Search here...
TOP
Mindfulness

Ljubav prema sebi: Kako da njegujemo svoje tijelo i dušu

ljubav prema sebi i briga o sebi

Što to točno podrazumijeva i na što mislimo kada kažemo briga o sebi? Prvenstveno misli se na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Briga o sebi izuzetno je važna. Kada nastupi stres prvo na što zaboravimo je na sebe i svoje psihičko i fizičko stanje. Prepustimo se situaciji, emocijama. Rutinu koju smo do tada imali zanemarujemo. Pogotovo ako se brinemo o nekome, djeci, starijim roditeljima tada često brigu o sebi zanemarujemo i stavljamo dobrobit drugih na prvo mjesto.

Često zaboravljamo kako bi se mogli brinuti o nekome, prvo mi moramo biti dobro. Ukoliko se ja ne osjećam dobro i nisam u fizičkom i mentalnom stanju u balansu, kako onda mogu biti na usluzi drugome i očekivati od sebe da nekome drugome pomognem?

Kada razgovaram s drugima o brizi o sebi, često čujem: “To je sebično!“, ili “Ja nemam vremena za sebe!”.

Za prvi razlog reći ću da smo naučeni tako. Nitko nas nije učio da svoje potrebe stavljamo na prvo mjesto, već su nas učili da poštujemo tuđe potrebe i budemo pristojni.

Drugi je izgovor: uvijek možemo pronaći vremena za sebe. Recimo kuhanje. Kuhati ponekad imamo osjećaj da moramo.

I pitanje “Što ćemo kuhati sutra?” u nama budi ponekad osjećaj nemoći, bijesa, tuge. Kuhanje može biti odlično vrijeme da provedemo sami sa sobom i odmorimo se od misli i vrijeme posvetimo sebi njegovanju svog duha i tijela. Više o ovome možete pročitati u mom prethodnom tekstu Cooking Therapy: Kuhanje kao meditacije i terapije.

Slijede 4 stvari koje nam pomažu da osnažimo i njegujemo svoje tijelo i dušu:

1. Tjelesna aktivnost

Bila sam nedavno na predavanju na kojem sam čula zapanjujući podatak. Ako nastavimo s ovakvim sjedilačkim načinom života, generacije naše djece živjet će kraće za 10 godina. Zar to nije strašno? Vježbanje smanjuje stres, podiže raspoloženje, podiže razinu energije u nama, naše srce je sigurnije jer je snažnije. Tjelesna aktivnost ne mora biti nužno odlazak u teretanu (gym), ni na neku grupnu vježbu. Hodanje je prirodna i za nas ljude osnovna ljudska potreba. Ustanimo svaki dan i prohodajmo barem pola sata i napravili smo puno za svoje tijelo. Kada vam hodanje postanje navika, shvatit ćete da ste otkrili jedan u potpunosti novi svijet. Hodajte sami, hodajte u paru. Pritom zaboravite na mobitel.

Pročitajte i...  Šta žene koje vole sebe rade drugačije

2. Jedite zdravo

Hrana hrani naše tijelo, od nje živimo. Hrana je zapravo puno više od toga. Hrana je energija, hrana je gorivo, hrana je kemijska veza, hrana je emocija. Kada jedemo mi tijelu dajemo informaciju: radi ovo, nemoj napraviti ovo, otpusti ove hormone, nemoj pustiti ove. Hrana u ustima, tj. samo žvakanje i konzumiranje hrane, šalje instrukciju da se jedna divna lančana reakcija u tijelu događa. Kada još dodamo da u ovom procesu naše misli, naše emocije i okruženje djeluje na ovaj proces dobijemo sasvim jedan novi pogled na hranu, obrok i način na koji se hranimo. Ako namirišemo ukusan obrok, imamo pozitivnu ili negativnu misao o hrani. Ako smo radosni i opušteni ili smo u žurbi… sve to ima utjecaja na način na koji naše tijelo obrađuje hranu koju unosimo. Svakom odlukom koju donesemo u vezi s hranom, svome tijelu šaljemo poruku.

Dobra prehrana uključuje:

1. Da više obratimo pozornost na to što jedemo: kada nam je stalo do onoga što jedemo i radimo svjesne, namjerne izbore, rezultat toga je da se hranimo bolje.

2. Da jedemo kvalitetnu hranu (ne onu procesiranu), tada naše zdravlje postaje kvalitetnije.

3. Raznoliku prehranu, punu hranjivih tvari.

4. Dobra prehrana pomaže kod kontrole apetita i unosa hrane.

3. Umirite svoje misli


Svi mi imamo stresne situaciju ili trigere u svome životu. Velike i manje. Ono što je važno koliko mi dopustimo toj triger, stresnoj situaciji da utječe na nas. I koliko dozu stresa ćemo si dopustiti. Naučiti se nositi sa stresnim i triger situacijama ponekad je izazov. Potrebna je naučiti ili osmisliti vještinu. Za svakoga od nas individualna je. Meditacija pomaže. Ja bih rekla da svatko od nas može imati svoj način meditiranja. Ono što je važno da ste svjesni svojih misli, i da ste prisutni ovdje i u trenutku. Da ste u potpunosti svjesni zvukova, mirisa, pokreta koji vas okružuju ovog trenutka. Da ste svjesni svoga disanja. Za mene je meditacija ponekad kuhanje, ponekad je hodanje, ponekad je šetnja sa mojim psom. Ponekad je to šalica tople čokolade i moja svjesnost i prisutnost u mirisu, okusu, toplini. Osjećaj šalice u mojoj ruci, okusa čokolade u mojim ustima i toplina koja se širi mojim tijelo kada je popijem. Koji učinak ona ima na moje tijelo i moje osjećaje. Na mene!

Pročitajte i...  Kako da sebe volimo i prihvatimo sa svojim nesavršenostima

4. Spavajte dovoljno i dobro

Količina sna za svakoga je individualna. Generalno osam sati sna je potrebno. Ponekad je izazovno otići u krevet na vrijeme pored toliko kućanskih poslova koje treba obaviti, uz neku seriju koju želimo pogledati, ili se jednostavno želimo družiti s partnerom. Nedostatak sna uzrokuje nervozu, sporije shvaćanje, usporene reakcije i reflekse. Kronični nedostatak sna može uzrokovati anksioznost.

Napravite si rutinu prije odlaska na spavanje. Šalica čaja, razgibavanje, molitva… idealni su načini da pripremite svoje tijelo za san. Uklonite telefone, tablete, laptope zbog toga što njihovo svjetlo prekida naš prirodni tijek pripreme za san. Možda se nećete moći svega od ovoga pridržavati svaki dan. Što je sasvim uredu, ako zadamo sebi da nam je briga o sebi cilj. Malo po malo i svakodnevnim koracima izmijenit ćemo svoje dosadašnje navike i shvatit ćemo koliko se bolje osjećamo fizički i mentalno. Nježno i dosljedno u stjecanju novih navika i brizi o sebi.

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *