanje ima veze sa prihvatanjem sebe onakvim kakvi jeste, sa svojim prednostima i manama!

Gledala sam prošlu sedmicu s unucima Pipi Dugu Čarapu. Oduševilo me kako oni gledaju na nju i kako prihvataju njenu stvarnost. Moja unuka je počela da ponavlja:

“Nikada to nisam radila, pa pretpostavljam da mogu!” (kako kaže Pipi Duga Čarapa).

Od srca sam se nasmijala i pitala unuku da li razumije šta Pipi govori, a ona mi je kao mali mudrac odgovorila:

“Pa, naravno da razumijem, trebaš probati, a znaš bako ako si svoj onda si perfektan i ne trebaš se bojati probati!”

Ostala sam bez teksta i naravno presretna da jedna osmogodišnja djevojčica ima slobodu ovakvog razmišljanja. Vjerujem da ima još puno djece koja imaju ovakvu slobodu. Mi odrasli ih ne trebamo sputavati u njihovoj životnoj kreativnosti i mi im samo trebamo praviti prostor da se razvijaju.

Pročitajte i...  Kako prihvatiti sebe i ojačati samopouzdanje

Samopouzdanje se razvija velikim dijelom u djetinjstvu. Neki ljudi su prirodno sigurniji u sebe od drugih. Osim temperamenta, važnu ulogu u razvijanju samopouzdanja igraju i roditelji i vršnjaci. Ako se djecu uči retroaktivna relacija, znači davati i uzimati pažnju i ljubav, onda dijete stvara pozitivnu sliku o sebi, ali istovremeno i odgovornost, empatiju i poštovanje za drugog.

Nažalost, neka djeca se odgajaju vrlo zaštitnički. Drugi se na žalost maltretiraju, a u današnje vrijeme više mentalno nego fizički, jer imaju veliki pritisak za prestiž u školi ili neki dobijaju mnogo kritika zbog svog ponašanja. Ovo sve može kasnije uticati na razvoj narcizma ili natjerati osobu da sumnja u sebe, pa da konstantno traži pažnju i potvrdu sebe od drugih ili osoba izbjegava da poduzima stvari, uzrokujući smanjenje ili nedovoljno razvijanje samopouzdanja.

Možda niste naučili da formirate svoje mišljenje i radite stvari za sebe, ili ste kasnije u životu odjednom doživjeli otkaz na poslu. To se može manifestovati dalje u životu u tome da se ne usuđujete da preuzmete novu inicijativu ili da ne kažete nešto jer se bojite reći nešto glupo. Kao rezultat toga, nećete postići uspješna iskustva i nećete dobiti potvrdu da zaista možete nešto učiniti. Tada vaše samopouzdanje još više opada, a to rezultira još manje pozitivnim iskustvima i najčešće završite u negativnoj spirali.

Da vas uvjerim: sasvim je normalno s vremena na vrijeme biti nesiguran! Ali, nedostatak samopoštovanja je faktor rizika za zdravstvene probleme kao što su depresija, anksioznost,u ekstremnim slučajevima pokušaji za samoubistvo , poremećaji u ishrani, maltretiranje i problemi na poslu.

Naravno, ako imate manjak samopouzdanja, ne možete ga tek tako promijeniti i ne možete da živite svoj život kako biste htjeli. Zato savjetujem da aktivno radite na sebi uz konkretne korake u svojoj bliskoj budućnosti i da naučite da postanete svjesni svojih misli i zabluda.

Ono što mislite o situaciji utiče na to kako se osjećate. To nas uči kognitivna terapija. Ono što sam ja iz svojih knjiga naučila je da je važno biti svjestan toga i naučiti prepoznati te misli kako biste ih mogli promijeniti. Zato vježbajte i svaki dan razmišljajte o situaciji u kojoj se osjećate nesigurno:

Pročitajte i...  Zašto je osjećaj sopstvene vrijednosti važan za izgradnju samopouzdanja
Ispod vam nudim pitanja iz stručne literature koja si možete postaviti:

1. Kakva je bila situacija, šta se desilo? (događaj)
2. Šta si uradio? (ponašanje)
3. Šta ste tada osjetili? (osjećaj)
4. Šta si mislio? (misao)

Kada vam nedostaje samopouzdanja, vjerovatno ćete redovno imati beskorisne misli, kao što su:

„Ne mogu to da uradim i sve što radim je promašaj“ , ili
„Totalno sam zeznuo ovu prezentaciju i izgledam kao budala“.

Upamtite – ova razmišljanja nisu realna. Važno je naučiti kako preusmjeriti ove vrste misli kako biste dobili realističniji pogled na stvarnost i razvili svoje samopouzdanje.

Primjer korisne misli je:

“Ja to mogu!
“Dobro, ta prezentacija ili posao nije prošlo sjajno, ali to nije katastrofa i vjerovatno će sljedeći put biti bolje i doći će nove šanse”.

Samokritičnost je jedan od glavnih uzroka depresije. Pokušajte da postanete svjesniji svog kritičnog glasa, češće se odmarajte i opuštajte i budite jednako razumni prema sebi kao i prema dobrom prijatelju.

Ako se nečega plašite, ili mislite da nešto ne možete učiniti, nemojte bježati od toga i ipak to učinite. Što više ovo praktikujete, biće vam lakše. Ne počinjite preteško i postavite si dostižne ciljeve kako biste ovo uspješno završili. Počnite od onoga što već imate. To vam daje odskočnu dasku i iskustvo da zaista možete nešto učiniti i da to možete ponoviti sljedeći put. Kada to budete doživljavali sve više i više, vaše samopouzdanje će rasti.

  • Postavite si realne, ali izazovne ciljeve

Ne pokušavajte da uradite sve. Ako nastavite sebi postavljati previsoku ljestvicu, to će samo dovesti do razočaranja. Zato uživajte u stvarima koje već možete raditi. Osim toga, pokušajte s vremena na vrijeme učiniti nešto što vam je jednostavno previše teško. Što više iskustva steknete u uspjehu u izazovima, to ćete izgraditi više samopouzdanja.

  • Usudite se na neuspjeh

U svemu što radite ili pokušavate prvi put, zapamtite da je normalno da nešto ne možete učiniti odmah. I znajte da je u redu s vremena na vrijeme pogriješiti. U stvari, praviti greške je najbolji način učenja!

  • Isprobajte nove stvari

Redovno izlazite iz svoje zone udobnosti kako biste isprobali nešto novo kako biste stekli nova iskustva, razvili vještine ili stekli uvide.

  • Vizualizirajte svoje pozitivne osobine i kvalitete

Svako ima određene talente, kvalitete ili lijepe karakterne osobine. U narednom periodu zapišite neke pozitivne stvari o sebi i pitajte brojne bliske osobe šta cijene kod vas. Zapišite i to na svoju listu! Zapišite svoja uspješna iskustva i pohvalite se. Pored toga, napravite spiskove stvari koje ste postigli za nedjelju dana umjesto onoga što još morate da uradite. Povećavate samopouzdanje kada se fokusirate na pozitivne stvari u životu.

  • Investirajte u veze i prijateljstva

Osjećaj povezanosti s drugima podiže vaše samopoštovanje i samopouzdanje. Ako ova potreba nije zadovoljena, to može dovesti do izolacije, otuđenja, usamljenosti ili depresije.

  • Družite se s uspješnim i pozitivnim ljudima koji vam daju energiju

Kada se družite s ljudima kojima se divite, stimulisani ste da sami postignete uspeh i živite život kakav želite!

Pročitajte i...  Kako postati creatrix svog života i prevladati izazove s kojima se suočavamo

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X