Search here...
TOP
Mindfulness

4 vrste brige o sebi – tjelesna, duhovna, psihološka i emocionalna

ljubav prema sebi briga o sebi

Briga o sebi uključuje obraćanje pozornosti i brigu na svoje fizičko, emocionalno, psihičko i duhovno tijelo – sva su važna i čine nas. Koliko je važna briga o sebi, dio nas postao je svjestan nakon što smo prošli nezamislivo. Da cijeli svijet stane i da smo primireni biti zatvorni u svojim domovima. Ostavilo je to traga na svima nama. Svi smo bili u istom košu, kako se to slikovito kaže. I oni koji se brinu za vaše fizičko, psihičko, emocionalno, duhovno zdravlje. Promijenio se i način rada s ljudima. Svi smo se promijenili.

Briga o sebi tema je koja je davno ušetala u moj rad. Onako nenametljivo, kao jedan tračak puta kojim ću ići. Ogromne količine stresnih situacija dovele su me do burn out-a i depresije. Tada nisam znala za pojam brige o sebi. Osim onih temeljnih koje sam usvojila i izgledali su otprilike ovako: spavaj koliko stigneš, jedi kad stigneš i kako stigneš. Posao i zadovoljenje tuđih potreba bili su na prvom mjestu. Često se u životu fokusiramo da zadovoljimo tuđe potrebe i postizanje rezultata i poslovnih ciljeva da pritom u potpunosti zanemarimo sebe. Drugim ljudima, svome poslu možemo dati onoliko koliko smo uložili u sebe. Ne možemo se napiti iz prazne čaše. Usmjerenje na postizanje rezultata i zadovoljenje tuđih potreba dovodi da zanemarujemo sebe, ne primjećujemo što je još gore ignoriramo svoje potrebe.

 • Ne spavamo dovoljno jer toliko toga ima za obaviti.
 • Preskačemo obroke i potom jedemo do čega stignemo i usput, ili ne jedemo dovoljno.
 • Ne pijemo vodu, jer onda često idemo na wc, a to nam oduzima vrijeme.
 • Ne vježbamo, jer i onako dovoljno hodamo kroz dan obavljajući zadatke, pa to smatramo vježbom.
 • Stresne situacije samo prolazimo i gutamo ono što je ostavilo traga na nama.
Pročitajte i...  Emotivni Mindfulness - Kako da odgovorite umjesto da reagirate na 'okidače'

Ovaj popis bi mogao ići u nedogled. Prekinite čitati tekst dalje i pitajte sebe. Ovo je samo prijedlog. Samorefleksija je važan dio brige o sebi.

Gdje i u kojim situacijama zanemarujem svoje potrebe?

 • Fiziološke (disanje, hrana, voda, spavanje, sex)
 • Sigurnost (tjelesna, moralna, zdravstvena, obiteljska…)
 • Ljubav i pripadanje (prijateljstvo, obitelj, seksualna intimnost)
 • Poštovanje (samopoštovanje, samopoštovanje od drugih, samopoštovanje drugih, postignuće)
 • Samoaktualizacija (kreativnost, spontanost, rješavanje problema, prihvaćanje činjenica…). Ovo je jedino i Maslowljeva hijerarhija potreba koja nam u ovom slučaju služi kao vodič podsjetnik što sve možemo zanemarivati.

Briga o sebi ključna je za upravljanje stresom, prevenciju burnouta i važna je za osjećaj potpunosti. Kada kažem briga o sebi mislim na 4 ključna polja:

 1. Fizičko (tijelo) – da se krećemo, da dišemo da živimo, kao i izbalansirana prehrana, puno vode i vježbanje. 

Počnite se kretati. Dignite guze s uredskih stolica , trosjeda. Iskopčajte se sa mreže. Ugasite tv. Hranite tijelo hranom koja hrani vaše stanice, a ne emocije. Veliki postotak vašeg tijela čini voda. Unesite vodu u tijelo. Što u ovom trenutku radiš kada je riječ o brizi za sebe za tvoje fizičko tijelo?

Ovo su tri polja na koja kroz svoj rad najviše obraćam pozornost. Ona su moje područje rada i interesa. Često su zanemarena i stigmatizirana. Istina mijenja se i to polako.

2. Emocionalno ( srce ) – Da volimo, ljubimo brinemo da smo u vezi sa sobom i drugima

Postavljajte zdrave granice kada je riječ o energiji i na što je trošite i vremenu i na što njega trošite. Okružite se ljudima do kojih vam je stalo i kojima je stalo do vas. Dajte i primajte ljubav, nježnost, potporu. 

Što u ovom trenu radiš na emocionalnom polju brige o sebi?

3. Psihološko (um) – da se razvijamo, da rastemo, da učimo. Aktivnosti ili alati kojima utječemo na naš osobni ili profesionalni razvoj. Cjeloživotno učenje i upoznavanje sebe.
Odvojite vremena za samorefleksiju. Primjećujte svoje unutarnje iskustvo. Kako se osjećate, koje misli vam prolaze umom. Koje senzacije su prisutne. Kako reagirate. Vizualizirajte. Izgrađujte svijest o sebi i sliku o sebi kroz pisanje dnevnika, traženja konstruktivne kritike, meditaciju, savjetovanje, coaching, terapiju, mentoriranje, superviziju. Tražite mjesto, vrijeme i ljude kroz koje imate priliku rasti, učiti.

Pročitajte i...  Kako prevladati osjećaj srama zbog debljine

Što u ovom trenutku radiš na psihološkom polju brige o sebi?

4. Duhovno (duh) – povezati se sa svrhom, suštinom

Duhovna briga o sebi može uključivati da vježbamo zahvalnost. Svaki dan na kraju dana izgovorite ili napišite na čemu ste taj dan zahvalni. Provedite vrijeme u molitvi, prirodi, meditaciji. Budite svjesni i prisutni i s onim dijelovima vašeg života koji nisu materijalni.Osjetite i razumijte što vam je u životu važno. Što vas pokreće i koja je to iskra koja vas privlači poput krijesnice da se krećete prema naprijed? Ne mora to biti ništa grandiozno. Već i onaj najmanji titraj je značajan. Prakticirajte mindfulness meditaciju i bivanje u trenutku.

Što u ovom trenutku radiš na svom duhovnom polju brige o sebi? 

Pogledajte napisano i razmislite: 
 • Kako prepoznajete da ste zanemarili sebe kada je riječ o brizi o sebi?
 • U kojem polju ste posebno ponosni na sebe? Koje od četiri polja vas zove da se više pozabavite njima? 
 • Koji je to mali korak koji možete poduzeti već danas? Ovaj tjedan? Ovaj mjesec?

Briga o sebi je važna, jer vi ste važni. Energija prati fokus i koliko date sebi toliko ćete i dobiti. Biljka koja je ignorirana i zanemarena, nema priliku rasti već vene. Briga o sebi je poput brige o biljci. Kada usmjeravate pažnju na nju, njegujete je, zalijevate, razgovarate s njom. Ona vam uzvraća i raste i grana se, cvate. Tako je i s vama. Neka briga o sebi bude vam radosna, vesela, uživajte u njoj bez osjećaja krivnje. Poput djeteta radoznalo otkrivajte nove dijelove sebe i njegujte one kojima je potrebna njega i pažnja. Rezultat ne može izostati i to je dugoročno ulaganje u vas. U sebe.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X