Search here...
TOP
Mindfulness

Kako beuzvjetno prihvatiti sebe i kultivirati odvažnost

kako-beuzvjetno-prihvatiti-sebe-i-kultivirati-odvaznost

Odvažnost, snaga, jasnoća, moć, iskrenost, samopouzdanje.  Sve su to vrline koje tako divno vidimo i cijenimo kod drugih. Živite li ih, koristite li ih ili ih se  plašite?  Gledate li na njih kao na nešto što nije vaše, nešto s čim  možda ne bi znali vladati, nositi se? 

Primjećujem da je iskrenost prema sebi kod mnogih žena uključujući problem. Što znači biti iskren prema sebi? Primijetiti svoje osjećaje, misli, reakcije koje imamom u odnosu na neku osobu, temu tako da ih možemo jasno vidjeti, osjetiti, imenovati, bez da ih potiskujemo, ignoriramo, negiramo, te tražimo opravdanje za sebe. 

Svaka emocije koju imamo je dobra emocija. Naučili su nas da postoje dobe i loše emocije, pozitivne i negativne. One su takve kada im mi damo značaj. One su same po sebi neutralne.  Ovih dana suočavala sam se s ogromnom količinom ljutnje i tuge u sebi koje su izmiješane. Crpe me. Traže od mene da se povučem, da ih osjetim i da ih prihvatim kao svoje. Tijelo mi je umorno od njihove siline. Um svoje priče vrti dok tijelo ima svoj put, svoj proces koji nije u skladu s umom. 

Primijetila sam i ljubomoru. I da si žene ne dozvoljavaju osjetiti i biti ljubomorne, jer ljubomora je nešto negativno. Ja nisam ljubomorna osoba – odbacujemo osjećaj. Odbacujemo dio sebe. Postoje osobe koje su stalno ljubomorne, postoje one osobe kod kojih se ljubomora javlja ponekad. Kada se javi ljubomora u nama i kada si je dopustimo osjetiti, ona je odlični pokazatelj što je to još aktivno u nama i potrebno je da prihvatimo kako bi mogli mijenjati. 

Zajednička nit definicijama ljubomore je da je ono emocionalni odgovor na zamišljenu ili stvarnu prijetnju gubitka nečeg vrijednog zbog gubitka romantične veze ( (Salovey & Rodin, 1985; White & Mullen, 1989). Prema Berscheidovom konceptualnom  modelu iz 1983 “Emocije u odnosima”, osjećaj ljubomore je potpuno prirodan i potpuno očekivan rezultat situacije u kojoj je bliska veza ugrožena potencijalnom ili stvarnom uključenošću partnera s nekim izvan veze. Iz ove perspektive ljubomoru se ne treba promatrati negativno kada je ona pravdana emocionalna reakcija na potencijalni gubitak veze.(Izvor: Sage Journals) 

Pročitajte i...  Kuhanje kao forma meditacije i terapije: Cooking Therapy

Ovdje govorim trenutno i ljubomori unutar odnosa koja je najčešća vrsta ljubomore. Što žene najčešće rade ili reagiraju obuzete emocijom ili potiskuju emociju, negiraju je ili ignoriraju. Ljubomora je vezana i javlja se i zbog osjećaja niskog samopouzdanja. Kada je negiramo, negiramo sebi istinu o sebi, skrivamo se od sebe. Kada reagiramo, dopuštamo emocijama da preuzmu kontrolu nad nama. 

Što je to u nama da nam sprječava da osvijestimo svoje resurse i da se ne bojimo sebe? Strah je nevidljiva mrežica koja na okupu drži sve naše resurse. Od njega ih ne vidimo. Od njega si ne dopuštamo ih osjetiti, osjetiti svoju snagu, odvažnost za napraviti promjenu, jer možda bi bili neshvaćeni, odbačeni od okoline. Kada skrivamo svoju odvažnost, odbacujemo sebe. Čiji onda život živimo: život okoline ili svoj život? To je jednako kao i kada dopustimo da emocije upravljaju nama. Netko drugi vodi naš život. 

Moć se skriva unutar svake od vas. Moć, odvažnost, snagu jasnoću povezale smo s muškarcima. To je njihovo. Da, i oni su moćni, snažni, odvažni, jasni na svoj način. I mi smo. Sve te karakteristike imami unutar sebe, jer da ih nemamo ne bi ih mogli vidjeti u svojoj okolini i ne bi ih potiskivale. Mi ih koristimo na svoj način. Onaj koji odgovara našoj prirodi. Svim ovim vrijednostima možemo pristupiti i koristiti ih i kroz ženski princip i na naš način, koji je u potpunosti autentičan nama. Snaga je mudrost, odvažnost je moć. 

Moć je jasnoća. Jasnoća je iskrenost. Sve se prepliću jedna unutar druge kao što se naš udah i izdah isprepliću unutar nas. Poput daha one su tu. Možemo ih biti nesvjesne i ne koristiti ih kao resurs ili osvijestiti, kao što smo osvijestili čaroliju i ritam daha i možemo ih koristiti kao svoje resurse kao i što možemo koristiti svj dah. Svjesno. 

Pročitajte i...  Kako se osjećati dobro u svome tijelu

Kada prihvatimo sebe i dopustimo strahu da preuzme svoju primarnu svrhu, a to je dan nas sačuva od opasnosti, mi sami sebi nismo opasnost i naše vrline u nama nisu opasnost. One su mu i znamo njima biti vođene na svoj izvorni način. Ne trebao promatrati i preuzimati ničije ponašanje, ponajmanje muški način poimanja i korištenja odvažnosti, snage, jasnoće, moći, iskrenosti samopouzdanja jer ga oni koriste na svoj način i rade to stoljećima. Došlo je vrijeme da se prestanemo bojati sebe i da koristimo sve date nam vrline na naš način. Način koji je autentičan i tvoj. 

Kako postati hrabra žena

 • Razmišljajte o vlastitim vrlinama
 • Priznajte sebe ako postoji strah da je tu prisutan i osjetite ga u tijelu i promatrajte
 • Promatrajte i osjetite svije vrline
 • Vjerujte u svoje unutarnje hvaljenje
 • Potapšajte se po ramenu i zagrlite se
 • Pronađite svoje unutarnje sretno sidro
 • Budite nježni prema sebe
 • Ne plašite se ljubavi
 • Dozvolite sebi ranjivosti
 • Ne plašite se istine o sebi
 • Meditirajte
 • Radite vizualizacije
 • Probudite kreativnost u sebi
 • Plešite
 • Svjesno dišite
 • Prakticirajte suosjećanje prema sebi 
Vježba: 
 • Sjednete ili stanite mirno
 • Nježno položite ruku na srce ( ako vam to odgovara)
 • Duboko udahnite i izdahnite
 • Izgovorite nježno u sebi ili na glas: “Upravo sada mi je teško”, “ Osjećam se tužno, ljuto, bijesno, ljubomorno”, “Svi se ponekad ovako osjećaju”, “Sve će biti uredu” 

Izraze možete prilagoditi sebi i onako kako vama odgovara. Izgovarajte ih nježno i s razumijevanjem. Osjetite kako vam se tijelo, misli umiruju.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *