Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako prevladati svoje strahove

sta-je-za-vas-zivot-i-kako-ga-zivite

Strah je emocija koja nam je instinktivna. Svako od nas se boji nečega. To je sastavni dio naše ličnosti. Postoji jako puno napisanih knjiga, članka i studija koja govore o puno vrsta strahova i fobija. Od malih nogu su nas i učili da se bojimo. Upozoravali na opasnosti, koje se kriju iza svakog ćoška.

Pričane su nam bajke iz kojih smo morali da učimo kako da se bojimo i ne vjerujemo zlom vuku, ili zlim vješticama. Dok nam se život kretao u našim zaštićenim krugovima porodice, dok smo se kretali uglavnom poznatim ulicama i prostorima, strah od opasnosti nije bio tako veliki. Ali, danas… je drugačije. Otvaraju nam se svakim danom sve veći prozori u svijet. Djeluje da su nam loše stvari puno bliže, a strah postaje sve veći.

Masovni mediji se takmiče u senzacijama. Što je neka vijest na TV-u, Internetu, ili Facebook-u senzacionalnija u negativnom smislu, izgleda da je interesantnija. I mladoj djeci je također sve to sada dostupno. Pa je onda razumljiv i veliki strah roditelja šta se sve može njihovoj djeci desiti. Naši strahovi se postepeno pretvaraju u paniku.

STOP PREDOZIRANOM STRAHU

Prema strahu se trebamo ponašati kao i prema ostalim instinktima, kao što su jelo i spavanje. Jesti moramo, da bismo održali naše tijelo u dobrom zdravlju i kondiciji. Ali, ako premalo ili previše jedemo – šteti nam. Sa spavanjem je isto tako. Dok spavamo, naše tijelo proizvodi melatonin, vitamin koji pomaže imunitetu tijela. Ali, ako premalo, ili previše spavamo – šteti nam. Ista stvar je i sa strahovima. Oni nas upozoravaju na neke opasnosti. Premalo straha nije dobro, jer srljamo u opasnosti, ali previše straha nam još više šteti i kako nekada kažemo dovodi do ludila.

Nepotreban strah jednim djelom kreiramo i hranimo sami u sebi, pa sebi štetimo, kao što nekada uzimamo previše šećera ili ugljikohidrata, pa se debljamo. Često čujem: 

“Eto, baš ono čega sam se plašila – to mi se desilo ”

Djeluje da smo sami ‘privukli’ da nam se loše desi. Upravo smo si svojim strahom iskreirali ono čega smo se bojali.

Kada sam došla u Holandiju, za mene je bilo sasvim neko drugo vrijeme i druga država gdje sam morala da puštam svoju djecu u život. Što se tiče mog straha šta bi sve moglo da im se desi, jer su droga i prostitucija na dohvat ruke, u školama otkrivaju pedofile, teroristički napadi su sve bliže i da ne nabrajam dalje – zatvorila bi ih u toalet, najmanju prostoriju u kući i ne puštala ih da izlaze uopšte van kuće. Zabranila bih im slušanje radija, gledanje televizije, korištenje kompjutera i mobilnih telefona. Ali, to nije rješenje!

Rješenje je ne dozvoliti strahovima da se gomilaju i da nas proganjaju u životu. Kao što nije dobro za naše zdravlje da gomilamo previše kilograma, tako nije dobro da gomilamo previše strahova. Dok su moja djeca bila manja govorila sam im da je strah nešto što te goni, jer ti se bojiš. Ako bježiš, gubiš samo snagu i strah će te na kraju stići. Ali, ako se zaustaviš i okreneš prema strahu i pogledaš ga u lice i pokažeš mu da ga se ne bojiš, on će se prepasti tebe i pobjeći.

Danas na isti način objašnjavam i klijentima da se tako bore protiv straha. Savjetujem svim roditeljima kada čitaju svojoj djeci bajke, ne učite ih da se boje vuka i vještica! Učite ih da budu mudri i da budu pametniji od vuka i vještice. Učite ih da se od njih ne može pobjeći, ali da ih svojom mudrošću mogu pobijediti.

Ne bojite se senzacija kojima su prepravljene sve medijske mreže. Budite mudri! Konzumirajte sve u normalnim količinama. Budite obazrivi, ali ne plašljivi! Mudri i učeni ljudi napominju da postoje samo dvije emocije kod čovjeka: LJUBAV I STRAH.

Od viska straha se branimo, napadamo druge, spremni smo da se potučemo da bismo dokazali sebe i da smo u pravu. Napuhujemo svoja ega. Osvijestimo se – to nam nije potrebno!

Od ljubavi se osjećamo lijepo. Ako volimo sebe volimo i druge. Iz ljubavi bolje razumijemo sebe i druge. Iz ljubavi bolje prihvatamo različitost. Za ljubav nam ne trebaju dokazi. Ljubav su djela. To nam treba, djela i život iz ljubavi! Bez razlike ko smo i gdje smo svi smo isti. Svi nosimo ljubav i strah u sebi. Pošto smo svi kreatori svojih života, pustimo strah i kreirajmo svoj život s ljubavlju. Biti obazriv je zdrava doza straha, a sve predozirano nije zdravo, jer život ovdje na zemlji nam je dat i proći će. Pa, zašto da nam prođe u strahu?

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *