Search here...
TOP
Mindfulness

17 dobrobiti Mindfulness meditacije za um i tijelo

17 dobrobiti Mindfulness meditacije prakse

Mindfulness je definiran kao “usmjerena svjesnost”. Što to zapravo znači? Ukratko, to znači da svoju svijest usmjeravamo u smjeru sadašnjeg trenutka i onome što se odigrava u našim mislima i našem tijelu u tom trenutku. Zvuči jednostavno, no moram biti iskrena, nije nimalo. To je jedan sasvim novi način gledanje sebe i unutar sebe. 

Primjećujemo svoje misli. Vještina koja se uči. Usmjeravamo svoju pozornost na sadašnji trenutak. Radimo to svjesno, namjerno i bez prosuđivanja. Mindfulness meditacija je treniranje naše pažnje. Svjesno reguliranje pozornosti promatranjem misli, osjećaja i senzacija tijela.

Kada sam počela prakticirati mindfulness meditaciju, moja rečenica bila je: “Ja nemam misli nakon prvih nekoliko meditacija”. Sada to čujem od klijenata kada krenemo učiti meditirati. Mi zapravo nismo svjesni svojih misli. Ne znamo kako ih promatrati da ih vidimo. Kao i svaka vještina, s vremenom se nauči i otvori se jedan novi svijet, jedan novi pogled koji nudite sebi i način na koji se odnosite prema sebi. To se prenosi i na vašu okolinu.

Kako meditirati?

“Ja to ne mogu, nisam tip za meditaciju!?”.
“To je ono kada dugo sjediš i ništa ne radiš?”
“Ja sam prebrza osoba za biti na jednom mjestu!?”
“Nisam siguran/na da želim vidjeti što je unutar mene!?”
“Nemam vremena za to!?”
“To se kosi s mojom vjerom?”

Samo su neka od pitanja s kojim se susrećem i sama sam ih prošla. Meditirati može svako – ne postoji dobna granica. Već u vrtićima djeca uče meditirati. Uče povezati se sa svojim dahom ili jednostavnije svjesno disati, kako bi mogli kontrolirati svoje ponašanje. Sjediti i “ne raditi ništa” najveći je dar koji sebi možemo dati. Odvajamo vrijeme za sebe. Odmaramo svoje misli. Svoje tijelo. Primjećujemo svoje potrebe, koje su do sada bile zatrpane pod hrpom dnevnih obaveza, zadataka, misli, emocija, osjećaja.

Pročitajte i...  Mindfulness - Praksa za svjesniji i usporeniji način življenja

Ja sam bila osoba koja nije mogla sjediti na jednom mjestu. Spavala sam malo, trčala na sve strane. Skakala s posla na posao, iz obaveze u obavezu. Nisam bila svjesna da postoji drugačiji način. To je bio život koji sam poznavala i zona u kojoj sam ja bila svoj na svome. Kada bih usporila, nije mi se svidjelo što sam vidjela. U odrazu u ogledalu, u mislima. To da volim biti dinamična i ne mogu biti na jednom mjestu, zapravo je značilo da ne mogu biti sama sa sobom i svojim mislima.

Mindfulness i vjera

Mindfulness je praksa, vježba i nije povezna s vjerom. To je praksa obraćanja pažnje u sadašnjem trenutku, kada djelujemo bez prosuđivanja. Posljednjih 30 godina praksa mindfulness meditacije temeljito je istražena. Njena primjena uspješna je u bolnicama, poduzećima, obrazovanju i vojsci (ovo su podaci za zemlje Europe i svijeta)*. Mindfulness praksa polako dolazi i na naše prostore kao jedna kvalitetna i važna životna vještina.

Dobrobiti mindfulness meditacije

Ono što primjećujem kod sebe je kada se pojave trigeri i situacije u okolini reagiram na njih iz stanja mira. Naučila sam biti promatrač životnih situacija i vladati svojim emocijama. Poboljšan mi je fokus i koncentracija. Lakše se umirim. Prepoznajem potrebe svoga tijela. Bolje spavam i produktivnija sam. Odnosi s okolinom i sa samom sobom promijenili su se u pozitivnom smislu. Kod mene su promjene zaista velike, jer Mindfulness praksa i edukacija za Mindfulness učitelja bilo je za mene poput ukrasnog papira. To mi je bilo potrebno da bih zapakirala sebe u potpunosti.

Sada svojim klijentima iz svog iskustva savjetujem to kao prvu stepenicu na putu upoznavanje sebe ili kako volimo to zvati “radu na sebi”. Trening Mindfulness meditacije na strukturiran, jasan, nježan i dosljedan način vodi vas u svijet iza vaših kapaka. U svijet vaših misli i osjećaja i senzacija.

Koje su dobrobiti mindfulness meditacije?

1. Pomaže vam da usporite
2. Dovodi vas u sadašnji trenutak
3. Pomaže vam da poznajete sebe bolje
4. Bolji fokus na sadašnjost
5. Pomaže da manje brinemo i iznova razmišljamo o negativnim situacijama
6. Bolje se nosite sa stresom – umanjuje tjelesni odgovor na stres*
7. Smanjite umor i osjećaj boli*
8. Poboljšava imunitet*
9. Brži oporavak kod osoba koji su oboljeli od prehlade ili gripe
10. Pomaže da promijenimo navike
11. Postajemo fleksibilniji u načinu razmišljanja i prihvaćanja novih ideja i stavova
12. Dovodi do prihvaćanja sebe onakvi kakvi jesmo u ovom trenutku
13. Razvijamo razumijevanje za druge
14. Smanjuje se osjećaj samoće
15 Smanjuje se krvni tlak
16. Povećava se kreativnost
17. Popravlja se raspoloženje

Pročitajte i...  Mindfulness meditacija za ljubav i nježnost prema sebi

*Izvor podataka

Mnogobrojne su dobrobiti Mindfulness-a. Što imamo izgubiti ako probamo? Ništa. Potrebna nam je volja, dosljednost i želja da jednu naviku zamijenimo drugom.

Kako prakticirati Mindfulness?

Vrijeme kuhanja i ispijanja kave ili čaja. Ujutro kada se ustanete i kuhate si kavu. Primijetite zvuk vode kada počne ključati. Osjetite miris kave, kada otvorite teglicu kave. Budite prisutni u tom trenutku. Sjednite za stol. Stavite kavu ispred sebe, čekate da se ohladi. Većina ljudi poseže za mobitelom, nesvjesno. Ovu naviku idemo promijeniti.

Ostavite mobitel sa strane. Osjetite svoje tijelo na stolici. Noge kako dodiruju tlo na kojem sjedite. Leđima se naslanjate na naslon stolice. Osjetite pritisak tog dijela tijela. Primijetite svoj dah. Osjetite li miris kave koji dolazi do vaših nosnica? Primijetite kakve osjećaje taj miris budi u vama. Koje misli vam se javljaju? Kada ste primijetili misli, nemojte dozvoliti da vas odvuku u svijet razmišljanja. Misli su takve – to im je posao. Vi nježno svoju pozornost ponovo prebacite na vaš dah. Udah i izdah i miris kave koji dopire do vas. Primate šalicu u ruku. Osjetite toplinu šalice. Prinosite je usnama. Osjetite kako usne dodiruju rub šalice. Tekućina ulazi u vaša usta. Kakav je to osjećaj?

Stav istraživača: budite radoznali i istražujte. Zamislite da ste malo dijete koje istražuje još neotkrivene dijelove svoje okoline. Otvorena uma, radoznalo i bez prosuđivanja. Koliko može biti teško odvojiti 5 minuta za sebe u danu i otvoriti si svijet prepun dobrobiti za vas i za vašu okolinu?

Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment